НачалоНовиниВече можем да сканираме покупките със смартфона си, още по време на пазаруването в супермаркета

Вече можем да сканираме покупките със смартфона си, още по време на пазаруването в супермаркета

21329
Написана от  nixanbal 21 ноември 2023
Вече можем да сканираме покупките със смартфона си, още по време на пазаруването в супермаркета

Kaufland обяви, че от днес въвежда в България нова услуга за клиентите си. Услугата K-SCAN е пилотен проект за веригата у нас, като тя позволява на потребителите да сканират продуктите със смартфона си, още докато пазаруват. Идеята е това да спести време и на касата за самообслужване клиентите само да платият сметката си. 

Сканирането на артикулите става с личния мобилен телефон на клиента или със специален ръчен скенер, предоставян в магазина. За да се плати крайната сметка, сумата ѝ се прехвърля на касата на самообслужване чрез отбелязване на QR код.

За използване на приложението с мобилен телефон е необходима регистрация с Kaufland Card, която да се сканира на входа на магазина. Там клиентът може да избере дали ще сканира със смартфона си или със сканиращото устройство.

K-SCAN BG

Основните предимства на услугата са, че спестява времето за изваждане на стоките на касата и че позволява следене и контрол на сметката по време на самото пазаруване.

Пилотният проект стартира в два столични хипермаркета на веригата в България. Клиентите на Kaufland в Банишора вече имат възможността да опитат новата функция за дигитализирано пазаруване, а от края на тази седмица и посетителите и на Kaufland в Овча Купел ще могат да я използват. Постепенно предстои въвеждането на K-SCAN и в други магазини от веригата в цялата страна.

Ревю на Samsung Galaxy Watch6 Classic

Galaxy Watch6 Classic бележи завръщането на Samsung към дизайна с въртящия се безел около дисплея, след като миналата година вместо…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer