НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на HP Elite Dragonfly

ВИДЕО: Ревю на HP Elite Dragonfly

1738
Написана от  nixanbal

След като се появи на българския пазар през есента на 2019 г., преди известно време успях да прекарам няколко седмици с HP Elite Dragonfly и вече е време за детайлно ревю. Това е нов поглед към ултрапреносимите бизнес лаптопи на производителя, който предлага някои специални характеристики и супер стилен дизайн. О, да, последното никак не е характерно за тази категория машини за работа, но тъкмо чрез атрактивния външен вид и някои други полезни екстри HP ще се опитат да привлекат нови потребители към бранда си.

Дизайн и изработка

HP Elite Dragonfly е от онези лаптопи с хибриден дизайн, при които дисплеят се завърта на до 360 градуса назад и това позволява 4 различни ражима на ползване. Лично аз не съм човекът, който би използвал компютъра си в толкова разчупени позиции, въпреки че при полет или в леглото например определено би било по-удобно да го сгънете по някой от възможните начини. В дните, в които използвам устройството, се убедих, че пантите му са супер стабилни, което може би е най-важното, независимо дали вие решите да го ползвате само в стандартна позиция или като таблет например.

Корпусът на HP Elite Dragonfly се базира на магнезиева сплав, покрива военни стандарти за устойчивост и като цяло се усеща много солидно. Предлага се единствено в този син цвят, като има олеофобно покритие, заради което пръстовите отпечатъци изненадващо са почти незабележими. Отваряйки капака, ще ви посрещне също синята клавиатура с ясна бяла подсветка, а от двете й страни са говорителите, покрити от решетка с шарка на диаманти. Между другото някои компоненти на този лаптоп, включително кутията на говорителите, са изработени от събрана от океана рециклирана пластмаса, което е супер.

Единствените акценти по тялото на лаптопа са сребристото лого на HP и сребристите елементи по пантите на дисплея.

HP Elite Dragonfly @ nixanbal.com

Като цяло дизайнът на това малко нещо, което производителят определя като най-лекия 13" хибриден бизнес лаптоп в света, е много повече от типичната бизнес визия и това ми харесва. Харесва ми още повече, че теглото на компютъра започва от под 1 кг и варира според конфигурацията.

Дисплей

Дисплеят на HP Elite Dragonfly е с 13.3-инчов диагонал и покритие Gorilla Glass 5, като може да бъде поръчан в няколко варианта. Най-базовият е с Full HD IPS панел и 400 нита яркост, има опция с 1000 нита яркост и най-вълнуващата, но и плашеща батерията - 4K резолюция и до 550 нита яркост. Честно казано последното звучи като твърде много за толкова малък екран, особено предвид бизнес ориентацията на лаптопа, който не би следвало да се ползва за кой знае какви графични задачи. Но пък и достатъчно изкусително, за да призная, че бих избрал тъкмо 4K резолюцията, ако правя лична покупка. И все пак - ако планирате да ползвате лаптопа на открито през по-голямата част от времето - високата яркост при втората версия може би е най-добрият вариант за вас.

Екранът между другото има супер супер фини рамки и заема 86% от панела, което всъщност е един от факторите за по-компактните размери, а и изглежда съвременно и впечатляващо.

HP Elite Dragonfly @ nixanbal.com

Разбира се, заради хибридния дизайн на Elite Dragonfly, със сигурност сте се досетили, че дисплеят му е сензорен - това е така и при трите опции. Освен това се поддържа писане със стилус, като в комплекта в България влиза такъв от HP*. Той има няколко бутона, към които подобно на компютърна мишка можете да прикачите команди - например с горния бутон да стартирате бележника, така че да запишете нещо набързо.

Конфигурация, екстри и батерия

Конфигурацията на HP Elite Dragonfly се базира на 8-мо поколение Intel Core vPro процесор с графична карта Intel UHD Graphics 620. Компания им правят 256 GB, 512 GB или 1 TB SSD и 16 GB RAM. Разбира се, подобни компоненти подсказват, че машината не е създадена за обработка на тежки видео проекти с 4K резолюция, нито за гейминг, но в общия случай е достатъчно способна, за да ви осигури безпроблемна и пъргава работа.

HP Elite Dragonfly @ nixanbal.com

Като някои по-любопитни екстри ще отбележа уебкамерата и по-конкретно нейния механизъм за закриване с цел по-висока сигурност, както и вграденият под клавиатурата скенер за пръстови отпечатъци. Звукът досега може би не е бил важен за бизнес лаптопите, но тук той е поверен на експертите от Bang & Olufsen и излиза със сила до 76 dB през цели 4 високоговорителя. Съвсем в духа на работния профил на Elite Dragonfly обаче е опционалният 4G модем, който предлага постоянна свързаност с операторската LTE мрежа - нещо, което смятам за задължителна екстра при всеки актуален преносим компютър.

HP Elite Dragonfly @ nixanbal.com

Тук идва ред на батерията, която може да бъде 38 Wh или 56 Wh, като в моя случай е по-голямата и може да издържи до 20-ина часа с едно зареждане. В комплекта идва и 65 W USB Type-C зарядно, което запълва 50% от капацитета на батерията за половин час. Като цяло бих казал, че животът на батерията е едно от предимствата на този модел и позволява да работите цял ден далеч от контакта.

Заключение

HP Elite Dragonfly е един от най-приятните като дизайн лаптопи, които съм използвал напоследък, а това вече е заявка за сериозно разчупване на категорията бизнес машини, в която той попада.

Заради това, че постоянно пътувам и върша работата си в движение, понякога дори буквално на крак, за мен сред качествата на този модел са супер компактните му размери и ниско тегло, в които все пак е побран чудесен дисплей с достатъчно голям диагонал за всякакви задачи. Батерията, звукът и постоянната връзка с мрежата през 4G са сред останалите най-ценни за мен предимства на лаптопа. Стилусът и различните позиции на ползване може да не са приоритети в личната ми класация, но ако биха влезли успешно във вашето работно ежедневие, може би това е точният модел за вас.

* Имайте предвид, че стилусът влиза в определени конфигурации на лаптопа. 

5 НЕЩА за Lenovo Tab P11 Pro

В последните дни на декември у мен е таблетът Tab P11 Pro на Lenovo, който се оказа, че е доста…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer