НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei FreeBuds 4i

ВИДЕО: Ревю на Huawei FreeBuds 4i

3655
Написана от  nixanbal

Това са най-новите безжични слушалки в компактен формат от Huawei. Моделът е FreeBuds 4i и предлага доста смислен списък екстри, включително система за активна изолация на околния шум, а цената е сравнително достъпна и е под 150 лв.

Започвам с дизайна, който е сравнително добре познат в тази продуктова категория, но ще отбележа, че кутийката на FreeBuds 4i е изненадващо компактна и със силно заоблена форма, напомняща на речен камък. Покритието й е гланцово, но поне при моята бяла версия не се задържат видими пръстови отпечатъци. Моделът се предлага в България и в черно, а има и червена версия, но все още не е ясно дали и кога тя ще дойде тук.

Кутийката има един бутон за сдвояване, LED индикатор и USB C порт, през който се зарежда тя, както и самите слушалки. В комплекта ще откриете USB C към USB A кабел, който можете да използвате за целта, като имайте предвид, че безжично зареждане не се предлага и засега то остава запазена привилегия само за по-скъпия модел Huawei FreeBuds Pro.

Ревю на Huawei FreeBuds 4i @ nixanbal.com

Самите слушалки имат много удобна форма, която просто ще се слее с ухото ви, а силиконовите накрайници добавят от една страна стабилност, а от друга с тях FreeBuds 4i пасват още по-комфортно. В комплекта има няколко различни по размер двойки накрайници, но за мен най-удобни се оказаха стандартните, с които слушалките идват по начало.

И въпреки че въпросните силиконови елементи сами по себе си помагат за изолацията на околния шум, Huawei всъщност са оборудвали слушалките си и с технология за активно шумопотискане. Тя залага на два микрофона, които не само помагат да намалите драстично фоновото жужене, но и да елиминирате вятъра, който няма да смущава разговорите ви. ANC наистина работи отлично и за мен дори изненадващо, имайки предвид сравнително достъпната цена на слушалките, защото до неотдавна тази екстра беше характерна само за по-скъпите модели.

Ревю на Huawei FreeBuds 4i @ nixanbal.com

Функцията за активна изолация на околния шум може и да бъде изключена, като Huawei предлага и т.нар. Awareness mode или Режим на осведоменост. Това е режимът, който умишлено пропуска шумовете, така че да сте в течение със случващото около себе си. Това е важно, когато например слушайки музика все пак трябва да комуникирате с колегите и приятелите си, когато карате велосипед и т.н.

Животът на батерията е нещо, което ще харесате при FreeBuds 4i. Максимумът е 10 часа слушане на музика с едно зареждане или общо 22 часа заедно с презареждането от кутийката им, като това важи при изключена функция за шумопотискане. С активирана ANC ще разчитате на около 7.5 часа, но имайки предвид, че най-вероятно ще използвате слушалките в смесен режим по няколко часа на ден, най-вероятно ще постигате нещо по средата. Бих казал, че цял работен ден със сигурност ще бъде покрит, дори без да ги сваляте от ушите си. Има и бързо зареждане, което за 10 минути в кутийката осигурява до 4 часа слушане на музика.

Ревю на Huawei FreeBuds 4i @ nixanbal.com

Връзката с телефона става много лесно. Препоръчвам ви вместо да търсите правилното приложение в app store-a си, просто да сканирате QR кода на гърба на опаковката и така ще получите директен линк за изтеглянето му. Сдвояването става като просто отворите кутийката на слушалките, натиснете и задържите за 2 секунди бутона отстрани, докато светлинният индикатор започне да премигва с бяла светлина, потвърждавайки, че е в режим на сдвояване. Следва да изчакате секунда приложението от смартфона да ги разпознае и да ви предложи да ги свържете.

Ревю на Huawei FreeBuds 4i @ nixanbal.com

В самото приложение ще видите някои важни настройки, както и нивото на батерията на всяка слушалка и на кутийката им. Тук също така ще можете да изберете как слушалките да реагират на вашите команди с докосване. В моя случай двойно потупване по лявата слушалка спира на пауза или пуска музиката, а двойно потупване по дясната преминава към следващата песен от плейлиста ми. Когато задържа пръст върху която и да е от слушалките, преминавам между различните режими - този с изолация на околния шум или този с нарочно пропускане на част от звуците. Няма команда с единично докосване, което от една страна ви лишава от още две опции за управление, но от друга ви спестява непоискани реакции на слушалките при неволно докосване на някоя от тях.

Задължително бих ви посъветвал да настроите като бърза тъчкоманда спирането на музиката, тъй като не се предлага функцията за автоматичното й паузиране при изваждане на слушалките от ушите и би било неудобно всеки път да ровите в приложението на смартфона си, просто за да наистинете пауза. За намаляване и увеличаване силата на звука обаче, ще трябва задължително да използвате бутоните на смартфона.

Имайте предвид, че приложението Huawei AI Life, което служи за комуникация между смартфона и слушалките, се предлага и за Android, и за iPhone, но за момента под iOS то не поддържа модела FreeBuds 4i. Все пак дори така има как да свържете слушалките с iPhone, което става чрез откриването им през Bluetooth.

Ревю на Huawei FreeBuds 4i @ nixanbal.com

По отношение качеството на звука FreeBuds 4i идват с 10-милиметров динамичен драйвър, като постигат доста прилично звучене. Със сигурност няма да удовлетворят най-критичните меломани с чувствителен слух, тъй като да речем басите не са толкова дълбоки, както при FreeBuds Pro, но в общия случай бих казал, че музиката се чува съвсем ОК. Вокалите са силни и ясни и повечето потребители ще са доволни от звука, особено при тази цена. При разговор също нещата се случват без някакви шумове или други забележки, като и отсрещната страна винаги казваше, че ме чува отлично.

Това беше моето ревю на компактните безжични слушалки FreeBuds 4i на Huawei, които за цената си от под 150 лв. предлагат доста прилично звучене, добър живот на батерията и най-вече - активна изолация на околния шум. Разбира се, ако търсите пълен набор възможности от подобно устройство или използвате iOS, това не е вашият модел, но в ценовата си категория FreeBuds 4i са наистина добър вариант, при това в стилна опаковка.

5-те най-важни нови екстри на Samsung Galaxy S24 Ultra

След като първоначалният шум около премиерата на серията Galaxy S24 в Сан Хосе поотмина, време е да си поговорим за…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer