НачалоНовиниТеленор започва тестове на 5G с две базови станции

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

13374
Написана от  nixanbal 22 юли 2019
Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

На събитие за медии днес пред централния си офис в Бизнес парк София Теленор обяви, че започва тестове на 5G и че вече има две изградени 5G базови станции. Беше проведен и първият видеоразговор през пето поколение мрежи у нас. 

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции http://nixanbal.com/telenor-zapochva-testove-na-5g-s-dve-bazovi-stantsii Едната базова станция е върху сградата на централния офис на Теленор в София, а другата в момента е в Хаскоро, но ще се мести из страната, за да бъдат демонстрирани различни приложения на 5G.

Posted by nixanbal.com on Monday, 22 July 2019

Едната 5G базова станция на Теленор е върху сградата на щабквартирата им в столицата, докато другата в момента е в Хасково, но предстои да се мести из цялата страна, така че да бъдат представени различни приложения на 5G. 

С връзка между двете тази сутрин беше демонстриран 5G видеоразговор, като за целта беше използван демонстрационен смартфон Huawei Mate 20 X 5G. Китайската компания е доставчик и на оборудването за новата мрежа, като с нея работят още VIVACOM, докато А1 България са избрали Nokia. 

5G тест @ nixanbal.com

Пред публиката операторът, съвместно с УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", представи на живо и още едно от възможните приложения на 5G - телемедицината, като беше проведен преглед и дистанционна консултация между лекар с пациент в Хасково и специалист в София. 

От Теленор обявиха, че все още има три ключови условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да бъде пусната комерсиална 5G мрежа в България. Това са освобождаване на необходимия честотен ресурс и предлагането му на операторите, актуализиране с цел намаляване цените на въпросния честотен ресурс, както и облекчаване режима за изграждане и ъпгрейд на базови станции. За тези проблеми ви разказах в този материал - цък

5G тест @ nixanbal.com

На днешното събитие присъстваха Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, както и Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. И двамата потвърдиха, че тече диалог с трите мобилни оператора, като бяха отбелязани и горните три главни проблема за въвеждане на 5G в България. Не беше спомената обаче нито една предприета конкретна стъпка към разрешаването на който и да е от тях. 

5G тест @ nixanbal.com

Припомням ви, че и трите оператора у нас взеха от КРС временен лиценз за честотен ресурс, с който да проведат 5G тестове през втората половина на 2019 г. До пускането на комерсиална 5G мрежа в България обаче може да минат две години, прогнозира Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор.

Honor пуска MagicOS 8.0 с AI функции за Honor 90 и за сгъваемия Honor Magic V2

От сцената на технологичното изложение VivaTech тази сутрин в Париж главният изпълнителен директор на Honor, Джордж Жао, обяви, че в…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer