НачалоНовиниВИДЕО: Първа среща с най-достъпния модел Samsung Neo QLED

ВИДЕО: Първа среща с най-достъпния модел Samsung Neo QLED

2828
Написана от  nixanbal 24 март 2021
ВИДЕО: Първа среща с най-достъпния модел Samsung Neo QLED

Преди няколко дни Samsung България организира онлайн събитие, в което обяви, че лансира на нашия пазар новите си смарт телевизори, дебютирали в света в началото на 2021 г. Малко преди това аз имах възможност да прекарам два часа с 55-инчовия 4K модел от серията QN85, който всъщност е най-достъпният в новата гама Neo QLED телевизори на компанията. В следващото видео ще ви разкажа някои подробности за характеристиките му, както и първите си впечатления от срещата ми с него.

Новият дизайн

Започвам с външния вид на телевизора, който е доста по-различен от предходните модели. Гърбът е по-плосък, а профилът е 2.5 см, което добро постижение за тази категория и е дори по-тънък при 8K моделите. Очертанията около екрана са много фини, а изцяло металната стойка е супер солидна и държи телевизора стабилно върху тв шкафа. Интересно е, че при този модел Samsung не използва лансираната с първите QLED модели One Connect Box, която чрез тънък оптичен кабел извежда всички връзки в отделна кутия, която може да бъде скрита навсякъде. Тук всички портове са върху гърба на самия телевизор.

Neo QLED

Продължавам с екранa, който в крайна сметка е най-важното в случая. А и най-интересното. Защото, както споменах в началото, този телевизор е част от новата серия Neo QLED модели на компанията, които са нещо като еволюцията на QLED. Тук се използва нова технология за източника на светлина - т.нар. Quantum Mini LED, при която светодиодите са с много по-малки размери. Всъщност те са с 1/40 по-малка височина от тази на конвенционалните LED-ове, което означава, че панелът съдържа в пъти повече такива диоди.

Въпросните светодиоди се конртолират чрез т.нар. Quantum Matrix технология, която ограничава нежеланото разсейване на светлината, особено видимо в зоната между светли и тъмни участъци от картината. Освен това Neo QLED телевизорите на Samsung са с по-широка скала на яркост - вече до 12 бита с 4096 стъпки. Ето защо и промо клиповете, които се въртяха на тестовата бройка на телевизора, бяха с предимно черни участъци - защото при Neo QLED черното е значително по-дълбоко, без обаче това да е за сметка на яркостта.

Samsung Neo QLED

Разбира се, при съвременните телевизори вече не можем да минем, без да споменем нито веднъж изкуствен интелект. Тук ще стане дума за него заради процесора Neo Quantum 4K, който използва до 16 различни модела на невронна мрежа, всеки обучен в технология за мащабиране на изкуствения интелект и технология за детайлно самообучение. Чрез тях всъщност потребителят получава по-добро качество на образа и независимо какво е оригиналното съдържание, то може да се преработи до такова с близко до 4K качество - т.нар. 4K AI upscaling.

Също за по-добрия образ на новите Neo QLED телевизори на Samsung се използва функцията Adaptive Picture, която автоматично променя яркостта и контраста на екрана в зависимост от околната осветеност. Антирефлексната технология пък намалява отблясъците от екрана, което е важно, ако телевизорът е в огрявано от слънцето помещение.

Звук

Така стигам до звука, при който бих казал, че едно от най-интересните неща е технологията, която следи обектите по екрана и променя посоката, от която идва звукът спрямо тях. Представете си например прелитащ отляво надясно самолет. Samsung нарича функцията Object Tracking Sound (OTS) и въпреки че при по-скъпите модели е предложена в по-усъвършенствана версия, тя присъства и при този най-достъпен Neo QLED модел, като целта й е да направи гледането на филми по-завладяващо изживяване, дори без допълнителна аудио система.

Samsung Neo QLED

Разбира се, запалените по филмите потребители вероятно биха добавили към телевизора и подходящ саундбар, като с избрани модели на Samsung звукът от саундбара и от високоговорителите на телевизора може да бъде синхронизиран и да бъде създаден по-пълноценен съраунд ефект. Новите Neo QLED телевизори между другото стартираха на българския пазар с кампания за предварителни поръчки, при която клиентите получаваха в комплект Samsung Q Soundbar.

Геймингът е друго ключово направление, в което корейците са вложили повече усилия, така че да преврънат новата си серия телевизори подходящи и за актуалното поколение игрови конзоли.

Samsung Neo QLED

Този Neo QLED телевизор поддържа 4K гейминг при 120 Hz благодарение на технологията Motion Xcelerator Turbo+, която прави движенията по-плавни и отчетливи. Поддържа се също технологията AMD FreeSync Premium Pro, а новостите в интерфейса на самия телевизор са режим Super Ultrawide GameView, който създава илюзията за игра на суперширок монитор, макар и за сметка на по-дебели черни ленти отгоре и отдолу, както и Game Bar - меню, което позволява настройки в реално време на различни параметри като съотношение страните на дисплея, проверки за забавяне на входящия сигнал, FPS, HDR и други.

Софтуерна платформа

Този 55-инчов Neo QLED телевизор на Samsung се базира на тяхната платформа Tizen OS, като дава достъп до най-важните приложения, които бихте използвали на големия екран у дома. Освен това не е пропуснат характерния за марката режим Ambient Mode, който може да превърне екрана в дигитална рамка, когато не се използва за гледане на друго съдържание.

Акцентите тази година са режимът Multi View, който позволява да имате няколко образа на телевизора. Например да прехвърлите екрана на смартфона си, така че да следите какво се случва в телефона ви, докато гледате някоя спортна среща.

Samsung Neo QLED

Другите софтуерни новости до голяма степен са въведени заради пандемията и новите потребителски навици. Тук визирам функции като приложението за видеоразговори Google Duo и приложението Smart Trainer, част от Samsung Health, което може да играе ролята на личен дигитален треньор за спортните ви занимания пред телевизора.

Имайте предвид, че последната функция все още не е достъпна за нашия регион, но се надявам скоро да бъде активна и тук. 

Дистанционно със соларен панел

Приключвам това видео с едно от любимите ми неща за новите Neo QLED телевизори на Samsung, а именно дистанционното в комплекта им. Тази година компанията въведе ново дистанционно, което е интересно с това, че вече не използва две сменяеми батерии от стандарта три пъти А, а има презареждаща се батерия. Въпросната може да се зарежда например със зарядното на смартфона ви през USB Type-C порта, но по-впечатляващото е, че на гърба на дистанционното има соларен панел. Така дистанционното за телевизора може да се зарежда постоянно, когато в стаята е светло, независимо дали грее слънцето или има друг източник на светлина.

Samsung Neo QLED

Разбира се, идеята е на природата да се спестят тонове батерии, които изхвърляме постоянно. Освен това близо една трета от пластмасата, използвана за дистанционното, е рециклирана, а опаковката на самия телевизор също е екосъобразна.

Нов Xiaomi Store ще отвори врати в още един търговски център в София

Xiaomi скоро ще отвори в България втория официален Xiaomi Store. Това става ясно от брандиран с "Очаквай скоро" нов магазин…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer