НачалоНовиниВИДЕО: 10 НЕЩА за камерата на Samsung Galaxy S21 Ultra

ВИДЕО: 10 НЕЩА за камерата на Samsung Galaxy S21 Ultra

4048
Написана от  nixanbal 20 февруари 2021
ВИДЕО: 10 НЕЩА за камерата на Samsung Galaxy S21 Ultra

Това е една от най-способните и най-многофункционални камери в смартфон досега. Затова в следващото видео ще ви разкажа подробности за някои от новите фото и видео възможности в премиум модела на Samsung - Galaxy S21 Ultra.

В този брой на съвместната ни рубрика WithGalaxy със Samsung ви представям 10-те най-важни неща, които трябва да знаете за най-добрия камерафон на компанията досега.

108 МР основен сензор

Започвам с основната камера на Galaxy S21 Ultra, която използва нов 108 МР сензор, надграждащ този при S20 Ultra и Note 20 Ultra от 2020 г. Тук се използва технология за обединяване на 9 пиксела в 1, което означава по-големи пиксели за улавяне на повече светлина, а това води до по-ясни и качествени кадри, особено при ниска осветеност. Ако все пак имате добра светлина и искате да използвате пълната 108 МР резолюция, можете да превключите на специалния режим за целта. Имайте предвид, че тези кадри са с размер около 27-28 МВ, а това е десетина пъти повече от стандартното.

Иначе пред сензора има обектив с по-широк обхват (83°) от този при S20 Ultra, а блендата е все така f/1.8.

12 МР ултраширока и макро камера

Втората камера на S21 Ultra е 12 МР и има ултраширок обхват, а новото тук е, че има и автофокус. Последното всъщност позволява с помощта на изкуствен интелект телефонът да разпознае, когато сте много близо до някакъв обект и автоматично да превключи към макро режим. Точно така - въпросната ултраширока камера може да се използва и за снимки от няколко сантиметра разстояние, а резултатите са доста добри, поне съдейки по това, което аз успях да постигна.

Две камери за оптичен зуум

Приближението е ключова тема за Galaxy S21 Ultra, като това е един от редките случаи, в които виждаме две отделни камери за оптичен зуум. Едната е за 3-кратно оптично приближение, а втората за 10-кратно и използва нова перископна система, за да го постигне. Причината за съществуването на 3-кратния зуум е, за да предложи междинна стъпка, така че опцията за оптично приближение да не е единствена. Разбира се, има още много други стъпки за зуум, но те са цифрово приближение, при което има загуба в качеството.

Максималният зуум е 100-кратен, като от 30 нагоре Galaxy S21 Ultra предлага новата функция Zoom Lock, която задържа кадъра по-лесно в желаната позиция. Обикновено това е доста трудна задача и дори леко потрепване може да измести обектива от целта.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Live Focus вече е Portrait Mode

Друга промяна в камерата на Galaxy S21 Ultra е преименуването на Live Focus в Portrait Mode. Това е добре познатият портретен режим, който позволява да заснемаме по-ефектни кадри на хора с размазан фон. Имайте предвид, че за тази цел не се използва камерата с трикратно приближение, а се зуумва с основния 108 МР сензор. Същият режим се предлага и при видео, макар че досега не съм имал ситуация, в която да искам да го използвам.

4K при 60 к/с с всички камери

Ключова новост по отношение на видеозаписа е въвеждането на режим с 4K резолюция и 60 к/с за всички камери. Това включва четирите основни и тази отпред. Освен че това позволява по-лесен монтаж, ако сте снимали клипове с всички камери и после ги монтирате в един общ, Samsung въвежда новият режим Director's View. Това е функцията, при която можете да записвате едновременно с предната и една от основните камери. Дотук нищо невиждано. Само че благодарение и на новия чипсет, докато използвате този режим, можете да следите образа от останалите камери и да преминавате към някоя от тях по време на записа.

Pro Video режим

Galaxy S21 Ultra обаче има и още по-задълбочени настройки за видеозапис. Те са налични в специалния режим Pro Video, в който можете да регулирате нива на ISO, експозиция, фокус, баланс на бялото и т.н. Има дори възможност да изберете с кой микрофон да записвате звук към клипа си - дали да е този към вас или към обекта пред камерата. Можете да включите също USB или Bluetooth микрофон.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Нощни кадри

Нощният режим е една от най-ценните екстри на новия топмодел на Samsung, защото значително подобрява изображенията при снимки след залез. Той е активен за всички 5 камери на телефона и може автоматично да преценява колко дълга експозиция да пусне спрямо нивото на околната светлина. Има обаче и опцията да изберете Max стойност, която най-често е с няколко секунди по-дълга от автоматичната.

За да тествам как се справя Galaxy S21 Ultra, се разходих с него в една от мразовитите февруарски вечери и в момента виждате резултатите. Добрата новина е, че Samsung не са прекалили с подсилването на цветовете, което сме виждали при други модели, а ефектът от нощния режим е съвсем лек и по-скоро цели да направи изображенията с повече детайлност, особено в най-тъмните участъци.

8K видеозапис

Запазен е и видеозаписът с 8K резолюция при 24 к/с, което все още не е навлязло като особено популярна екстра, но все пак е налице. Бих използвал този режим единствено от снимки със статив, например когато снимам интервю или друга сцена без толкова динамика. Едно от смислените неща е, че има удобен бутон, с който можете да извадите отделни кадри от 8K видеозаписа, които всъщност изглеждат като доста сполучливи снимки, при това с резолюция от над 30 МР.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Single Take

Следващото интересно нещо за камерата на Galaxy S21 Ultra е въведеният с миналогодишната серия S20 режим Single Take. При него с натискането на бутона за снимки веднъж телефонът снима в продължение на няколко секунди и след това ви предлага цял куп кадри, анимации и кратки клипове, заснети с всички камери и различни режими. Тук можете да избирате колко секунди да работи Single Take - между 5 и 15, а освен това можете да посочите какъв тип съдържание искате да бъде записано.

40 МР селфита

Приключвам това видео със селфи камерата. Единствено при Galaxy S21 Ultra тя е с 40 МР резолюция спрямо 10 МР при S21 и S21+. Повечето мегапиксели позволяват от една страна да уловите повече детайли, но аз бих използвал камерата в режим с обединяване на 4 пиксела в 1, което води до по-ясни изображения при ниска осветеност. Новото тази година е, че S21 Ultra предлага два варианта за това как да изглеждат селфитата ви - Bright и Natural. В първия случай получавате по-обработени автопортрети, в които лицата в кадъра са по-изсветлени, макар и изкуствено. Ако искате по-естествен вид и максимално близък до реалността портрет - вашият избор е Natural.

Това беше моят списък с 10-те най-важни неща, които трябва да знаете за камерата на Samsung Galaxy S21 Ultra. Разбира се, ако имате допълнителни въпроси - можете да ги споделите в коментарите под това видео, а аз ще се опитам да отговоря на всички!

Мастило до входната врата, или какво представлява HP Instant Ink

Когато от HP ми се обадиха, за да ми разкажат за Instant Ink, признавам си, не бях чувал за услугата.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer