НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Google Pixel 6

ВИДЕО: Ревю на Google Pixel 6

3898
Написана от  nixanbal

Това тук е първият смартфон от серията Pixel на Google, който получава детайлно ревю в канала на nixanbal. Да, причината, разбира се, е, че тези устройства продължават да не се предлагат официално в България, а и в редица други държави... Но новият Pixel 6 ми се стори толкова впечатляващ, особено за цената си, че реших да намеря начин и в крайна сметка се сдобих с него. В следващото видео ще ви разкажа впечатленията си от смартфона след няколкоседмично ползване, ще споделя с вас как се съпоставя той с конкуренцията на Apple, както и може ли да се използва в 5G мрежите на българските оператори.

Отличителен дизайн

Започвам с дизайна, който се базира на алуминиева рамка с матов завършек и стъклен гръб, като, разбира се, погледът веднага се спира върху дебелата черна лента на задния панел, която е прибрала основната камера и доста стърчи от корпуса. Това, подобно на ноча при iPhone, е доста спорен елемент от визията на Pixel 6, само че при ползване ще забележите няколко преимущества. От една страна така захватът е по-удобен, защото просто подпирате пръста си тук и телефонът не се плъзга, а от друга - поставяйки го на равна повърхност, той не се клати наляво надясно, докато го ползвате. Преди всичко обаче вярвам, че това решение е нарочно и направено с цел разпознаваемост на продукта, което е хитър ход на Google и ми е интересно дали ще бъде запазен в годините напред.

По отношение на защитата имаме доста добри показатели с най-новото стъкло Gorilla Glass Victus върху дисплея, Gorilla Glass 6 въръху гърба и IP68 сертификат за висока устойчивост на прах и пълно потапяне във вода.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

Моята версия е в цвят Sorta Seafoam, което на изображенията ми се струваше страхотно и на живо бих казал, че е още по-красиво. Става въпрос за два бледозелени нюанса, пресечени от въпросната черна лента, което е много рядко срещан цвят и се радвам, че Google експериментира с него. Добра новина е, че заради матовата рамка и светлия гръб никъде по корпуса не се задържат твърде видими отпечатъци от пръсти. Иначе Pixel 6 се предлага още в черно и червеникаво, които компанията нарича Stormy Black и Kinda Coral.

Между другото, логото на Google върху задния панел на телефона всъщност служи като специален бутон и двойно потупване по него може да бъде шорткът към избрана от вас функция. Това е т.нар. функция Quick Tap, с която бихте могли например да направите скрийншот, да активирате Google Assistant, да спрете музиката на пауза или може би най-смисленото - да свалите лентата с известията, без да си протягате палеца до горния край на екрана.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

Като цяло усещането от смартфона е доста приятно, макар и не като на супер премиум модел. Конструкцията не се усеща хомогенно и например пръстът леко задира при преминаване от стъклото към рамката и компонентите сякаш са наредени като парченца Lego. Страничните бутони също не дават добра обратна връзка и са доста потънали. Тези неща, разбира се, по никакъв начин не би следвало да ви откажат от телефона, но са детайли, които забелязвам и които се открояват на фона на конкурентните от висок клас на Apple и Samsung, да речем.

Плосък дисплей

Приятна е гледката от лицевата страна на Pixel 6. Преди всичко, сигурен съм, че много от вас ще бъдат доволни, че тук покривното стъкло на екрана е плоско. И въпреки че това не изглежда толкова впечатляващо като извитите дисплеи, означава, че 100% от площта се използва пълноценно, няма отблясъци и нежелани докосвания с длан. Екранът на Pixel 6 е с 6.4" диагонал, използва OLED панел с Full HD+ резолюция (2400 х 1080 пиксела) за гъстота на точките от 411 ppi и поддържа 90 Hz опресняване. Това е една от основните разлики с по-скъпия Pixel 6 Pro, който е с 6.7" диагонал, по-висока Quad HD+ резолюция и адаптивна опреснителна честота от до 120 Hz.

Да, Pixel 6 идва с дисплей, който не носи най-фантастичните характеристики, но на фона на цената на устройството, бих казал, че това е най-разумният компромис, за който никога не бихте съжалявали. Екранът на смартфона има фиксирана опреснителна честота от 60 или 90 Hz, което можете да изберете в настройките, а там ще откриете още тъмна тема, режим за намаляване синята светлина Nigh Light, както и по-фино регулиране на цветовете. Поддържа се и Always On Display, макар и функцията да не се нарича така в менюто (Always show time and date). При активирането й екранът ще изгасва, но винаги ще показва часа, датата, известията, слушаната песен, ако има такава, процента на батерията, както и позицията на скенера за пръстови отпечатъци.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

Да, Pixel 6 има такъв скенер в дисплея, но той не е винаги активен и ако не сте включили въпросната функция за Always On Display, няма изобщо да го видите и да можете да го ползвате, преди да сте натиснали бутона за включване или да сте събудили екрана с потупване или движение към лицето си. Освен това скенерът за пръстови отпечатъци не е от най-пъргавите и най-точните, но, да кажем, че в повечето случаи реагира адекватно. Имайте предвид обаче, че това е единственият начин за защита чрез биометрични данни, тъй като няма сканираща лицата технология. Поне на този етап не изглежда, че тя ще бъде активирана, дори с бъдещ софтуерен ъпдейт, макар че поне за Pro версията има очаквания това да се случи.

В централната горна част на дисплея е изрязана 8 МР селфи камера с фиксиран фокус и бленда f/2.0, от която бих казал, че по-скоро не съм очарован, дори условията на осветеност да са почти перфектни.

Чудесна основна камера

Така стигам до основната камера на Pixel 6, която традиционно е най-големият коз за тези устройства и една от основните причини някой да избере смартфон на Google. Тази година Pixel 6 предлага сериозен ъпгрейд и вече залага на 50 МР основен сензор с голям размер от 1/1.31" и размер на пикселите от 1.2 μm. Блендата е f/1.85 и има оптична стабилизация и лазерен автофокус. Втората камера е 12 МР с ултраширок обхват, който всъщност не е чак толкова широк при 114°. И толкова!
Точно така - Pixel 6 има само две камери на гърба си, което е извънредно странно за съвременния пазар, в който дори най-евтините смартфони са с по 3-4 обектива. Това обаче е напълно адекватно за ценовия му клас оборудване, особено когато не искаме да разполагаме с бутафорни камери, които не вършат нищо или го вършат недобре. Истината е, че единственото, което ми липсва в камерата на Pixel 6, е възможността за някакъв оптичен зуум, тъй като има единствено до 7 пъти цифров. Ако това не е голям проблем за вас, камерата на този телефон ще ви впечатли. Поне в повечето ситуации. Истината е, че Pixel 6 като цяло е чудесен камерафон, но често се заиграва с HDR-а и прави някои от кадрите с прекалено подсилени цветове, сякаш са преминали през приложение за допълнителна обработка. Разбира се, в много ситуации това изглежда по-приятно за окото, но не е близо до реалността и общо взето зависи какво ви допада на вас.

Нощните кадри с Pixel 6 също са чудесни и често пъти дори по-добри от тези с iPhone 13, който гони по-реалистични изображения. Цялостно обаче бих казал, че предпочитам камерата на Apple, тъй като няма подобни отклонения в определени ситуации и както и друг път съм казвал - знаеш какво можеш да очакваш от нея.

Ултрашироката камера се представя добре за снимки на сгради и пейзажи, но отстъпва на iPhone 13 например заради липсата на автофокус и съответно няма макро режим. Честно казано никога не използвам макро, но го имайте предвид, ако е важно за вас.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

Снимките с основната камера на Pixel 6 всъщност са 12.5 МР, тъй като се използва технология за обединяване на 4 пиксела в 1. Това, разбира се, се прави с цел по-качествени кадри, особено при ниска осветеност, като телефонът не предлага режим за снимки с пълната 50 МР резолюция. Колкото до интерфейса - той е доста изчистен и простичък за ползване. Отдолу са различните режими за снимане, включително нощният Night Sight, Motion за снимки на обекти в движение, портретен и т.н. В горния ляв ъгъл пък са бързите настройки, в които можете да изберете нощният режим да се включва автоматично, да посочите дали кадрите да се съхраняват и в RAW формат и т.н. Оттук е достъпът и до всички детайлни настройки.

След като вече сте направили снимка, Pixel 6 предлага доста интересни възможности за редакция. Освен купищата по-скоро корекции, тук е и функцията Magic eraser, която магически може да изтрие нежелани обекти от снимките ви. Например преминаващ човек на заден фон или друг елемент, който не сте искали да бъде там, но в крайна сметка се е озовал в кадъра ви. Тази функция залага на способностите на чипсета Tensor, за който ще стане дума след малко. А като стана дума за Tensor - друга ключова екстра от камерата също е подпомогната от него. Става въпрос за Face Unblur, или свойството на Pixel 6 драстично да намалява размазванията на човешките лица в кадъра. Да, дори да става въпрос за супер активното ви 2-годишно дете - смартфонът просто има способността да се справи със сцената и да улови ясен кадър. Функцията не се включва, а е автоматично активна при разпознаването на лица в снимката. Face Unblur всъщност използва кадър от двете камери на Pixel 6 и разчита на машинно самообучение, за да бъдат те събрани в една ясна сцена.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

Видеозаписът на Pixel 6 също е на високо ниво - с чудесна детайлност при 4K резолюция с до 60 к/с и с още по-чудесна стабилизация. Във видео режим ще видите различни настройки в горния ляв ъгъл - вече за резолюцията и кадрите в секунда, а долу вдясно превключвате между видовете стабилизация. Стандартната е препоръчителната в повечето ежедневни ситуации, но има още режим Locked за стабилно държане на кадъра, когато снимате със зуум обект в далечината; Режим Active за по-динамичен видеозапис, при който обаче резолюцията пада на Full HD с 30 к/с; Както и режим Cinematic Pan, специално разработен за клиповете с плавно хоризонтално движение, в които искате например да заснемете панорамна гледка на случващото се около вас. ... В режим видео ще видите и възможностите да превключите към Slow Motion и Time Lapse.

Конфигурация със собствен чипсет

Така стигам до конфигурацията, която се базира за първи път на разработения от Google чипсет Tensor. Той всъщност не е изцяло нова платформа, а проект, в чиито разработка и производство е участвала и Samsung, но идеята на Google е с него да подпомогне ML и като цяло AI способностите на своите устройства. Нещо, което според тях изглежда не е било възможно досега с чипсетите на Qualcomm.

Малко данни - чипсетът има 8-ядрен процесор, който е с две супермощни ядра Cortex X1 на 2.80 GHz + 2 ядра Cortex A76 на 2.25 GHz и 4 енергоефективни Cortex A55 на 1.80 GHz. Графиката е Mali-G78 MP20, а конфигурацията се допълва от 8 GB LPDDR5 RAM и 128 GB UFS 3.1 вградена памет. Няма microSD слот, но има и версия с 256 GB памет.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

Конфигурацията и по-конкретно процесорът няма да счупи никакви бенчмарк рекорди, но пък можете да очаквате супер пъргава работа и безпроблемно справяне с всякакви игри и приложения. Нещо повече - чипсетът изглежда върши отлично задачите, за които е бил създаден и помага на Pixel 6 да доразвие своите AI заложби. Купищата трикове в камерата с обработката на кадрите, както и възможности като супер прецизно въвеждане на текст с диктуране, превод в реално време и други екстри са не само полезни, но и работят впечатляващо. Voice typing позволява да създавате текст - независимо дали в имейла, Facebook Messenger или другаде, като просто изговаряте изреченията. Функцията работи и с български език, но нещата се получават далеч по-добре на английски например. Тогава телефонът автоматично поставя препинателни знаци и започва нови изречения, а също така дава достъп до команди за изтриване, изпращане и т.н. - отново само с глас.

Android 12

Разбира се, пъргавата работа на конфигурацията вероятно се подпомага и от факта, че Pixel 6 върви под чиста версия на Android и представя платформата на Google такава, каквато е била създадена. Със сигурност фактът, че Google прави и самото устройство, и чипсета за него и софтуера е предпоставка да очакваме подобни оптимизации в различни посоки и това е едно от ключовите предимства за Pixel 6.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

За мен беше разочароващо, че въпреки това компанията обещава едва 3 ъпдейта до следващи версии на Android. За сравнение Apple актуализира своите смартфони обичайно за 6-годишен период. Това всъщност изравнява Google със Samsung, които не са разработчиците на Android и въпреки това за повечето си устройства вече гарантират надграждане до 3 следващи версии.

Батерия и звук

Другият проблем за мен е батерията. Не, не става въпрос за някаква голяма драма, защото батерията всъщност не е с разочароващо кратък живот и дори има сравнително солиден капацитет от 4614 mAh. Проблемът за мен беше, че Pixel 6 не предлага по-добро представяне на батерията спрямо своите конкуренти, а аз очаквах това да бъде така, след като основните компоненти от този продукт се разработват от една и съща компания. Въпреки това смартфонът предлага около ден-ден и половина време на работа с едно зареждане и без супер извънредно натоварване. Това е съвсем ОК, просто оптимизациите изглежда не са достатъчно сериозни, за да може Pixel 6 да засенчи основния си конкурент от каталога на Apple. И, ако батерията е ключов фактор за вас, по-скоро бих препоръчал iPhone 13 или Pro Max, ако сравнявате с Pixel 6 Pro.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

Иначе Pixel 6 поддържа бързо зареждане до 30 W, но зарядното се продава отделно. С негова помощ можете да запълвате 50% от батерията за около 30 минути. Има още безжично зареждане, както и обърнато безжично зареждане под името Battery Share, което е супер и ми харесва, че Google не са спестили никоя от тези екстри.

Тук ще вмъкна и няколко думи за звука, който при Pixel 6 излиза от два говорителя. Единият е в слушалката, а другият е зад една от тези дупки - другата е микрофон. Аудиото звучи чудесно и съвсем приятно, дори за слушане на музика или озвучаване на сериали. 3.5 мм жак за слушалки няма.

Къде ми е 5G-то?

Тук ще се върна на конфигурацията - да, Pixel 6 има 5G модем, който е разработка на Samsung и според някои тестове не може да се конкурира с най-новия 5G модем от Qualcomm. Оказва се обаче, че това няма никакво значение за потребителите в България, защото новите смартфони на Google не могат да работят в 5G мрежите у нас. А, не поддържат и VoLTE между другото.

За да се поддържа възможността eдин модел да работи с VoLTE или 5G, е необходимо производителят да направи съответния софтуер. Тъй като А1 не предлага смартфони Pixel, без специфичен софтуер тези модели нямат съвместимост с нашата VoLTE мрежа. Що се отнася до 5G, не сме провеждали тестове и не бихме могли да потвърдим.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

Това казаха от А1 в отговор на мое запитване дали Pixel 6 може да работи в тяхната 5G мрежа и поддържа ли се VoLTE. Vivacom и Теленор дадоха идентични отговори, като от няколкото мои познати с Pixel 6 на различни оператори действително никой не е имал успех по някакво чудо да се свърже с 5G. Така че, непредлагането на смартфоните на Google в България е разочароващо, но още повече са някои такива ограничения, следствие от това.

Под чертата

Е, това беше моето ревю на Pixel 6 - със сигурност най-интересният и амбициозен смартфон на Google от години, който не само предлага чудесна камера с купища възможности, но и цялостно доста богат пакет екстри и може би най-добрия вариант да се докоснете до платформата Android. Колкото до дизайна - въпреки че е доста спорен и въпрос на личен вкус, за мен той е страхотен и един от най-отличителните на пазара.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

Със сигурност мога да кажа, че очаквах повече от Google - най-вече в оптимизациите на батерията, както и още по-дълга софтуерна поддръжка, но под чертата Pixel 6 е може би най-добрият смартфон, който можете да си купите за цената от под 1300 лв. Да, ако имате възможност да се сдобиете с него - този модел категорично има моята препоръка. По-големият Pixel 6 Pro обаче за мен по никакъв начин не заслужава вашите 1800 лв. - всъщност тъкмо заради това и избрах по-малкия вариант.

Ревю на Google Pixel 6 @ nixanbal.com

ПП: Това ревю и закупуването на моя зелен Pixel 6 стана реалност благодарение на помощта на тези двамата на снимката отгоре, за което им благодаря! 

Honor пуска MagicOS 8.0 с AI функции за Honor 90 и за сгъваемия Honor Magic V2

От сцената на технологичното изложение VivaTech тази сутрин в Париж главният изпълнителен директор на Honor, Джордж Жао, обяви, че в…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer