НачалоНовиниТОП 5 на 2017: Технологичните разочарования на годината

ТОП 5 на 2017: Технологичните разочарования на годината

5836
Написана от  nixanbal 27 декември 2017
ТОП 5 на 2017: Технологичните разочарования на годината

Обзорната поредица "ТОП 5 на 2017" на nixanbal.com продължава с втория си материал, посветен на онези неслучили се или случили се, но не по най-добрия начин събития в света на иновациите и новите технологии. Представям ви ТОП 5 на технологичните разочарования за годината.

0.5% Oreo

Разпространението на Oreo е доникъде

По официални данни на Google, засечени към 11 декември 2017 г., разпространението на най-актуалната версия Android 8.0 Oreo е нищожно. Едва 0.5%. Това е разочароваща статистика, която обаче не изненадва никого, защото положението с фрагментацията на тази платформа не само не се променя с години, а става все по-тежко.

Заради сложността с ъпдейтите до всяка следваща версия на Android повечето производители до момента все още не са актуализирали и най-премиум устройствата в каталога си, като дори модели с цена около 2000 лв. (Galaxy Note 8) продължават да използват софтуер на повече от една година.

От друга страна е разумно да се запитаме все пак какво би донесъл ъпдейтът до Oreo и трябва ли да отделяме толкова сериозно внимание на този проблем. Моята позиция е, че независимо от ползите на ъпдейта е недопустимо да предлагаш смартфони с морално остаряла операционна система и да караш потребителите си да чакат месеци за обновление.

Нещо повече - днес, няколко месеца след излизането на Android 8.0 Oreo, на пазара все още се появяват нови смартфони със стари версии на платформата. Това подсказва или незаинтересованост на самия производител на устройствата, или липса на всякаква комуникация с основния им софтуерен партньор Google.

Сигурен съм, че нещата могат да се променят в добра посока, стига някой да вземе сериозно проблема под внимание.

 

- OK, Google, какво е Bixby?

Bixby who?!

Samsung са основният хардуерен партньор на Google и използват от години тяхната платформа за най-продаваните си устройства. Въпреки това през цялото време корейците сякаш готвят тиха революция или поне се опитват да имат някаква независимост и план Б, ако нещо в тези взаимоотношения се обърка. Затова от една страна някъде там съществува операционната система Tizen, която Samsung използва за телевизори и друга техника, но не масово и за смартфони. От друга страна компанията разработва и собствени софтуерни добавки, които заменят екстри в самата Android OS. Най-пресният такъв пример е Bixby.

Виртуалният асистент на Samsung до голяма степен припокрива функционалността на Google Assistant. Имайки предвид колко гладко работи и колко по-напред като възможности е вторият, трудно е да си отговорим логично защо корейците влагат пари, време и усилия в Bixby.

Е, явно има защо и по-общият план на производителя е всички негови устройства да могат да комуникират и да се управляват през Bixby. В ерата на умния дом и IoT това е добър път за развитие и насочване на R&D средства, но готови ли са Samsung да се изправят пред Google? Ако не успеят да спечелят битката за собствените си потребители чрез смартфоните Galaxy, убеждавайки ги, че тяхното решение е по-добро от Google Assistant, то войната май е предрешена.

За момента Bixby получава палец надолу и по никакъв начин не надделява над конкурента си, дори с насилственото му налагане в устройствата Galaxy чрез отделен хардуерен бутон, чиято функционалност Samsung не позволява да бъде променена.

 

Цените на смартфоните прехвърлиха 2000 лв.

iPhone X струва над 2000 лв.

Още си спомням момента преди няколко години, когато топмоделите при смартфоните започнаха да прехвърлят 1000 лв. Струваше ми се толкова неоправдано подобно устройство да се продава на една пета от цената на автомобилите, които много от нас карат. Кой да знае докъде ще стигне тази ситуация само няколко години по-късно...

2017 г. премина под знака на суперскъпите флагмани, чиито цени достигнаха нови висоти, без да е съвсем ясно как и на база на какво се случи това. Note 8 и Pixel 2 XL доближиха етикет 2000 лв., а iPhone X направо отвя тази сума, но нито едно от тези устройства не демонстрира изключителни иновации и технологии, които обосновано да го прехвърлят в новата ценова категория.

Разбира се, не можем да виним производителите, защото така работи свободният пазар. И щом Samsung, Google, Apple, а скоро вероятно и други, си позволяват да предлагат толкова скъпи смартфони, то явно има аудитория, готова да заплати сумата. И това е съвсем ОК.

Въпреки това по-горе изброените са просто мобилни телефони, които след 12 месеца получават свои заместници, а някои не могат да разчитат на софтуерна поддръжка за повече от година и половина.

Предстои да проследим как ще се развият нещата през следващите години и дали този клас на суперскъпи смартфони ще се задържи на пазара. Подобно нещо би могло да има по-сериозно отражение и да накара да се издигне нова категория на флагмани с по-разумни цени, идващи от китайските компании. Още сега има по-достъпни предложения, макар и с някои известни компромиси, от OnePlus, Xiaomi и Huawei.

 

Отложената революция на Tesla

Tesla Model 3

От първото вдигане на завесата над Model 3 на Telsa мина много време и въпреки че през лятото на 2017 г. първите собственици получиха ключовете за новия си електромобил, Илън Мъск не успя да спази обещанието си.

Model 3 е най-евтиният спортен електромобил в гаража на Tesla и от него се очакваше да революционизира пазара. Да направи тези машини достъпни за по-широк кръг потребители и така да промени индустрията.

Започващата от $35 000 кола обаче се оказа трудна за производство и до ден днешен Мъск не просто не успява да смогне с високия интерес, а не може да достигне и очаквания производствен капацитет.

Още в края на 2017-а Tesla трябваше да произвежда по 5000 броя седмично от Model 3, но в първите дни на ноември беше официално обявено, че има сериозно забавяне и на този етап се предвижда то да е близо 3-месечно. Така според актуализираните прогнози Tesla ще достигне по-горния капацитет едва през март 2018 г.

Оказва се, че компанията съвсем наскоро е осъзнала, че изобщо има проблем. А той се криел в една от четирите зони за сглобяване на батерията за електромобила и се дължал на сгафил доставчик. Това наложило софтуерът да бъде пренаписан от нула, а някои механични и електронни компоненти да бъдат преправяни.

 

Невъзможният достъп до устройствата на Google

Google Pixel все още не е достъпен в България

Смартфоните Pixel 2 и Pixel 2 XL са сочени от световните технологични сайтове за едни от най-добрите камерафони на пазара за 2017 г., но в България потребителите нямат достъп до тях. Отново.

2017 г. е, а онлайн магазинът на Google все още е привилегия за потребителите от отбран списък държави, от които е възможна поръчка. Това и липсата на официален вносител прави невъзможно директното закупуване на смартфон, смартговорител или друго устройство с марката Google от страната ни.

И това е разочароващо, защото не става дума просто за поредния китайски бранд, привлякъл вниманието ни, а за ключови за световния пазар смартфони, които са създадени да демонстрират най-доброто от Android. Освен това тепърва хардуерът ще става още по-важен за Google, които придобиха екипа, разработвал смартфоните Pixel от HTC.

Наскоро Европейският парламент, Съветът и Комисията решиха, че трябва да отпадне дискриминационната практика в някои онлайн магазини на територията на Европейския съюз, която блокира потребители заради тяхното местонахождение и не им позволява да закупуват стоки през сайтове на чужди страни. Това сякаш може да доведе до промяна в политиката на Google, но на този етап съм по-скоро скептичен.

 

Това бяха 5-те най-големи разочарования в света на технологиите за 2017 г. през погледа на nixanbal.com. Какво видяхте вие като най-неприятна новина за последните 12 месеца, както винаги - ще се радвам да споделите в коментарите отдолу... 

 

Още от ТОП 5 на 2017:

Най-важните телеком събития в България

Електромобилът на Xiaomi ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.78 секунди и има до 800 км пробег

Xiaomi повдигна сериозно завесата над първия си електромобил, който ще се предлага под името SU7. Луксозно изглеждащото возило обещава отлични…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer