НачалоНовиниВИДЕО: Проект за умен паркинг стартира в Бургас

ВИДЕО: Проект за умен паркинг стартира в Бургас

13641
Написана от  nixanbal 10 септември 2018
ВИДЕО: Проект за умен паркинг стартира в Бургас

Когато по-рано тази година стартирахме съвместния проект УМЕН ГРАД с VIVACOM, изобщо не предполагах колко неща се случват в България в тази посока и че ще имаме толкова поводи за подобни видео материали. Днес един от най-вълнуващите за мен сценарии от сферата на IoT започва своята реализация в Бургас, където общината стартира пилотен проект за умно паркиране.

В последните дни на август посетих морския град, за да разбера повече за инициативата и в следващите минути ще ви разкажа и покажа какво означава смартпаркинг, какво включва проектът на община Бургас, какви са ползите за гражданите и гостите на града и какви са перспективите за развитие...

 

Става въпрос за малка П-образна зона точно до общината, която включва улиците "Конт Андрованти", "Тракийска" и "Фердинандова". В 30 от паркоместата на синята зона в този район са инсталирани магнитни датчици, скрити в самия асфалт. Когато автомобил бъде паркиран на това място и скрие сензора, той отчита заетата позиция и чрез изградената от VIVACOM мрежа LoRa автоматично изпраща информацията към табло в началото на тази отсечка. Така шофьорите виждат дали и колко свободни паркоместа има по тази улица и знаят дали има смисъл да завиват по нея или не.

Освен чрез табели на самия ъгъл на улицата, свободните места за паркиране могат да се следят и през приложение за смартфони.

Предвижда се в бъдеще приложението да позволява резервиране на паркомясто няколко минути преди достигането му, което ще гарантира на шофьора, че ще има конкретна запазена точка, където да остави автомобила. За целта ще бъдат необходими електронни табели над всяко паркомясто, които да указват номера на автомобила, който го е резервирал.

На този етап умният паркинг в Бургас е само в тази част на града и е пилотен проект, който ще позволи на общината да следи натовареността на движението, броя паркиращи автомобили и времето на престой. Следва да бъде анализирана ефективността на тази система и да бъде решено дали, кога и къде зоната за смартпаркиране да бъде разширена. Още днес обаче можете да се възползвате от нея, ако имате работа в района или планирате разходка по пешеходния бул. Алеко Богориди.

За мен това е едно от най-полезните приложения на IoT, защото от една страна ще спести на шофьорите време, нерви и средства за гориво от т.нар. паразитно паркиране - продължително обикаляне на централни райони в града в търсене на паркомясто. От друга страна автоматизацията на паркирането ще спести на градовете куп вредни емисии от автомобилите, а това означава по-чист въздух за всички нас.

Друга ключова инициатива в сферата на транспорта, по която Бургас работи от години, е стимулирането на придвижването с велосипеди. Това всъщност е темата на следващото видео от проекта УМЕН ГРАД, което можете да очаквате по-късно този месец в nixanbal.com...

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

На събитие за медии днес пред централния си офис в Бизнес парк София Теленор обяви, че започва тестове на 5G…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer