НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Bang & Olufsen Beoplay EX

ВИДЕО: Ревю на Bang & Olufsen Beoplay EX

2315
Написана от  nixanbal

На пазара на компактните безжични слушалки в последните години стана доста пренаселено и за производителите сякаш е все по-трудно да създадат отличаващ се модел. Не и когато си Bang & Olufsen, оказва се. Датската компания е популярна от една страна с премиум електрониката си, а от друга - с уникални решения и в дизайна, и в технологиите. Такъв пример са новите им слушалки Beoplay EX, които, да, имат също толкова премиум цена, но ако тя отговаря на възможностите ви, това със сигурност е един от най-интересните модели на пазара.

Премиум дизайн и материали

Започвам от дизайна, защото това е първото впечатляващо при Beoplay EX. Bang & Olufsen залагат на компактна форма с т.нар. стебло, върху което са изнесени два от трите микрофона. Така прибиращата се в ухото част е по-малка и струва ми се по-удобна за по-широк кръг потребители. Ако все пак за вас тапите не пасват идеално още отначало, опитайте с някои от допълнителните накрайници в комплекта. Разполагате с общо 4 размера силиконови тапи плюс един чифт от т.нар. Comply тапи. Те са от нещо като мемори пяна и заемат формата на ушния канал.

Аз останах на може би най-универсалния размер M, с който Beoplay EX просто залепнаха към ушите ми. Формата на слушалките е така измислена, че щом ги поставите веднъж, те просто не помръдват, независимо колко се движите. Това е супер, защото от една страна никой не обича изпадащи слушалки, а от друга - така сте сигурни, че ще получите оптимално добър звук. А и генерално - пасването в ушите на този тип слушалки често е проблем за някои потребители.

Bang & Olufsen Beoplay EX @ nixanbal.com

Beoplay EX са интересни и с материалите на изработка, които мисля, че не съм срещал при друго устройство от тази категория. Tези сини елементи са от закалено стъкло, a кутийката е от алуминий, така че още с първото ѝ изваждане ще отчетете доста сериозна разлика и премиум усещане.

Слушалките се предлагат в три цвята - златисти, чисто черни и комбинация от черно със синьо стъкло, която виждате при мен. Ценен плюс е, че идват с висока защита от вода IP57, така че няма да ги повредите, дори да влезете с тях във ваната, камо ли при тичане под дъжда или потене във фитнес залата.

Връзка и управление

Отзад на кутията на Beoplay EX ще видите логото Made for iPhone/iPad, което означава, че продуктът е част от лицензионната програма на Apple и че от Купертино официално дават палец нагоре за слушалките за ползване с техните смартфони и таблети. Това обаче не означава, че Beoplay EX не могат да се свързват и с Android, и с други устройства - напротив, могат. Освен това има възможност за връзка едновременно с две устройства, които могат да бъдат например телефонът и лаптопът.

Bang & Olufsen Beoplay EX @ nixanbal.com

Връзката става директно чрез Bluetooth настройките на телефона или през приложението Bang & Olufsen, което дава достъп до някои ценни настройки. Тук можете да проверите нивото на батерията във всяка от слушалките, както и на кутийката им. Имате бърз контрол и върху режима на слушане, като можете да превключвате между такъв с включена шумоизолация, с пропускане на околните звуци или неутрален. При първите два можете да регулирате и нивото, а ако активирате шумопотискането има опция и за Adaptive ANC, което означава слушалките сами да определят какви са оптималните настройки спрямо заобикалящата ви среда.

Също в приложението има т.нар. Listening modes, които играят ролята на еквалайзер, а освен предварително зададените можете да създадете и собствен на база личните си предпочитания за звученето на музиката.

ANC и качество на звука

За активната изолация на околния шум ще кажа, че се усеща осезаемо при включване и успя да обере всички фонови шумове, с изключение на човешки глас, който обичайно се заглушава частично от тази технология, но не се елиминира напълно. Transparancy режимът пък е подходящ например при разходки в парка, така че да останете осведомени за околната среда.

Bang & Olufsen Beoplay EX @ nixanbal.com

Качеството на звука при слушане на музика е на много високо ниво, като дори бих го поставил сред най-добрите модели, които съм използвал. Beoplay EX имат 9.2 мм говорители, които са най-големите, които компанията е използвала досега в такъв тип слушалки. Харесва ми, че с правилните настройки мога да получа дълбок бас и супер мощно звучене, без това да доведе до изкривяване на любимите парчета. При разговори също можете да разчитате на добра връзка в двете посоки, като дори има настройка за това дали да ползвате активната шумоизолация, колко силно да чувате собствения си глас и т.н.

Управление

Управлението на Beoplay EX може да се случва през споменатото вече приложение Bang & Olufsen, но самите слушалки също дават удобен начин за това. Стъкленият елемент, тази синя зона, е сензорна област, която приема команди с докосване. Единично докосване може да спира музиката на пауза и да ви прехвърля през режимите за шумоизолация, двойно докосване преминава към следващата или връща към предишната песен, задържане на дясната и лявата зона съответно увеличава и намалява силата на звука, а тройно потупване активира гласовия асистент на телефона. При входящо обаждане едно докосване означава приемане на разговора, а същата команда след това го приключва. Като цяло стандартни контроли, с които бързо се свиква, а и въпросната тъч зона не е малка, така че улучването ѝ е лесно.

Bang & Olufsen Beoplay EX @ nixanbal.com

Ревю на Bang & Olufsen Beosound Explore @ nixanbal.com Ревю на Bang & Olufsen Beosound Explore @ nixanbal.com

Тук ще отбележа, че слушалките имат сензори за близост и разбират, когато ги извадите от ухото си. Тогава музиката в съответната слушалка спира и продължава, щом я върнете обратно.

Батерия и зареждане

Така стигам до живота на батерията, който за мен е един от ключовите въпроси при избора на такъв тип слушалки. Всяка от слушалките има 70 mAh батерия, а кутийката им е с 600 mAh. С тях Beoplay EX осигуряват до 6 часа време за слушане на музика при включена активна изолация на околния шум или общо 20 часа с презарежданията от кутийката. Презареждането на самите слушалки в кутийката отнема около час и половина. Тя пък се захранва през USB C порт за 2 часа.

Bang & Olufsen Beoplay EX @ nixanbal.com

Добрата новина е, че се поддържа безжично зареждане, така че можете да презареждате EX удобно върху подложката на бюрото или нощното си шкафче, или пък да ги съживите с няколко минутно поставяне върху гърба на смартфона си, ако той поддържа обърнато безжично зареждане.

Под чертата

Е, това беше моето ревю на Beoplay EX - компактни безжични слушалки от Bang & Olufsen, които предлагат очаквана комбинация от премиум дизайн, качествено звучене и богат пакет екстри. Ако цената им от 799 лв. е по джоба ви, при тях със сигурност ще оцените чудесното звучене, независимо от слушания стил музика. Хареса ми още супер удобното пасване в ушите, лесното управление и стилният интерфейс на приложението им. Колкото до дизайна и материалите - това са слушалките с най-качествена изработка, които съм използвал досега.

ВИДЕО: ТОП 5 НЕЩА за Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip. Това е първият смартфон със сгъваем дисплей, който получавам за по-продължително ползване и се радвам, че…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer