НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei Matebook X Pro

ВИДЕО: Ревю на Huawei Matebook X Pro

4074
Написана от  nixanbal

Да, Huawei произвежда и лаптопи, само че доскоро тези устройства на компанията не се предлагаха официално на нашия пазар. От началото на юли обаче в България са достъпни четири модела от серията Matebook, а у мен вече няколко седмици е най-интересният от тях - Huawei Matebook X Pro. И е време за детайлно ревю.

Смарагдовозеленият цвят прави Matebook X Pro изключително интересно и привличащо вниманието устройство. Споделям това от личен опит, защото нямаше човек, който го види у мен и да не му обърне внимание, тъкмо заради атрактивната външност.

Дизайнът поставя лаптопа в категорията на суперпреносимите компютри, като дебелината му е под 1.5 см, а теглото на алуминиевото тяло - 1.33 кг. Габаритите на този 13.9-инчов модел са осезаемо по-компактни спрямо моя 13.3" MacBook Pro, което е постигнато с изключително тънки рамки на дислея. По данни на компанията същинският екран заема 91% от площта на панела, което е и удобно заради по-малките размери, и изглежда съвременно.

Huawei Matebook X Pro @ nixanbal

Колкото до характеристиките на т.нар. 3K FullView дисплей - става въпрос за резолюция от 3000х2000 пиксела, което при диагонала от 13.9" прави гъстота на пикселите от около 260 ppi, а това означава много детайлно изображение. Яркостта е 450 нита, което е ОК, макар и не под пряка слънчева светлина, защото картината може да стане трудно видима.

Huawei Matebook X Pro @ nixanbal

Като цяло бих казал, че дисплеят е много добър и ми беше приятно да го ползвам за четене, писане на текст и гледане на видео. Всъщност за последното нещата са малко по-особени, защото пропорциите на екрана са 3 към 2, така че широкоъгълното видео със съотношение 16 към 9 и още повече филмите при 21 към 9 оставят по-големи черни ленти отгоре и отдолу.

Huawei Matebook X Pro @ nixanbal

Аудио оформлението на Matebook X Pro е чудесно. Налице са четири високоговорителя, които осигуряват много чист и прилично силен звук, като дори има смисъл да ги използвате за слушане на музика.

Конфигурацията на Huawei Matebook X Pro се базира на 10-о поколение Intel Core i7 процесор (Intel Core i7-10510U) от серията Comet Lake, видеокарта NVIDIA GeForce MX250, 16 GB RAM и 1 TB SSD. Така че стандартните занимания на компютър са добре обезпечени, а дори бих казал, че в моя случай може да е подходящ и за обработка на кратки клипове в извънредни ситуации. Може би бих искал версия с повече RAM, но това всъщност е единствената конфигурация, в която се предлага лаптопът. Освен това, въпреки че чипсетът поддържа по-бързата LPDDR4, производителят е решил да избере LPDDR3 памет.

Huawei Matebook X Pro @ nixanbal

Клавиатурата е с равномерна подсветка, удобна е за писане и дори бих я сравнил с тази на моя стар MacBook Pro. Над нея е разположен бутонът за включване, който има и скенер за пръстови отпечатъци и позволява логване в профила без парола и само с докосване. По-любопитното обаче е, че в един от клавишите е скрита уебкамерата. Как така ли? Просто натискате централния клавиш от най-горния ред на клавиатурата и от него изскача уебкамерата, оборудвана със сензор с резолюция 1 МР. Това решение, освен доста ефектно за демонстрация, е добро от гледна точка на сигурността и оставя в миналото лепенките върху обектива с цел предпазване от неауторизиран достъп до нея. От друга страна така гледната точка към лицето ви е твърде ниска, а, ако пишете по клавиатурата по време на видеоразговор, пръстите ви ще се виждат.

Huawei Matebook X Pro @ nixanbal

Тъчпадът е голям и поддържа мутитъч жестове. Бих казал, че е сред по-удобните в машините с Windows, които съм тествал, но като прецизност MacBook-ът продължава да държи челната позиция.

По отношение на портовете Huawei са запазили един пълноразмерен USB A порт, а има и два USB C порта, като и зарядното използва такъв. Има още 3.5 мм жак и това е всичко. Добрата новина е, че в комплекта на Matebook X Pro влиза донгъл, който се включва към единия USB C порт и от който излизат още един USB A порт, един USB C, HDMI и VGA. Щеше ми се да има и четец за SD карти памет, но честно казано и този набор връзки е доста приличен.

Huawei Matebook X Pro @ nixanbal

Животът на батерията на Matebook X Pro, разбира се, зависи от начина, по който ползвате машината, но обещанието на производителя е за до 15 часа "стандартна работа" или до 13 часа гледане на видео. Със сигурност можете да разчитате, че ще ви преведе през работния ден. Зареждането става чрез споменатия USB C порт с включеното 65 W зарядно, което между другото може да се използва и с телефони. За 30 минути лаптопът може да получи заряд за до 6 часа време на ползване.

Лаптопът се базира на Windows 10 Pro, тъй като за разлика от Google китайската компания няма забрана да работи с Microsoft и да ползва съвсем официално пълната лицензирана версия на тяхната платформа. В графа софтуер обаче искам да отбележа нещо друго. Става въпрос за функцията Huawei Share, която компанията предлага в лаптопите си и която позволява да прехвърлите витуално телефона си върху екрана на компютъра. Това става чрез NFC с просто докосване на мобилния върху стикера Huawei Share под клавиатурата. Няколко секунди по-късно дисплеят на телефона ще бъде репликиран върху този на лаптопа, като ще бъде абсолютно функционален - сякаш смартфонът ви е станал част от Matebook X Pro. Освен че така можете да продължавате на големия екран задачи, които сте започнали да вършите в движение на телефона, можете да прехвърляте файлове с провлачването им по сензорния дисплей на лаптопа. Последното е най-ценната възможност за мен и бих го използвал постоянно. Имайте предвид обаче, че Huawei Share работи само със смартфони HUawei, базирани на EMUI 10 или по-нова версия.

Huawei Matebook X Pro @ nixanbal

Това беше моето ревю на Huawei Matebook X Pro. Най-мощният лаптоп от първата група такива устройства на компанията, които излизат на българския пазар.

Бих казал, че машината е добър вариант за всички, които търсят преносимост, удобни размери и достатъчно сериозна производителност, за да не се задъхват при ежедневните си задачи. Харесват ми дребните добавки от Huawei, като функцията Huawei Share, която е нещо наистина ценно. Бих предпочел уебкамерата да не е разположена там, особено на фона на кризата с коронавируса, която налага хората все повече да използват лаптопите си за видеоразговори. Също така би било чудесно да има повече опции за конфигурация, но това вероятно ще се случи при следващите модели на компанията, които стигнат българския пазар.

Цената на Huawei Matebook X Pro към датата на публикуване на това ревю е около 3499 лв. 

Повече за другите налични модели лаптопи на компанията в България вижте тук - цък

Matebook X Pro между другото е и една от наградите в конкурса Next Image, който Huawei организира и провежда в момента. Повече за него и как да се включите - цък

Samsung представи Galaxy S22 и S22+ с 50 МР камери и по-компактни размери

Заедно с премиум модела Galaxy S22 Ultra, който е единственият в серията с прибиращ се в корпуса стилус S Pen,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer