НачалоНовиниВИДЕО: 5 важни екстри на Lenovo ThinkPad X1 Nano

ВИДЕО: 5 важни екстри на Lenovo ThinkPad X1 Nano

1386
Написана от  nixanbal 18 май 2021
ВИДЕО: 5 важни екстри на Lenovo ThinkPad X1 Nano

ThinkPad X1 Nano е суперкомпактен лаптоп с 13-инчов екран, опционална 5G свързаност, мощна конфигурация и категорично любимата ми машина от Lenovo. Това е машина с тегло под 1 кг, която вече сте виждали в nixanbal.com, но днес ще ви я представя с повече детайли като част от съвместната ни рубрика с Lenovo.

 

#1 Дизайн и ултрапреносим формат

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Първото, за което искам да си поговорим в това видео, е дизайнът и ултрапреносимият корпус на ThinkPad X1 Nano. В последните дни имах възможност да използвам лаптопа за по-дълго и да проверя колко компактен и удобен всъщност е този Nano формат. Оказа се, че машината наистина е супер лесна за пренасяне, като дори не ми беше необходимо да нося раница, за да я взема със себе си. В сгънато положение лаптопът е с размерите на средноголям таблет.

Теглото му всъщност е малко над 900 грама, независимо че говорим за супер здрав и устойчив лаптоп от серията ThinkPad. И по данни на Lenovo това всъщност е най-лекият представител на тази серия досега.

Понеже в последната година технологичните събития просто не съществуват в реалния свят, не ми се е налагало да използвам X1 Nano на крак, както обикновено ми се случваше, но си мисля, че това би бил най-подходящият спътник за хората, които работят в движение. За мен беше особено интересно това, че самите Lenovo се прицелват доста сериозно в дамската аудитория, защото тъкмо тя би оценила компактното и удобно тяло, което може да бъде прибрано дори в дамска чанта. Чудя се в такъв случай дали не е време за първия ThinkPad в цвят розово злато?!

#2 Засичане на човешко присъствие

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Втората ключова характеристика на ThinkPad X1 Nano за мен се крие ето тук до уебкамерата му над екрана. Виждате, че освен обектива на камерата за видеоразговори, тук има и още една черна точка. Това всъщност е инфрачервена камера, която "усеща" щом някой се приближи до лаптопа и след секунда автоматично светва екрана му, без нужда да го докосвате. И ако това е регистрираният собственик на машината, тя ще използва Windows Hello и ще я отключи на мига. И обратното - ако напуснете работното си място, лаптопът ще изгаси екрана си и ще се заключи, докато не се върнете.

Това е не само супер удобно, но и доста ценна екстра, допринасяща за по-високата сигурност на ThinkPad X1 Nano.

А до споменатата уебкамера между другото има суич, с който тя лесно може да бъде физически закрита и да сте сигурни, че никой не може да я използва за шпионаж. Отдясно на тъчпада пък е разположен и скенер за пръстови отпечатъци, който някои вероятно биха предпочели пред сканиращата лица технология, особено ако това следене на присъствието им леко ги стряска.

#3 Дисплей 16 към 10

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Не знам дали отначало обърнахте внимание, но пропорциите на този лаптоп са малко по-различни от стандартните за повечето ноутбуци. Lenovo използва съотношение на страните за екрана на X1 Nano от 16 към 10, което означава, че имате поглед върху по-голяма височина от документа, сайта или въобще съдържанието, което разглеждате.

Това е полезно не толкова при гледане на филми, колкото при работа с офис документи, четене на файлове и уебсайтове и въобще промяната е с цел да улесни работещите хора, които са аудиторията на серията ThinkPad.

#4 Отличен звук

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Нещо, което успя да ме изненада при ThinkPad X1 Nano, е звукът му. Не само как звучи самата машина, но и какво аудио улавя при видеоразговори.

Лаптопът е оборудван с 360-градусова система от микрофони, която осигурява отлично качество на гласа при срещи в Zoom. И имайки предвид, че това е основно машина за работа и че през 2021 г. работата за много хора означава почти ежедневни срещи в платформите за видеоразговори, това е изключително важно.

Докато използвам X1 Nano в последните дни ми се случва доста по-често обаче да слушам музика през него. Оказа се, че въпреки бизнес профила на лаптопа и компактните му размери, той е оборудван с доста солидна система от 4 високоговорителя, подкрепени от поддръжка на Dolby Atmos. Това означава, че звукът от тях е не само силен, но и изключително богат и пространствен.

#5 Опция за 5G/LTE модем

Lenovo ThinkPad X1 Nano @ nixanbal.com

Приключвам петте най-ценни екстри в ThinkPad X1 Nano с темата за мобилните комуникации. Лаптопът поддържа Bluetooth 5.0 и Wi-Fi 6, но за мен още по-интересен, особено за подобен ултрапреносим модел, е вграденият 5G/LTE модем.

Това всъщност е опция и не идва задължително към конфигурацията на лаптопа. Но моята модификация е оборудвана с такъв модем и успях да тествам с личната си nanoSIM карта. Слотът се намира отзад на лаптопа и се изважда с игла, точно както при смартфоните. Аз се свързах към LTE мрежата на оператора си, тъй като тук така или иначе нямам 5G покритие, но в едно недалечно бъдеще се надявам и това да бъде възможно.

Разбира се, темата за 5G тепърва става важна в България, след като наскоро КРС разпредели чрез търг нов честотен ресурс на трите оператора, и се надявам все повече мобилни компютри да предлагат вграден модем за връзка с тези мрежи.

VIVACOM вече предлага заплащане за съдържание от Apple чрез месечната сметка

VIVACOM обяви, че от днес започва да предлага на клиентите си възможност да плащат за съдържание от Apple чрез месечната…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer