НачалоНовиниТОП 5 на 2014: Най-добрите дизайнерски решения при смартфоните

ТОП 5 на 2014: Най-добрите дизайнерски решения при смартфоните

9080
Написана от  nixanbal 09 декември 2014
ТОП 5 на 2014: Най-добрите дизайнерски решения при смартфоните

След успешния й дебют през 2013 г. този декември поредицата “ТОП 5 на годината” се завръща в nixanbal.com, за да отличи отново най-добрите, най-лошите, най-иновативните и най-интересните играчки от технологичния фронт за 2014 г.

Започваме със селекция на най-вълнуващите постижения на отговорните за външния вид на устройствата отдели или “ТОП 5 на 2014: Най-добрите дизайнерски решения при смартфоните”!

Добрият дизайн винаги е въпрос на субективна оценка, но тук няма да говорим просто за красиво изпълнение. Ще стане дума за интересни решения, нестандартен подход и важни промени, които през последните 12 месеца успяха да насочат мобилните устройства в положителна посока.

BlackBerry Passport

Passport black right angle

За една затъваща от години компания дръзките решения са от изключително значение и през 2014-а BlackBerry осъзна това. Канадците решиха да се завърнат към онова, което правят най-добре – смартфони с копчета, а предложението беше поднесено към потребителите в атрактивната опаковка на модела Passport.

BlackBerry Passport не е интересен с хардуерната си QWERTY клавиатура – тя както винаги е в отлично изпълнение. Интересното тук е нестандартният дизайн на смартфона с квадратна форма, който може да изглежда странно, но всъщност е удобен за най-важното – писане и комуникация.

Samsung премина на металната страна

Samsung Galaxy A5

Samsung най-после го направи! Бяха нужни няколко години развитие на серията Galaxy, за да се появи първият смартфон с метални елементи по корпуса.

През лятото на 2014 г. корейците представиха Galaxy Alpha – първият модел в семейството с метална рамка, която замени досегашната пластмасова имитация.

Последва Galaxy Note 4, при който отпаднаха изкуствените шевове, а със серията Galaxy A производителят категорично заяви, че е готов да премине на страната на качествените материали и това бяха първите смартфони Galaxy с изцяло метални корпуси.

Водоустойчив смартфон в средния клас

xperia-m2-aqua

Xperia M2 Aqua е смартфон от среден към нисък клас и не е интересен със възможностите си, а с устойчивото си на прах и вода тяло. С този апарат Sony за първи път пренесе защитата IP65 и IP68 извън най-високия клас Z.

Нещо повече – Xperia M2 Aqua е първият смартфон с толкова високо ниво на защита и освен че може да продължи да работи след 30-минутно потапяне на до метър и половина вода, той е напълно защитен от проникване на прах.

Умните часовници със стил

Moto 360

И през 2014 г. умните часовници не станаха твърде популярни сред потребителите и причината е съвсем ясна – функционалността им все още се формира на база обратна връзка от първите собственици и продължаващите проучвания на производителите.

Това, което обаче се промени през тази година, е външният вид на тези устройства. От грозновати и подобни на детска играчка джаджи, те започнаха да се превръщат в красиви и стилни алтернативи на конвенционалните ръчни часовници.

Най-ярък пример и начало на тази вълна даде Motorola с техния Moto 360изключително стилен и красив продукт с Android Wear, който за съжаление предлага нищожен живот на батерията. Нататък списъкът продължава с LG G Watch R, Pebble Steel и други модели, които няма да се притеснявате да носите дори под ръкава на блейзера.

А, да не забравяме и Apple Watch, разбира се!

HTC One M8

htc one m8

Отново се връщаме на субективния елемент при определяне външните качества на едно устройство, но тази година HTC успяха категорично да съберат най-много точки със своя One.

HTC One M8 продължи серията с изключително качествена и стилна изработка на корпуса си, създаден от едно цяло парче алуминий. Тайванците използват натрупания опит с предишни модели, който им позволява не само да създадат красиво устройство, но и да го направят без проблеми за преминаване на сигналите от вградените антени. 

Е, за съжаление основната 4 МР камера не успя да допълни блясъка на металното тяло.

 

Липсва ли ви нещо в този ТОП 5? Каква промяна в дизайна на мобилните устройства, настъпила през 2014 г., бихте добавили в класацията по-горе?

Samsung представи новите си AI телевизори за 2024 г., започва кампания по предварителни поръчки

Преди дни ви разказах за моя 8K Neo QLED телевизор у дома, а днес е време за следващото поколение. Samsung…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer