НачалоВидео ревюВИДЕО: Премиера на Samsung Galaxy Z Fold 2

ВИДЕО: Премиера на Samsung Galaxy Z Fold 2

3890
Написана от  nixanbal

Samsung току-що представи новия си смартфон със сгъваем дисплей Galaxy Z Fold 2, който всъщност показа съвсем накратко още в началото на август, в рамките на своето Unpacked събитие. Днес обаче всичко около Z Fold 2 вече е ясно, а в следващото видео ви предлагам детайлите, като се надявам в някакъв момент устройството да пристигне и за ревю.

Започвам с промените по дизайна, който като концепция е сходен с този на оригиналния Fold от 2019-a, но изглежда доста по-усъвършенстван. Имаме по-голям външен дисплей - т.нар. Cover Screen, който вече е 6.2" спрямо 4.6" миналата година. Той използва Super AMOLED панел с резолюция 2260х816 пиксела.

Далеч по-интересен е вътрешният дисплей, който се разгъва и предлага огромна площ с диагонал от 7.6" - с 12% повече спрямо предишния Fold. Резолюцията му е 2208х1768 пиксела, панелът е Dynamic AMOLED 2X, какъвто използва и Note 20 Ultra, а една от ключовите новости е режимът за до 120 Hz опреснителна честота. И тук, както и при Note 20 Ultra, той е автоматичен, което означава, че опресняването всъщност се регулира на база съдържанието и е между 11 и 120 Hz. Ако четете статия например - опреснителната честота е най-ниската - около 11 Hz, а ако играете игри, да речем - от 48 до 120 Hz. Пиковата яркост на основния екран е 900 нита, което е малко повече от 800 нита на първия Fold.

Samsung Galaxy Z Fold 2 @ nixanbal.com 

И вътрешният, и външният дисплей имат значително по-тънки рамки, като и при двата имаме изрязан кръг за селфи камера. Точно така - насочените към потребителя камери са две; и двете с 10 МР резолюция.

При дизайна е важно да се отбележи, че устройството е една идея по-тънко, но теглото му е 282 грама, или с 20 грама отгоре. Има усъвършенствана панта с влакна, които почистват евентуално попадналия в нея прах при всяко отваряне и затваряне, а сгъваемият дисплей има фин стъклен слой, подобно на Galaxy Z Flip.

Samsung Galaxy Z Fold 2 @ nixanbal.com

Пантата може да се сгъва и държи телефона под избран ъгъл, също по примера на Z Flip, като това кара и съвместими приложения да се съобразяват с позицията. Ако например отворите дисплея под ъгъл между 80 и 160 градуса, основната част от интерфейса на приложението, което използвате, ще се покаже на горната половина от екрана, а допълнителни контроли или функции ще са изнесени в долната част.

Функцията Multi-Active Window пък дава възможност да използвате до три различни приложения върху разгънатия 7.6" дисплей. Можете дори да отворите контекстно съдържание от едно приложение върху двете половини - например линк в браузъра. Има опция и да провлачвате елементи от едно приложение в друго - например да придърпате таблица в Excel от файловия мениджър като прикачен документ в имейла.

Апаратът има стерео високоговорители, за които Samsung казват, че са най-добрите в техен смартфон досега. Скенерът за пръстови отпечатъци е разположен странично, а не е интегриран в екрана.

Samsung Galaxy Z Fold 2 @ nixanbal.com

Преминавам набързо през основната камера, която очевидно не е фокус при това устройство. Тя е тройна и залага на три 12 МР сензора, така че тук няма никакви вълнуващи новини и това със сигурност не е сред топкамерафоните на Samsung. Главният сензор е с размер на пикселите от 1.8мм, има OIS, бърза Dual Pixel автофокусна технология и бленда f/1.8. Втората камера е със суперширок обхват, а третата е с телеобектив. Поддържа се новият Pro видеорежим с доста фини ръчни настройки, режимът Single Take, както и нощен режим. Интересно е, че когато правите снимка на някого с разгънат телефон, той ще може да се вижда във външния дисплей. Подобен трик има и ако си правите селфи с основната камера, също с отворен телефон, оглеждайки се в 6.2-инчовия Cover Screen.

Конфигурацията на Galaxy Z Fold 2 се базира на чипсета Snapdragon 865+ на Qualcomm, 12 GB RAM и 256 GB UFS 3.1 памет, така че звучи съвсем солидно и устойчива на времето, пък макар и да сме виждали телефони на Samsung с два пъти повече място за съхранение. Батерия е от две части с общ капацитет 4500 mAh, поддържа се бързо зареждане, както и безжично стандартно и обърнато зареждане.

Samsung Galaxy Z Fold 2 @ nixanbal.com

И така, стигам до това кога и за колко ще се продава Galaxy Z Fold 2. Оказва се, че новият смартфон със сгъваем дисплей на Samsung ще бъде в България съвсем скоро - още на 18 септември, като ще струва 3999 лв. без договор - точно така, 4000 лв. за най-новия и вероятно най-вълнуващ модел на корейците за 2020 г. Сумата категорично поставя устройството в супер премиум сегмента, който си остава запазена територия само за най-платежоспособните потребители. Все пак ще отбележа, че стартовата цена на оригиналния Fold в България беше същата, но пък в комплекта му влизаха и безжичните слушалки Galaxy Buds, докато новият Z Fold 2 идва с обикновени жични слушалки на AKG.

0901 Galaxy fold2 Product Specifications FIN

Samsung Galaxy Z Fold 2 @ nixanbal.com

Apple Vision Pro - свръхтехнологичните очила, с които Apple иска да покори нови реалности

Apple представи днес на своята конференция за разработчици първите си очила за смесена реалност Apple Vision Pro. Това е най-напредналият…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer