НачалоНовиниТОП 5 на 2014: Технологичните разочарования на годината

ТОП 5 на 2014: Технологичните разочарования на годината

9536
Написана от  nixanbal 27 декември 2014
ТОП 5 на 2014: Технологичните разочарования на годината

Поредицата ТОП 5 на 2014 продължава с една по-нежелана от производителите селекция, включваща някои техни решения, с които няма как да се гордеят.

Защото освен неща, които ни впечатляват и вълнуват, освен иновативни и напредничави, смартфоните и останалите хай-тек играчки могат да бъдат и абсолютен провал.

Ето и кой влиза в ТОП 5 разочарования от технологичния фронт през 2014-а...

Nokia X

Nokia-X2-Dual-SIM-OneDrive

В последните си седмици извън контрола на Microsoft смартфон подразделението на Nokia реши да направи нещо дръзко и на Конгреса в Барселона през февруари обяви три апарата, базиращи се на Android.

Серията Nokia X беше обречена на провал още с премиерата си, защото никой не очакваше Microsoft да продължи да предлага смартфони с конкурентна операционна система. И така се случи – малко след придобиването на бизнеса с устройства на Nokia от американския технологичен гигант заявиха, че прекъсват разработката на Nokia X.

Феновете също не откликнаха на този вял порив на Nokia и продажбите на дроидите от нисък клас не доведоха до изменение на пазарния им дял.

Батерията на умните часовници

LG G WATCH R

Съвременните смартфони и нуждата да ги зареждаме (най-често) всяка вечер вече беше достатъчно бреме, но производителите решиха да добавят и умните часовници на опашката.

Повечето от тазгодишните модели издържат по-малко от две денонощия, което при по-интензивно ползване налага зареждане успоредно с мобилния.

А това, заедно с все още неизяснената функционалност на носимите технологии, ги прави слабо атрактивни, дори за запалените технофили и гийкове. Остава ни да стискаме силно палци, че нещата ще се променят през 2015-а.

Алтернативните операционни системи

Samsung Z

Samsung вече няколко години отлага премиерата на смартфоните с Tizen OS и въпреки че през 2014 г. най-после показа първия такъв модел, софтуерът продължава да буксува. Разпространение на световния пазар липсва и сякаш самата компания все още не е наясно какво точно е бъдещето на Tizen.

Дори Windows Phone все още едва прехвърля 3% пазарен дял в света

На пазара се опитва да се закрепи и платформата Firefox OS, която е насочена към развиващите се пазари и се предлага вече в няколко смартфона от нисък клас. Въпросната обаче все още е извън радарите на анализаторите, а предвид тромавата й работа потребителите също няма да я заобичат.

Най-сериозно присъствие зад лидерите Android и iOS отбелязва Windows Phone. Софтуерът на Microsoft от години се бори за вниманието на феновете, но въпреки приятния си вид, множество ъпдейти с нови функции през 2014-а и посвещението на Nokia, бъдещето на тези устройства не изглежда бляскаво.

IDC очаква делът на Windows Phone през 2018 г. да бъде едва 6 на сто, а това означава, че пазарът ще продължи да бъде доминиран от Google и донякъде Apple

Ултрапикселите

HTC-One-M8

Технологията UltraPixel, която HTC използва във флагмана си One през 2013-а и през 2014 г., много скоро вероятно ще остане в историята. Въпреки че One M8 е едно от топ устройствата на годината, камерата му с 4 МР резолюция не успя да достигне конкуренцията.

Концепцията с големи пиксели води до добри резултати при нощни снимки, а кадрите изглеждат отлично на дисплея, но тестовете доказаха, че модели като Samsung Galaxy S5 и LG G3 постигат по-добри общи резултати.

Ултрапикселите се оказаха провал и самите HTC показват това, заменяйки ги със стандартни сензори с повече мегапиксели във всички нови модели. Нещо повече – слуховете твърдят, че флагманът One за 2015 г. също ще заложи на нов тип камера, вероятно с 20 МР резолюция. Технологията UltraPixel все пак може да бъде запазена за селфи камерата на модела.

Цените на новите Nexus

Nexus 6

През 2014 г. Google представи две нови устройства Nexus, с което зарадва феновете на чистия Android и бързите ъпдейти. Проблем с характеристиките на Nexus 6 и Nexus 9 няма, но и смартфонът, и таблетът с Lollipop разочароваха феновете с неочаквано високите си цени.

Цената на 5.9-инчовия фаблет започва от 649 евро, което звучи приемливо на фона на конкуренцията. Но за момент трябва да си спомним, че серията Nexus до момента се характеризираше с по-достъпни цени и Nexus 5 например дебютира през 2013-а за около 300 евро по-малко.

През 2014 г. ценовата политика на Google с устройствата Nexus явно се промени

Сходна е ситуацията и при таблета Nexus 9, който се продава за малко под 400 евро – с повече от 100 евро над миналогодишния Nexus 7.

Така Nexus продължава да е символ на Android в чист вид, но дори в магазина Google Play цените на устройствата са набъбнали до нивата на алтернативните устройства на пазара. Е, поне българските потребители вече няма да се чувстват ощетени от традиционно по-високите цени на смартфоните Google у нас. 

 

Това беше селекцията на nixanbal.com, която посочи най-големите технологични разочарования през 2014 г. А какви устройства, услуги и технологии влизат във вашата класация - споделете в коментарите отдолу!

 

Вижте още: 

ТОП 5 на 2014: Най-добрите дизайнерски решения при смартфоните

Lidl ще използва изкуствен интелект за персонализирани промоции

Приложението Lidl Plus, което вече се използва от над 1.3 милиона потребители в България, скоро ще въведе нова функционалност. Компанията…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer