НачалоНовиниТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

10208
Написана от  nixanbal 09 октомври 2019
ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел, продаден до момента в тираж над 160 000 броя, има чисто нова версия, която като дизайн отвън не изглежда чак толкова различно, но идва с някои ключови подобрения по интериора, с повече технологични екстри около мястото на водача и най-важното - с по-мощен двигател и по-издръжлива батерия.

На следващите редове ще ви разкажа за впечатленията си от новото ZOE, което имах възможността да покарам няколко часа по северното крайбрежие на италианския остров...

Визуални промени

При дизайна отвън ще отбележа само няколко дребни, но все пак важни промени. За третото поколение ZOE Renault използва 100% LED светлини отпред и отзад при всички нива на оборудване, решетката е с хромирани елементи, а капакът е с по-изразен релеф чрез две линии, водещи към емблемата отпред.

новото Renault ZOE @ nixanbal.com

новото Renault ZOE @ nixanbal.com новото Renault ZOE @ nixanbal.com

новото Renault ZOE @ nixanbal.com

Същинските новости обаче идват в купето. Акцент в презентацията на дизайнера Агнета Далгрен бяха елементите от рециклирани материали, част от които са невидими, но други са изведени директно пред погледа на пътниците. Такива са текстилните панели и части от седалките, произведени от преработени остатъци от колани и пластмаса.

Инфотеймънт

Арматурното табло пред шофьора вече е 10-инчов дисплей, който показва най-различна информация, включително колко еко е вашето управление на колата или навигацията. Този 10" екран е най-големият в сегмента на ZOE, отбелязаха от Renault, като добрата новина е, че е включен и в най-базовата версия. Инфоразвлекателната система на новото ZOE пък е разгърната върху щедър 9.3" сензорен дисплей, който има вертикална ориентация и позволява да използвате три приложения едновременно.

Електромобилът идва с инсталирана SIM карта за постоянна 4G връзка с мрежата, която позволява актуализации на картата на навигацията. Връзката е осигурена за първата година, след което абонаментът може да бъде подновен срещу заплащане. Разбира се, поддържат се Apple CarPlay и Android Auto на Google, която между другото наскоро беше изцяло обновена и със сигурност бих предпочел нейната Google Maps пред всяка навигация от автомобилен производител.

новото Renault ZOE @ nixanbal.com

новото Renault ZOE @ nixanbal.com новото Renault ZOE @ nixanbal.com

Отпред ZOE има два USB порта + още толкова за пътниците отзад. В основата на централната конзола има място за смартфона, което всъщност е подложка за безжично зареждане.

Приятно впечатление ми направи аудио системата Bose, която познавам от най-високото ниво на Qashqai и с която успяхме да тестваме няколко италиански радиостанции, както и плейлистите от телефона на Симона.

Нов режим на шофиране

Скоростният лост на новото ZOE също е променен. Използвах го основно за преминаване между двата режима на шофиране - стандартният D Mode и новият B Mode. Вторият режим е създаден с идеята да се използва най-често в градски условия или при спускане по път с много завои, какъвто имахме ние при тест драйва в Сардиния. Интересното тук е, че с него почти няма нужда от натискане на спирачката, защото електромобилът намалява два пъти по-бързо при вдигане на крака от педала на газта. Истината е, че дори при по стръмно спускане режимът B спира твърде силно колата и дори се налагаше да натискам газ, въпреки силния наклон, затова предпочетох да карам основно на режим D. Преминаването между двата е въпрос на бързо движение с лоста.

новото Renault ZOE @ nixanbal.com

новото Renault ZOE @ nixanbal.com новото Renault ZOE @ nixanbal.com

новото Renault ZOE @ nixanbal.com

Доста приятно беше, че при новото ZOE има опция с натискане на бутона за изключване електромобилът автоматично да премине към режим N и да "дръпне" ръчната спирачка. Не е кой знае каква магия, но спестява няколко движения за шофьора, когато се налага да спре и излезе бързо от автомобила.

При няколкочасовото ми шофиране на ZOE из Сардиния успяхме да преминем през жарко слънце, но и през облаци с кратък дъжд, в който установих, че чистачките не са със супер качествена изработка и ми се сториха някак крехки. Не знам доколко това би имало значение за вас, но е нещо, което ми направи впечатление.

Двигател, батерия и зареждане

Така стигам до батерията, която Renault нарича Z.E. 50 и при презентацията се пошегуваха, че е с капацитета на батериите от 4727 броя iPhone X. Пробегът с нея се увеличава на 390 км (по WLTP), което е над 20% повече спрямо предишното ZOE.

Нова е още възможността за зареждане с прав ток (DC Charging). Така на зарядна станция с мощност от 50 kW за 30 минути новото ZOE възстановява достатъчно енергия за около 150 километра, обещава производителят.

новото Renault ZOE @ nixanbal.com

Колкото до двигателя - третото поколение на ZOE се предлага с познатия от миналата година 80 kW (R110), както и с новия 100 kW (R135) двигател. R135 обещава повече мощност и по-голям въртящ момент (245 Nm), като това означава ускорение от 80 до 120 км/ч за 7.1 секунди. Времето е с 2 секунди по-кратко спрямо предходния двигател и показателят е особено важен при изпреварване. Максималната скорост е 140 км/ч, а от 0 до 100 км/ч са необходими малко под 10 секунди.

На снимката отдолу виждате част от корейските журналисти, сред които имаше екип от петима души за една медиа. 

новото Renault ZOE @ nixanbal.com

Цена, версии и наличност

Новото Renault ZOE излиза в България от края на октомври 2019 г., като цената започва от 65 690 лв. за базовата версия Life със стария двигател и по-малката батерия. Модификацията Zen включва новия двигател R136 и батерията с големия капацитет за 70 190 лв. и лично бих избрал тъкмо нея. Топ нивото Intens се продава за 71 690 лв.

От Renault посочват, че общата цена за периодичното обслужване на новия им електромобил за 5 години или 100 000 км е с 54% по-ниска спрямо тази на бензиново Clio с 90 к.с., което евентуално може да ви послужи при по-детайлни сметки коя е по-изгодната опция.

Снимките са направени с Galaxy S10+ и iPhone 11 Pro

5-те най-важни нови екстри на Samsung Galaxy S24 Ultra

След като първоначалният шум около премиерата на серията Galaxy S24 в Сан Хосе поотмина, време е да си поговорим за…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer