НачалоНовиниВИДЕО: 10 НЕЩА за камерата на Samsung Galaxy S21 Ultra

ВИДЕО: 10 НЕЩА за камерата на Samsung Galaxy S21 Ultra

8512
Написана от  nixanbal 20 февруари 2021
ВИДЕО: 10 НЕЩА за камерата на Samsung Galaxy S21 Ultra

Това е една от най-способните и най-многофункционални камери в смартфон досега. Затова в следващото видео ще ви разкажа подробности за някои от новите фото и видео възможности в премиум модела на Samsung - Galaxy S21 Ultra.

В този брой на съвместната ни рубрика WithGalaxy със Samsung ви представям 10-те най-важни неща, които трябва да знаете за най-добрия камерафон на компанията досега.

108 МР основен сензор

Започвам с основната камера на Galaxy S21 Ultra, която използва нов 108 МР сензор, надграждащ този при S20 Ultra и Note 20 Ultra от 2020 г. Тук се използва технология за обединяване на 9 пиксела в 1, което означава по-големи пиксели за улавяне на повече светлина, а това води до по-ясни и качествени кадри, особено при ниска осветеност. Ако все пак имате добра светлина и искате да използвате пълната 108 МР резолюция, можете да превключите на специалния режим за целта. Имайте предвид, че тези кадри са с размер около 27-28 МВ, а това е десетина пъти повече от стандартното.

Иначе пред сензора има обектив с по-широк обхват (83°) от този при S20 Ultra, а блендата е все така f/1.8.

12 МР ултраширока и макро камера

Втората камера на S21 Ultra е 12 МР и има ултраширок обхват, а новото тук е, че има и автофокус. Последното всъщност позволява с помощта на изкуствен интелект телефонът да разпознае, когато сте много близо до някакъв обект и автоматично да превключи към макро режим. Точно така - въпросната ултраширока камера може да се използва и за снимки от няколко сантиметра разстояние, а резултатите са доста добри, поне съдейки по това, което аз успях да постигна.

Две камери за оптичен зуум

Приближението е ключова тема за Galaxy S21 Ultra, като това е един от редките случаи, в които виждаме две отделни камери за оптичен зуум. Едната е за 3-кратно оптично приближение, а втората за 10-кратно и използва нова перископна система, за да го постигне. Причината за съществуването на 3-кратния зуум е, за да предложи междинна стъпка, така че опцията за оптично приближение да не е единствена. Разбира се, има още много други стъпки за зуум, но те са цифрово приближение, при което има загуба в качеството.

Максималният зуум е 100-кратен, като от 30 нагоре Galaxy S21 Ultra предлага новата функция Zoom Lock, която задържа кадъра по-лесно в желаната позиция. Обикновено това е доста трудна задача и дори леко потрепване може да измести обектива от целта.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Live Focus вече е Portrait Mode

Друга промяна в камерата на Galaxy S21 Ultra е преименуването на Live Focus в Portrait Mode. Това е добре познатият портретен режим, който позволява да заснемаме по-ефектни кадри на хора с размазан фон. Имайте предвид, че за тази цел не се използва камерата с трикратно приближение, а се зуумва с основния 108 МР сензор. Същият режим се предлага и при видео, макар че досега не съм имал ситуация, в която да искам да го използвам.

4K при 60 к/с с всички камери

Ключова новост по отношение на видеозаписа е въвеждането на режим с 4K резолюция и 60 к/с за всички камери. Това включва четирите основни и тази отпред. Освен че това позволява по-лесен монтаж, ако сте снимали клипове с всички камери и после ги монтирате в един общ, Samsung въвежда новият режим Director's View. Това е функцията, при която можете да записвате едновременно с предната и една от основните камери. Дотук нищо невиждано. Само че благодарение и на новия чипсет, докато използвате този режим, можете да следите образа от останалите камери и да преминавате към някоя от тях по време на записа.

Pro Video режим

Galaxy S21 Ultra обаче има и още по-задълбочени настройки за видеозапис. Те са налични в специалния режим Pro Video, в който можете да регулирате нива на ISO, експозиция, фокус, баланс на бялото и т.н. Има дори възможност да изберете с кой микрофон да записвате звук към клипа си - дали да е този към вас или към обекта пред камерата. Можете да включите също USB или Bluetooth микрофон.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Нощни кадри

Нощният режим е една от най-ценните екстри на новия топмодел на Samsung, защото значително подобрява изображенията при снимки след залез. Той е активен за всички 5 камери на телефона и може автоматично да преценява колко дълга експозиция да пусне спрямо нивото на околната светлина. Има обаче и опцията да изберете Max стойност, която най-често е с няколко секунди по-дълга от автоматичната.

За да тествам как се справя Galaxy S21 Ultra, се разходих с него в една от мразовитите февруарски вечери и в момента виждате резултатите. Добрата новина е, че Samsung не са прекалили с подсилването на цветовете, което сме виждали при други модели, а ефектът от нощния режим е съвсем лек и по-скоро цели да направи изображенията с повече детайлност, особено в най-тъмните участъци.

8K видеозапис

Запазен е и видеозаписът с 8K резолюция при 24 к/с, което все още не е навлязло като особено популярна екстра, но все пак е налице. Бих използвал този режим единствено от снимки със статив, например когато снимам интервю или друга сцена без толкова динамика. Едно от смислените неща е, че има удобен бутон, с който можете да извадите отделни кадри от 8K видеозаписа, които всъщност изглеждат като доста сполучливи снимки, при това с резолюция от над 30 МР.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Single Take

Следващото интересно нещо за камерата на Galaxy S21 Ultra е въведеният с миналогодишната серия S20 режим Single Take. При него с натискането на бутона за снимки веднъж телефонът снима в продължение на няколко секунди и след това ви предлага цял куп кадри, анимации и кратки клипове, заснети с всички камери и различни режими. Тук можете да избирате колко секунди да работи Single Take - между 5 и 15, а освен това можете да посочите какъв тип съдържание искате да бъде записано.

40 МР селфита

Приключвам това видео със селфи камерата. Единствено при Galaxy S21 Ultra тя е с 40 МР резолюция спрямо 10 МР при S21 и S21+. Повечето мегапиксели позволяват от една страна да уловите повече детайли, но аз бих използвал камерата в режим с обединяване на 4 пиксела в 1, което води до по-ясни изображения при ниска осветеност. Новото тази година е, че S21 Ultra предлага два варианта за това как да изглеждат селфитата ви - Bright и Natural. В първия случай получавате по-обработени автопортрети, в които лицата в кадъра са по-изсветлени, макар и изкуствено. Ако искате по-естествен вид и максимално близък до реалността портрет - вашият избор е Natural.

Това беше моят списък с 10-те най-важни неща, които трябва да знаете за камерата на Samsung Galaxy S21 Ultra. Разбира се, ако имате допълнителни въпроси - можете да ги споделите в коментарите под това видео, а аз ще се опитам да отговоря на всички!

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max предлагат 48 МР камера и супер ярки екрани с Dynamic Island

Dynamic Island. Така Apple описва тази елипсовидна изрязана част в дисплея на току-що обявените си смартфони iPhone 14 Pro и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer