НачалоНовиниТОП 5 на 2017: Най-важните телеком събития в България

ТОП 5 на 2017: Най-важните телеком събития в България

6959
Написана от  nixanbal 24 декември 2017
ТОП 5 на 2017: Най-важните телеком събития в България

В края на всяка година в nixanbal.com ви предлагам поредицата ТОП 5, която отличава най-добрите, най-вълнуващите и най-значимите устройства, събития и иновации от света на телекомуникациите и новите технологии. През 2017-а селекцията има своето 5-о издание, а първият материал този път е посветен на най-важните телеком събития, които се случиха през последните 12 месеца и които пряко засягат нас като потребители.

Отпадането на роуминга в Европейския съюз

Без никакво съмнение през 2017 г. най-значимото събитие в телеком бранша не само в България, а и в целия Европейски съюз, беше отпадането на таксите за роуминг. Благодарние на очакваната с години регулация гражданите на всички страни членки от 15 юни т.г. могат да използват свободно смартфоните си, без да плащат допълнително за разговори, SMS и мобилен интернет.

Припомням ви, че за разлика от разговорите, при мобилния интернет все още съществува ограничение и достъпните в роуминг мегабайти не са равни на тези, които имаме от оператора си в България. Въпреки това промените позволяват на всички да използваме без притеснение услугата и отреденият трафик е достатъчен за обичайните пътувания по работа и за почивка в ЕС.

Тук вижте формулата, с която можете да изчислите колко МВ имате в роуминг в ЕС спрямо плана си.

България остава в световния топ 10 по скорост на LTE

България е в световния топ 10 по скорост на LTE

У нас все още не са освободени най-ценните за LTE честоти в обхвата на 800 MHz, но въпреки това и трите оператора развиват сериозно 4G мрежите си. Започнаха да се появяват и опити за обединяване на честоти (carrier aggregation), с което скоростите на мобилния интернет се повишават значително.

Така и в края на 2017 г. страната ни продължава да заема една от водещите позиции в света по скорост на 4G интернет.

А ако трябва да обособим конкретно събитие в случая - то би била оценката в доклада за ноември на OpenSignal, в който 4G скоростите в България ни отреждат 9-о място в световната класация. Средната скорост за сваляне през отчетния период е била 33.6 Mbps.

 

Илън Мъск изстреля първия български комуникационен сателит

SpaceX изстреля българския сателит BulgariaSat-1

През лятото на 2017 г. се случи още нещо, с което си струва да се поздравим. Булсатком изстреля първия български геостационарен комуникационен сателит.

Всъщност изстрелването беше поверено на компанията SpaceX на Илън Мъск, което пък накара целия свят да гледа издигането на BulgariaSat-1.

За съжаление от майската пресконференция на Булсатком пред български медии мина много време и не сме получавали ъпдейт какво се случва със сателита, каква част от капацитета му е зает, с какво и какво предстои за компанията.

 

Оператор става медийна компания

Simeon Donev starshi direktor Marketing v Mtel predstavi novite kanali

Още през януари Мтел обяви една от най-важните новини за годината в телеком бранша у нас - че от оператор се превръща и в медийна компания. На пресконференция на 12 януари беше обявен стартът на новите спортни канали Мтел Спорт 1 и Мтел Спорт 2 - първите такива, собственост на Мтел.

Около новината се вдигна много шум - и заради значимостта й, и заради това, че след тестовия период всички абонати останаха с активирани каналите като допълнителна платена услуга. Беше проведена кампания, обясняваща как абонаментът може да бъде прекъснат и заплатените пари върнати, но като цяло клиентите не останаха мълчаливи по темата.

Догодина за Мтел предстои друго голямо събитие - ребрандиране като А1 България, което всъщност има връзка и с новите тв канали. А1 България вече няма да е просто мобилен оператор, а цялостен доставчик на телеком услуги, включително и на собствено съдържание. А ще има ли още канали на друга тематика - предстои да разберем.

 

Макс изчезна от ефира

Макс изчезна от ефира

Последното събитие в този ТОП 5 не е нещо позитивно, но със сигурност е от голямо значение за телеком пазара. В началото на 2017 г. се засилиха слуховете за фалита на първия 4G оператор в България Макс, а съобщенията за неизплатени заплати на персонала, спрените канали за обслужване на клиенти и закриването на магазини сякаш ги потвърдиха.

До днес няма официално изявление какво всъщност се случи и какво предстои да се случва, но преди няколко месеца клиенти са получили известие, че поради невъзможност за издаване на фактури ще използват услугата безплатно.

Да се надяваме, че скоро ще бъде сложен някакъв край на тази история.

 

Това беше "ТОП 5 на 2017: Най-важните телеком събития в България" през погледа на nixanbal.com. Ще се радвам да споделите в коментарите отдолу кое събитие направи на вас най-голямо впечатление през последните 12 месеца!

През празничните дни очаквайте следващия материал от поредицата "ТОП 5 на 2017", а днес желая на вас и близките ви прекрасна вечер и приятна атмосфера!

 

Още от ТОП 5 на 2017 г.:

Технологичните разочарования на годината

Oppo Reno11 F излиза в България с първото събитие на марката у нас

На първото си събитие в България Oppo представи за нашия пазар новия си модел Reno 11F. Устройството е позиционирано в…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer