НачалоВидео ревюВИДЕО: 8 НЕЩА за новия 8K Neo QLED телевизор на Samsung (QN800A)

ВИДЕО: 8 НЕЩА за новия 8K Neo QLED телевизор на Samsung (QN800A)

2174
Написана от  nixanbal

Благодарение на съвместната ни рубрика WithGalaxy със Samsung в хола ми понякога се появяват и такива устройства. Това е новият 8K Neo QLED телевизор на компанията, който пристигна при мен във вариант с 65-инчов диагонал на екрана и който ни накара да прекараме вечерите от последната седмица в киносрещи на дивана. Какво е впечатляващото при този телевизор, освен огромния размер, разбира се, ще ви разкажа в следващото видео с 8 най-важни неща, които трябва да знаете за най-новия 8K Neo QLED телевизор на Samsung.

1. Дизайн и размери

Започвам с дизайна и размерите, защото това до голяма степен е определящо дали и къде в дома ни би паснал телевизорът. При своя Neo QLED модел Samsung използва т.нар. Infinity One Design, с което описва почти липсващите рамки около екрана. Рамки, разбира се, има, но те са толкова тънки, особено на фона на огромните размери, че при гледане на филми напълно изчезват и сякаш върху стената си имате само картината и нищо друго. От всички страни на корпуса, чийто профил между другото е под 2 см, има стоманена рамка с решетъчна структура, която изглежда страхотно отстрани, а фронтално е дебела едва 0.8 мм.

Телевизорът има солидна стойка, която се сглобява от три части и 12 винтчета, но може да бъде окачен и на стената.

Samsung 8K Neo QLED QN800A @ nixanbal.com

2. Slim One Connect

Второто важно нещо за новия 8K Neo QLED телевизор на Samsung също е част от дизайна му, но касае ключова функционалност. Още от първите си QLED телевизори компанията предлага т.нар. One Connect Box, което позволява всички портове да бъдат изнесени в кутия, а тя да може да се сложи на удобно място върху, под или дори в тв шкафа.

При новия модел имаме надграждане на тази идея, като Samsung вече предлага Slim One Connect. Отново става въпрос за черна кутия, услужливо прибрала всички конектори на телевизора, само че този път тя е по-тънка и се вписва по-лесно в интериора, а вече има и опция да се инсталира към самата стойка и да бъде част от самия телевизор. Разбира се, за тази цел има два различни кабела за връзка според избора ви. В моя случай реших Slim One Connect да бъде част от телевизора, така че да не са видими никакви кабели.

3. Neo QLED

Така стигам до третото важно нещо за новия 8K телевизор на Samsung, което всъщност е може би най-важното за потребителите - Neo QLED. Тази технология надгражда досегашната QLED, като вече използва нова технология за източник на светлина - Quantum Mini LED. При Quantum Mini LED диодите са с 1/40 от височината на конвенционален LED и панелът съдържа много повече от тях.

Samsung използва технологията Quantum Matrix, за да контролира прецизно плътно поставените светодиоди, а така предотвратява ефекта, при който на границата между светли и тъмни участъци от картината се появява нежелано изтичане на светлина или сияние.

Neo QLED увеличава скалата на яркостта до 12 бита с 4096 стъпки. Тъмните области стават по-наситено тъмни, а светлите - по-ярки.

Samsung 8K Neo QLED QN800A @ nixanbal.com

4. 8K AI процесор и ъпскейлинг

8K беше спомената няколко пъти дотук. Да, това е модел от премиум сегмента на Samsung и освен новата Neo QLED технология, той предлага и супервисока 8K резолюция от 7680х4320 пиксела. Продължават споровете доколко още днес е необходима 8K резолюцията, но така или иначе все още стандартът не е масов и тези модели са по-скоро запазена територия за по-платежоспособните потребители, а и тези с изявен интерес към най-новите технологични тенденции и постижения.

Samsung все пак предвижда някои решения, които да убедят клиентите, че от 8K има полза още днес. Това преди всичко е новият Neo Quantum 8K процесор, който е отговорен за функцията за 8K AI мащабиране. С нейна помощ съдържание с по-ниска резолюция се обработва и превръща в такова с близко до 8K качество. За целта се използват до 16 различни модела на невронна мрежа, всеки обучен в технология за мащабиране на изкуствения интелект и технология за детайлно самообучение. Това означава, че телевизорът използва различен модел за подобряване на картината според съдържанието и знае кога гледате анимация с Full HD резолюция или 4K документален филм.

Това е една от най-полезните екстри при този 8K модел, тъй като прави 8K резолюцията пълноценна и всяко изображение по-приятно за окото. Така между другото можете да заобиколите вече архаичните разбирания, че големите екрани се гледат от по-голямо разстояние. В моя случай бяхме на около 2 метра от този 65" 8K дисплей и вторият сезон на Рагнарок по Netflix изглеждаше супер впечатляващо. Да, би ми се искало сериалът да се стриймва в 8K по подразбиране, но на този етап нещата с услугите за стрийминг просто не стоят така и бих казал просто, че този телевизор ще бъде готов за това, което се задава утре.

Samsung 8K Neo QLED QN800A @ nixanbal.com

5. Звук

При звука голямата новина не е толкова, че телевизорът осигурява солидна 70 W мощност, а че се предлагат някои интересни технологии, които добавят стойност към продукта и по-приятно изживяване, когато гледате филми.

Тук визирам технологията Object Tracking Sound+ (OTS+), която сякаш кара говорителите да следват движението на звука и това със сигурност се усеща най-вече при гледане на филми.

За по-пълноценно озвучаване обаче бих казал, че към този телевизор си струва да бъде прибавен саундбар. Samsung имат цяла серия такива, които се свързват с новите им телевизори и с технологията Q-Symphony имат пълен синхрон между говорителите на екрана и саундбара, така че всички спикъри заедно създават по-богато и пространствено звучене.

6. Дистанционно

Следващата интересна новост, която Samsung въвежда с тазгодишното си портфолио телевизори, е дистанционното. То е супер минималистично и предлага само най важните бутони. Любопитното е, че на гърба си дистанционното има соларен панел, който позволява то да се зарежда без кабели с чиста енергия от слънцето или друг източник на светлина. Целта на компанията е да намали отпечатъка върху природата, като драстично редуцира изхвърляните всяка година батерии от дистанционните. Самото дистанционно също е произведено от близо ¼ рециклирани материали. Хубавото е, че все пак има и опция за кабелно зареждане, което става през USB C порта.

Samsung 8K Neo QLED QN800A @ nixanbal.com

7. Ambient Mode+

Новият 8K Neo QLED телевизор на Samsung предлага и популярния им режим Ambient Mode+. Когато не гледате телевизия, той позволява да използвате екрана като дигитална рамка или просто част от интериора. В приложението са заредени цял куп картини, някои от които анимирани, а други с придружаващи ги успокояващи звуци - например шумът на гората, песен на птици и други.

8. Tizen OS

Приключвам 8-те най-важни неща, които трябва да знаете за новия 8K Neo QLED телевизор на Samsung с темата за софтуера и допълнителните екстри. Компанията продължава да залага на своята Tizen OS, която има супер семпъл и лесен за навигация интерфейс, а най-важното е, че е и супер бърза.

С Tizen OS получавате достъп до всички популярни приложения за стрийминг на видео съдържание, включително HBO GO, Netflix, Amazon Prime Video и Apple TV+. Тук са още Spotify, YouTube, както и браузър, ако решите да използвате големия екран за браузване.

Samsung 8K Neo QLED QN800A @ nixanbal.com

Всъщност Samsung стимулира потребителите да използват този 65" дисплей за повече от гледане на телевизия. Корейците въвеждат удобни режими за мултивю, в които можете да добавите екрана от смартфона си до футболния мач например, има специален Game Bar за бърз достъп до настройките на игрите, както и лесен начин да свържете РС-то си с телевизора и да използвате огромния му екран за работа с офис документи и подготвяне на презентации например.

5 НЕЩА за Mac периферията на Logitech

Вече няколко години използвам супер способната мишка MX Master 3 на Logitech, а от няколко дни при мен е цялата…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer