НачалоНовиниВИДЕО: 5 важни екстри на Lenovo ThinkPad X1 Nano

ВИДЕО: 5 важни екстри на Lenovo ThinkPad X1 Nano

5153
Написана от  nixanbal 18 май 2021
ВИДЕО: 5 важни екстри на Lenovo ThinkPad X1 Nano

ThinkPad X1 Nano е суперкомпактен лаптоп с 13-инчов екран, опционална 5G свързаност, мощна конфигурация и категорично любимата ми машина от Lenovo. Това е машина с тегло под 1 кг, която вече сте виждали в nixanbal.com, но днес ще ви я представя с повече детайли като част от съвместната ни рубрика с Lenovo.

 

#1 Дизайн и ултрапреносим формат

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Първото, за което искам да си поговорим в това видео, е дизайнът и ултрапреносимият корпус на ThinkPad X1 Nano. В последните дни имах възможност да използвам лаптопа за по-дълго и да проверя колко компактен и удобен всъщност е този Nano формат. Оказа се, че машината наистина е супер лесна за пренасяне, като дори не ми беше необходимо да нося раница, за да я взема със себе си. В сгънато положение лаптопът е с размерите на средноголям таблет.

Теглото му всъщност е малко над 900 грама, независимо че говорим за супер здрав и устойчив лаптоп от серията ThinkPad. И по данни на Lenovo това всъщност е най-лекият представител на тази серия досега.

Понеже в последната година технологичните събития просто не съществуват в реалния свят, не ми се е налагало да използвам X1 Nano на крак, както обикновено ми се случваше, но си мисля, че това би бил най-подходящият спътник за хората, които работят в движение. За мен беше особено интересно това, че самите Lenovo се прицелват доста сериозно в дамската аудитория, защото тъкмо тя би оценила компактното и удобно тяло, което може да бъде прибрано дори в дамска чанта. Чудя се в такъв случай дали не е време за първия ThinkPad в цвят розово злато?!

#2 Засичане на човешко присъствие

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Втората ключова характеристика на ThinkPad X1 Nano за мен се крие ето тук до уебкамерата му над екрана. Виждате, че освен обектива на камерата за видеоразговори, тук има и още една черна точка. Това всъщност е инфрачервена камера, която "усеща" щом някой се приближи до лаптопа и след секунда автоматично светва екрана му, без нужда да го докосвате. И ако това е регистрираният собственик на машината, тя ще използва Windows Hello и ще я отключи на мига. И обратното - ако напуснете работното си място, лаптопът ще изгаси екрана си и ще се заключи, докато не се върнете.

Това е не само супер удобно, но и доста ценна екстра, допринасяща за по-високата сигурност на ThinkPad X1 Nano.

А до споменатата уебкамера между другото има суич, с който тя лесно може да бъде физически закрита и да сте сигурни, че никой не може да я използва за шпионаж. Отдясно на тъчпада пък е разположен и скенер за пръстови отпечатъци, който някои вероятно биха предпочели пред сканиращата лица технология, особено ако това следене на присъствието им леко ги стряска.

#3 Дисплей 16 към 10

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Не знам дали отначало обърнахте внимание, но пропорциите на този лаптоп са малко по-различни от стандартните за повечето ноутбуци. Lenovo използва съотношение на страните за екрана на X1 Nano от 16 към 10, което означава, че имате поглед върху по-голяма височина от документа, сайта или въобще съдържанието, което разглеждате.

Това е полезно не толкова при гледане на филми, колкото при работа с офис документи, четене на файлове и уебсайтове и въобще промяната е с цел да улесни работещите хора, които са аудиторията на серията ThinkPad.

#4 Отличен звук

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Нещо, което успя да ме изненада при ThinkPad X1 Nano, е звукът му. Не само как звучи самата машина, но и какво аудио улавя при видеоразговори.

Лаптопът е оборудван с 360-градусова система от микрофони, която осигурява отлично качество на гласа при срещи в Zoom. И имайки предвид, че това е основно машина за работа и че през 2021 г. работата за много хора означава почти ежедневни срещи в платформите за видеоразговори, това е изключително важно.

Докато използвам X1 Nano в последните дни ми се случва доста по-често обаче да слушам музика през него. Оказа се, че въпреки бизнес профила на лаптопа и компактните му размери, той е оборудван с доста солидна система от 4 високоговорителя, подкрепени от поддръжка на Dolby Atmos. Това означава, че звукът от тях е не само силен, но и изключително богат и пространствен.

#5 Опция за 5G/LTE модем

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Приключвам петте най-ценни екстри в ThinkPad X1 Nano с темата за мобилните комуникации. Лаптопът поддържа Bluetooth 5.0 и Wi-Fi 6, но за мен още по-интересен, особено за подобен ултрапреносим модел, е вграденият 5G/LTE модем.

Това всъщност е опция и не идва задължително към конфигурацията на лаптопа. Но моята модификация е оборудвана с такъв модем и успях да тествам с личната си nanoSIM карта. Слотът се намира отзад на лаптопа и се изважда с игла, точно както при смартфоните. Аз се свързах към LTE мрежата на оператора си, тъй като тук така или иначе нямам 5G покритие, но в едно недалечно бъдеще се надявам и това да бъде възможно.

Разбира се, темата за 5G тепърва става важна в България, след като наскоро КРС разпредели чрез търг нов честотен ресурс на трите оператора, и се надявам все повече мобилни компютри да предлагат вграден модем за връзка с тези мрежи.

Redmi Watch 4 и Redmi Buds 5 Pro са достъпни смарт аксесоари с богати възможности

Смартфоните под марката Redmi на Xiaomi са сред най-популярните в бюджетния и средния ценови сегмент. Redmi обаче има сериозно присъствие…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer