НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei Mate 50 Pro

ВИДЕО: Ревю на Huawei Mate 50 Pro

2794
Написана от  nixanbal

Супер издръжливо стъкло върху дисплея, атрактивен дизайн с гръб от синтетична кожа и най-добрата камера според DxOMark. Това накратко е Huawei Mate 50 Pro, а детайлите за един от наистина най-интересните модели в момента ще ви разкажа на следващите редове и в по-горното видео.

Започвам с уточнението, че в България Huawei Mate 50 Pro е наличен в два варианта - стандартна версия със стъклен гръб в черно или сребристо и тази специална версия, която имам аз. Тя се предлага единствено с гръб от изкуствена или веган кожа, както я нарича Huawei, в оранжев цвят.

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Нека уточним разликите между тях още сега. Оранжевата версия, освен по-различен дизайн, има два пъти повече вградена памет - 512 GB спрямо 256 GB, устойчива е при потапяне във вода на до 6 метра спрямо 2 метра за стандартния модел, но най-важното - има нова защита на дисплея, правеща го 10 пъти по-устойчив на счупване спрямо черния и сребристия Mate 50 Pro. Оранжевият гръб също е по-устойчив от стъклото и не събира пръстови отпечатъци. Разликата е двеста лева и категорично бих казал, че бих избрал оранжевия модел. Ако обаче този по-дързък дизайн не ви допада - изборът е ясен.

Дизайн и устойчивост на корпуса

Въпросният оранжев гръб за мен е изключително сполучлива идея, особено в комбинация с металната златиста рамка, но със сигурност ще има и хора, които биха предпочели по-обран дизайн. Харесва ми големият кръг на основната камера, който ясно поставя акцента върху нея, а освен това се радвам, че страните на дисплея вече не са толкова извити, както беше при предишните модели в тази серия.

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Стъклото на екрана на Mate 50 Pro се нарича Kunlun Glass и е разработка на Huawei, която има 5-звезден рейтинг за устойчивост на изпускания от швейцарската компания SGS. Няма точни детайли как това стъкло се съпоставя спрямо Gorilla Glass Victus или Ceramic Shield на iPhone например, но Huawei казва, че стъклото Kunlun е 10 пъти по-устойчиво спрямо стандартните версии на Mate 50 Pro, а това звучи като доста добра заявка. Върху екрана е залепено фолио, а в комплекта има и силиконов калъф.

Дисплей

Дисплеят е с 6.74" диагонал, има OLED панел, до 120 Hz опресняване, около 1000 нита пикова яркост и резолюция от 2616 х 1212 пиксела за гъстота на точките от около 428 пиксела на инч. Стъклото на екрана и задният панел са симетрично извити към страните на корпуса, което прави този голям дисплей една идея по-удобен за ползване, но все пак Mate 50 Pro си остава солиден телефон. Екранът предлага редица фини настройки за цветовете, резолюцията и опреснителната честота, има щадящи очите функции, включително намаляване на трептенията, както и чудесен Always On Display, който се синхронизира с уолпейпъра и създава приятен ефект. Показателите на дисплея тук не го правят най-напомпания на пазара, имайте го предвид, но истината е, че образът е чудесен, видим е при пряка слънчева светлина и бих казал, че нямам критични забележки.

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Mate 50 Pro е интересен с това, че се завръща към големия ноч на Mate 30 Pro. През 2022 г. решението определено е нестандартно и обратно на тенденцията, но не бих казал, че тази изрязана в екрана зона създава някакъв дискомфорт, дори при гледане на видео на цял екран. Причината за този ноч е, че в него Huawei са поместили предната 13 МР камера и 3D сензор. Последният служи за по-висока защита с технологията за сканиране на лицето, създаваща 3D карта на образа, а не двуизмерна снимка. Така че по отношение сигурността - тук разполагате както с надеждна сканираща лицето технология, така и с интегрирания в екрана скенер за пръстови отпечатъци.

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Колкото до селфи камерата - тя е с ултраширок обхват и можете да съберете цяла група приятели или просто да уловите повече от пейзажа зад себе си. В интерфейса има три стъпки за обхвата, така че, ако искате по-тесен обхват за по-стандартно изглеждащ автопортрет - има опция. Поддържа се и 4K видео при до 60 к/с за селфи клипове, което е супер, особено ако снимате влогове.

Камера

Mate 50 Pro е първият премиум смартфон на Huawei от 6-7 години насам, който излиза без логото Leica до камерата си. Партньорството между двете компании беше преустановено след модела P50 Pro, но се оказа, че китайците изобщо нямат повод да съжаляват за развитието на нещата. Mate 50 Pro получи най-високата оценка в тестовете на DxOMark, но дори да не я взимаме за чиста монета - категорично е, че това е един от най-добрите смартфони за снимни на пазара.

Huawei Mate 50 Pro разполага с 50 МР основна камера с OIS, използваща популярния сензор Sony IMX766 с размер 1/1.56", размер на отделните пиксели от 1 µm и цветен филтър RYYB. До нея има 13 МР камера с ултраширок обхват и автофокус, 64 МР камера с перископна система за 3.5х оптичен зуум и също с OIS, както и 3D ToF сензор.

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Основната 50 МР камера идва и с едно от най-интересните нововъведения - физически променлива бленда. Това означава, че затворът, който определя колко светлина може да достигне до сензора, се регулира ръчно и тук наистина има едни ламели, които се движат. Така блендата може да се променя на 10 стъпки между f/1.4 до f/4.0. Подобно решение сме виждали в миналото, но в доста по-опростен вариант и само с две стойности. Блендата на Mate 50 Pro се регулира ръчно в режима Pro, а в автоматичен се променя сама спрямо осветеността. Знаете, че когато имаме по-широка бленда, в случая 1.4, върху сензора попада повече светлина и това е добре особено при ниска осветеност. Освен това фокусът е по-плитък и фонът се размазва по-силно. И обратно - по-тясната бленда - в случая 4.0, е подходяща при много силна светлина или при снимки в снежен ден да речем, като при нея фонът не е толкова размазан и повече елементи в кадъра са на фокус.

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Така че портретите са удоволствие, тъкмо заради променливата бленда и възможността за по-прецизно изрязване на човешката фигура - нещо, което с други смартфони се прави чрез софтуер и не може да постигне толкова качествен резултат.

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Дори да не засягам тази новост, камерата на Mate 50 Pro наистина е впечатляваща и постига чудесни резултати при всякакви условия. Кадрите са с чудесен детайл, с живи цветове, широк диманичен обхват, а фокусът е бърз и си е на мястото. Резолюцията им е 12.5 МР, тъй като се използва технология за обединяване на 4 пиксела в 1, но има и hi-res режим за ползване на пълната резолюция на сензора. В ръчния Pro режим също има опция за 50 МР снимки, но не и в RAW. Ултрашироката камера се представя на ниво, като има и автофокус, с което поддържа Super Macro режим за снимки от много близко разстояние до обекта. Той се активира автоматично при приближаване до 3-5 см.

Видеозаписът с основната камера е с 4K резолюция при до 60 к/с и е на високо ниво - както по отношение на детайлност и цветопредаване, така и като стабилизация.

Конфигурация

Конфигурацията на Mate 50 Pro се базира на най-актуалния чипсет Snapdragon 8+ Gen 1, който предлага топ производителност и висока енергоефективност, но за съжаление тук идва без 5G модем. Причината, знаете, са санкциите на САЩ срещу Китай и конкретно Huawei, което все още пречи на компанията да предлага 5G в смартфоните си. Оперативната памет е 8 GB от стандарта LPDDR5, а вградената, както споменах в началото - цели 512 GB в оранжевата версия и 256 GB в стандартната. Има слот за допълнителна памет, но е от стандарта NanoMemory, а не microSD.

Ако изключим липсата на 5G, смартфонът всъщност е отлично обезпечен, като се справя без забележки с всякакви задачи, игри и приложения. Не усетих и неприятно загряване, въпреки че не съм играл кой знае колко тежки игри, но пък не спирах камерата.

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Апаратът поддържа Performance mode, който оптимизира настройките, за да осигури максимално висока производителност, макар и за сметка на батерията. А като стана дума - батерията е с капацитет 4700 mAh, което не е максимумът в този клас, но е много добър показател и Mate 50 Pro може без проблеми да издържи пълно денонощие ползване без ограничения. Има пестящ батерията режим, както и Smart charge - функция, която щади батерията, като научава навиците ви на зареждане. Така, дори телефонът да е цяла нощ на зарядното, това няма да му се отрази в дългосрочен план, намалявайки капацитета на батерията.

Поддържа се 66 W бързо зареждане, което запълва батерията за около 40 минути, а зарядното идва в комплекта, така че не е необходимо да купувате допълнителни аксесоари. Има още супербързо 50 W безжично зареждане, стига да разполагате с такава подложка, както и функция за обърнато безжично зареждане. Тя позволява да поставите слушалки, часовник или друг телефон на гърба на Mate 50 Pro и да го зареждате, черпейки от батерията на телефона си.

Като цяло много добра оценка за батерията и възможностите за зареждане, пък дори и да не са най-светкавичните на пазара.

Софтуер и приложения

Mate 50 Pro идва с Android, покрит от фирмения интерфейс EMUI 13, а не с HarmonyOS, с която Huawei пуска смартфоните си в Китай. Официален достъп до услугите и приложенията на Google няма - отново заради санкциите на САЩ срещу Китай, но има заобиколни пътища, по които да ги използвате.

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Иначе нови игри и приложения можете да сваляте от магазина AppGallery, за който и в ревюто на nova 10 Pro ви разказах, че вече предлага доста богат списък български приложения, включително тези на банките, операторите, супермаркетите и т.н.

Както винаги - съветвам предварително да проверите предварително дали нещо ключово за вас може да се използва на този модел.

Звук

Звукът излиза от стерео говорители - единият е отдолу, а другият е в слушалката, като долният се усеща по-силен. Цялостно обаче Mate 50 Pro получава много добра оценка за качеството на аудиото. Със сигурност ще разчитате на отлично озвучаване при гейминг сесиите и клиповете в YouTube, както и при слушане на музика без слушалки.

Под чертата

Ревю на Huawei Mate 50 Pro @ nixanbal.com

Е, това беше моето ревю на Huawei Mate 50 Pro - супер способен камерафон, който предлага някои уникални за индустрията възможности и отлично ниво на снимките. Апаратът има атрактивен дизайн и устойчив корпус, поне при тази специална версия, има добър дисплей, солидна конфигурация и бързо зареждане, а като пропуск бих посочил липсата на 5G свързаност и заобиколния начин, по който ще трябва да стигнете до приложенията на Google. Разбира се, в случай че използвате тези услуги.

Samsung Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5 - версии, цени и бонуси при преордер

След като току-що Samsung представи новите си смартфони със сгъваеми дисплеи Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5, стана ясно…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer