НачалоНовиниUSB C става единен стандарт в ЕС за зареждане на мобилни устройства от 2024 г.

USB C става единен стандарт в ЕС за зареждане на мобилни устройства от 2024 г.

1892
Написана от  dessyteneva 07 юни 2022
USB C става единен стандарт в ЕС за зареждане на мобилни устройства от 2024 г.

До есента на 2024 г. USB C ще бъде единният стандарт за портовете за зареждане на всички мобилни телефони, таблети и камери в Европейския съюз, става ясно от публикуваното днес съобщение в сайта на Европейския парламент. Решението е част от по-широките усилия на ЕС да направи продуктите в алианса по-лесно съвместими, да намали електронните отпадъци и не на последно място да улесни живота на потребителите, които ще могат да зареждат всичките си устройства с един единствен кабел USB Type-C.

Съгласно новите правила потребителите вече няма да се нуждаят от различно зарядно и кабел, когато купуват ново устройство. Независимо дали става въпрос за мобилни телефони, таблети, електронни четци, слушалки, камери, игрови конзоли и преносими говорители - всички те ще трябва да бъдат оборудвани с USB C порт, независимо от производителя.

Лаптопите ще трябва да бъдат адаптирани към тези изисквания в срок до 40 месеца след влизането им в сила.

Част от това е и хармонизирането на скоростите за зареждане за поддържащите бързо зареждане устройства, което ще даде възможност на потребителите да постигат нужната скорост на зареждане, независимо от зарядното.

Новите изисквания ще доведат до по-честото преизползване на стари зарядни устройства и ще спестят на потребителите до 250 милиона евро годишно за покупка на ново зарядно. Изхвърлените и неизползваните зарядни устройства се оценяват на около 11 000 тона електронни отпадъци годишно.

Потребителите ще могат да изберат дали да закупят ново устройство със или без включено зарядно. Apple и някои други компании вече направиха крачка в тази посока с изваждането на аксесоарите от кутията на своите телефони.

Apple

И като стана дума за Apple - приемането на единния стандарт за зареждане в ЕС ще принуди гиганта да премине от собствения си Lightning към USB C най-късно през 2024 година. Очаква се компанията да отчете сериозни пропуснати ползи от преминаването към новия стандарт, тъй като в момента лицензира правото за използване на Lightning порта от производителите на аксесоари за нейните устройства.

От друга страна, ако се наложи да произвежда iPhone специално за ЕС, гигантът също ще претърпи огромни загуби от нужните промени в производствените линии, доставки и т.н., но това изобщо не звучи като рентабилен вариант. 

Според слуховете Apple вече тества прототип на iPhone с USB C, а отделно ще предложи и адаптер от Lightning към USB C, който ще улесни прехода към новия стандарт.

Европейският парламент и Съветът ще трябва официално да одобрят споразумението след лятната си ваканция, преди то да бъде публикувано, а след това ще са нужни още 20 дни, за да влязат в сила новите разпоредби, които ще започнат да се прилагат 24 месеца по-късно. Устройствата, които вече са на пазара преди датата на влизане в сила на правилата, няма да бъдат засегнати от предстоящите промени.

Първият електромобил на Xiaomi се появи предпремиерно и изглежда страхотно

Преди две години и половина Xiaomi обяви, че започва да работи по първия си електрически автомобил и че първоначалната инвестиция…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer