НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei Mate X3

ВИДЕО: Ревю на Huawei Mate X3

1141
Написана от  nixanbal

Едва 5.3 мм е тънък профилът на разгънатия Huawei Mate X3. С този сгъваем смартфон компанията показва по-сериозни амбиции към категорията, като освен супер тънко и леко, устройството е с подобрена защита и с по-трудно забележима следа при сгъвката. Подробности и лични впечатления - на следващите редове и във видеото по-горе.

Дизайн и защита

Започвам от дизайна, защото това е първото, което ме впечатли при Mate X3. Апаратът наистина е забележително тънък и по-лек от конкурентите си досега, а освен това има доста солиден механизъм на сгъване. Трябва да минат няколко месеца на активно използване за финална оценка, но след седмица с Mate X3 бих казал, че устройството се усеща добре сглобено и със здрава панта. Двете страни прилепват идеално при затваряне, което би следвало да пропуска по-малко прах в дисплея, а освен това имаме новина - най-после извън моделите на Samsung сгъваем телефон предлага висока защита от вода IPx8. Това означава, че Huawei Mate X3 може да бъде изцяло потопен във вода и да оцелее, а освен това екранът му разпознава докосвания, дори с мокри пръсти.

Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com

Защитата обаче не свършва дотук. Смартфонът има външен екран със стъкло Kunlun Glass, което вече сме виждали при Mate 50 Pro миналата година и при P60 Pro - и двата между другото имат ревюта в канала на nixanbal. Въпросното стъкло е разработка на Huawei, която е 10 пъти по-устойчива на счупване спрямо стандартно стъкло. Върху екрана има и фолио, чиято роля е да пази по-скоро от иначе неизбежните ежедневни драскотини. Бих казал, че приветствам тази висока защита, тъй като стъклото на екрана е леко извито към всички четири страни и при изпускане това би било проблем. Гърбът на Mate X3 също няма да се счупи или надраска лесно, защото в България устройството се предлага единствено във версия с т.нар. веган кожа в зелен цвят, която лично започвам все повече да харесвам.

Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com

Единственият по-спорен елемент от визията на смартфона е голямата плочка за основната му камера, която малко натежава, ако го използвате в полуотворено положение подобно на лаптоп. Когато е разгънат и поставен на бюро също има клатушкане, но пък в сгънато положение няма никакво мърдане, тъй като плочката е централно разположена и балансира добре. За мен самият дизайн на камерите също можеше да е по-добър, но по-важното все пак е какви резултати предлагат те, а за тях - малко по-късно.

Звук

Mate X3 има стерео говорители, които звучат чудесно - аудиото е с високо качество и прилична сила. Със сигурност ще бъдат добро оформление при гледане на видео или игри, а също и за слушане на музика без слушалки.

Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com

Биометрична защита

В страничния бутон за включване е интегриран скенерът за пръстови отпечатъци, който работи много точно и е доста бърз, а като алтернатива можете да използвате и отключване чрез сканиране на лицето.

Дисплеите

Външният дисплей на Huawei Mate X3 е с диагонал 6.4", резолюция 2504 × 1080 пиксела за гъстота на точките от 426 ppi, OLED панел с LTPO технология и варираща опреснителна честота от 1 до 120 Hz.

Основният екран се разгъва в компактен таблет с размер 7.85", OLED панел, до 120 Hz опресняване и резолюция 2496 х 2224 пиксела за гъстота на точките от 426 ppi.

Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com

И в двата случая получавате дисплей с детайлен образ, който можете да ползвате свободно навън, дори под пряка слънчева светлина. Сгъваемият екран е създаден най-вече за приложения, изискващи по-голяма площ, и той със сигурност ще се използва по-рядко, но е незаменим при четене на новини, писане и създаване на имейли и документи, гледане на видео и игри. Също за мултитаскинг - ако сте от хората, които биха използвали две приложения едновременно - софтуерът на Mate X3 може да раздели екрана между тях. Разбира се, има значение дали самото приложение поддържа този тип визуализиране, но с повечето нямах проблем. Лошото е, че при някои екранът може да се раздели вертикално, но не и хоризонтално.

Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com

Иначе интерфейсът разпознава кога телефонът е полусгънат и може да разпредели логически приложението между двете страни. Това също работи само в някои случаи - например в камерата.

Външният дисплей е изключително удобен за ползване с една ръка, като в същото време е абсолютно пълноценен - т.е. не е по-лош от екрана на конвенционален смартфон без прегъване. Тук ще отбележа и доста богатите опции за Always On Display, включително прогнозата за времето, която стои чудесно върху екрана и дава бърз ориентир какво се случва навън, докато вие се трудите в офиса. За съжаление не виждам опция Always On дисплеят да е винаги включен, както би следвало, а се предлага показването му, само след двойно потупване по екрана.

Камери

Време е да си поговорим за камери. Въпреки че при сгъваемите смартфони тази тема не е на преден план, Huawei Mate X3 идва с доста добра конфигурация от цели 5 камери. В двата екрана има по една 8 МР камера за селфита и видеоразговори, но интересното е на задния панел. Там големият кръгъл остров е събрал 50 МР основна камера с бленда f/1.8, 13 MP ултраширока камера с автофокус, която прави и макро снимки, и 12 МР телефото камера с перископна система и OIS, която позволява 5-кратно оптично приближение. Има и лазерен автофокус.

Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com

Наистина добра селекция от камери, като Huawei също така и тук поставя своя нов брандинг XMAGE, с който обозначава камерафоните си от висок клас. Имайте предвид обаче, че независимо от резолюцията, сензорите на Mate X3 не са конкурентни на тези в Huawei P60 Pro. Тук не се предлага променливата бленда нито високата светлочувствителност на зуум камерата от другия модел, така че ако търсите наистина мощен апарат за снимки - серията Р е вашият избор.

снимка с Huawei Mate X3 @ nixanbal.com

снимка с Huawei Mate X3 @ nixanbal.com снимка с Huawei Mate X3 @ nixanbal.com

снимка с Huawei Mate X3 @ nixanbal.com

снимка с Huawei Mate X3 @ nixanbal.com снимка с Huawei Mate X3 @ nixanbal.com

снимка с Huawei Mate X3 @ nixanbal.com

Все пак сгъваемият модел предлага доста прилично качество на изображенията, има разнообразни режими на снимане и избор между три цветови гами в менюто XMAGE. Динамичният обхват би могъл да е малко по-добър, тъй като някои участъци остават по-тъмни, но цветопредаването и детайлите са много приятни. Впечатляващо е въвеждането на 5х оптичен зуум в такова устройство, като въпросната перископна камера дава добри резултати и при 10 пъти приближение, а максимумът е 50 пъти цифров зуум.

Интерфейсът на камерата е обновен и е сходен с този на P60 Pro, включително рингът за зуум и изваждащите се отдолу бързи настройки. Поддържа се 4K видеозапис при до 60 к/с с трите основни камери, докато предните записват 4K при 30 к/с.

Конфигурация

Така стигам до конфигурацията, която при Mate X3 се базира на миналогодишния Snapdragon 8+ Gen 1 в 4G вариант, т.е. без 5G модем. Това е чудесен чипсет с добро представяне като производителност и енергоефективност, но феновете на най-новото и най-мощното на пазара вероятно биха се запитали къде е актуалният Snapdragon 8 Gen 2. Причината Huawei да използва по-стар чипсет и то без 5G е свързана с рестрикциите на САЩ срещу някои китайски компании, които им забраняват да използват американски технологии.

Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com

По темата вече говорих в ревюто на P60 Pro, но накратко трябва да знаете, че, ако преглътнете, че на пазара вече има по-мощно решение, Mate X3 всъщност предлага отлична работа, с бързи реакции и безпроблемно ползване на всякакви игри и приложения, включително в мултитаскинг режим. Конфигурацията се допълва от солидните 12 GB RAM + 512 GB вградена памет.

Софтуер

В софтуерно отношение ситуацията също е идентична с тази при флагмана P60 Pro - Huawei вече не говори за Android версия, независимо че апаратът се базира на тази операционна система. В менютата също никъде няма да видите името на платформата. Компанията обаче акцентира върху изданието на своя потребителски интерфейс EMUI 13.1, като и ъпдейтите в бъдеще ще надграждат него, без да се уточнява какъв Android стои отзад.

Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com

Mate X3 разчита на ядрото услуги и приложения на Huawei, включително собствен браузър, търсачка Petal Search и навигация Petal Maps. В смартфона ще откриете цял куп предварително инсталирани или шорткъти към готови да бъдат инсталирани приложения, като всички те се свалят от фирмения магазин AppGallery. В AppGallery официално присъстват повечето важни приложения, включително българските, а от известно време насам съществува и опция да изтеглите и софтуера на Google. Това става без много усилия от страна на потребителя, така че независимо че някои неща не са официално налични в AppGallery, те пак могат да бъдат изтеглени от там и да ги използвате със съществуващите си профили.

Батерия и зареждане

Батерията на Mate X3 е с капацитет 4800 mAh, което за подобен тип устройство е много добър показател и със сигурност ще ви позволи да изкарате цял работен ден далеч от зарядното, особено ако залагате повече на външния екран. Зареждането е 66 W и зарядното е включено в комплекта, като с него ще запълните батерията за под 50 минути. Поддържа се също 50 W безжично зареждане и 7.5 W обърнато безжично зареждане, което позволява да съживите смарт часовника или слушалките си, поставяйки ги върху гърба на смартфона.

Видео ревю на сгъваемия Huawei Mate X3 в nixanbal.com

Под чертата

Това беше моето ревю на Huawei Mate X3. Смартфонът е наистина приятен за ползване - и заради удобството, което носи големият сгъваем дисплей в определени ситуации, и заради солидната изработка и стилен дизайн на тънкото му тяло. Харесва ми още комбинацията от камери и тяхното представяне, високата защита от вода и качествените дисплеи, а като пропуск бих отбелязал традиционната в последните години липса на най-актуален чипсет и 5G свързаност. Също така, би било добре в бъдеще чрез ъпдейт да се добави възможност всяко приложение да се използва в мултитаскинг режим и да разпознава полусгънатата позиция на екрана.

Това със сигурност е интересен вариант за хората, изкушени от премиум моделите с разгъващи се в компактни таблети екрани, за които сериозната му цена от 4299 лв. не би била проблем.

Samsung Galaxy Z Flip 4 има подобрена камера и по-голяма батерия

Samsung току-що представи новия си компактен смартфон със сгъваем дисплей Galaxy Z Flip 4. Той не носи революционни промени, каквито…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer