НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei MateView GT

ВИДЕО: Ревю на Huawei MateView GT

1502
Написана от  nixanbal

Huawei навлиза в категорията на мониторите за геймъри с новия MateView GT, който в България се предлага отскоро във вариант с 27" и 34" диагонал. При мен от няколко дни е по-големият модел, който има ултрашироки пропорции и лека извивка, с която се стреми да потопи играчите по-сериозно в случващото се на екрана. Време е за подробностите.

Huawei MateView GT има доста приятен дизайн, без типичните "геймърски" елементи и ярки цветове по себе си, което за мен е глътка свеж въздух. След изваждането му от кашона, за което между другото не ви е нужда чужда помощ, само повече прецизност и внимание, трябва просто да закачите монитора към стойката и готово - няма болтове и други крепежни елементи. Заради извивката си MateView GT заема повече от дълбочината на бюрото спрямо плосък монитор, а солидната му и стилна стойка позволява да регулирате позицията му като височина и като ъгъл нагоре-надолу, но не и наляво-надясно. Имам подозрения, че това може би се дължи на извития дизайн, при който оптималната позиция на седене с най-добър ъгъл на видимост е точно по средата на екрана, но така или иначе - имайте предвид, че е някакво ограничение.

Монитор за геймъри Huawei MateView GT 34"

Точно под логото на Huawei, централно под екрана, е скрит малък 5-посочен джойстик, който служи за влизане и навигация в менютата и настройките на монитора. Там са контролите за яркостта, контраста, синята светлина, възможността за регулиране цветовата гама и т.н. Зад капаче на задния панел са скрити конекторите - налице е USB C, който всъщност служи за захранване, два HDMI 2.0 порта и Display порт.

Обърнете внимание, че има и модел MateView GT Sound Edition, при който има саундбар в основата на стойката, както и повече конектори, но той е различен от моя и не се продава в България.

Монитор за геймъри Huawei MateView GT 34"

Реших да избера за теста 34-инчовия Huawei MateView GT не само за да разбера дали ще се побере на бих казал доста компактното ми бюро, но и защото тук досега не беше пребивавал екран с ултрашироко съотношение на страните. 34-инчовият монитор има пропорции 21 към 9, което от една страна ще се хареса на повечето геймъри, защото така ще виждате по-широк хоризонт при игра, въпреки че ми се струва, че това все пак зависи и от заглавието. От друга страна се предполага, че мониторът няма да се използва ексклузивно само за игри, така че за мен беше интересно да подредя няколко прозореца и да се опитам да оптимизирам работния си процес. Оказа се, че това разделяне на големия екран поне между две приложения е отлична идея и дори задължително, тъй като има случаи, в които съществената част от интерфейса се измества в най-левия ъгъл и се губи цялата идея на огромната работна площ. Оказа се също, че по този начин нещата се случват доста бързо и без постоянно превключване напред-назад към различните прозорци - просто имате много повече информация директно пред очите си.

Монитор за геймъри Huawei MateView GT 34"

Извивката на радиуса от 1500R не е съвсем малка, но не бих казал, че създава и кой знае колко особено различно усещане. Всъщност погледът прилепва доста добре към нея и в игрите със сигурност е добре дошла, защото помага да се потопите по-дълбоко в екшъна.

Huawei MateView GT има преди всичко адекватна за категорията си резолюция от 3440 х 1440 пиксела, по-скоро ОКЕЙ време за реакция от 4 мс и 165 Hz опреснителна честота, което означава повече динамика в графиките и по-плавни движения, без размазване. Поддържа се и технологията AMD FreeSync Premium за променливо опресняване спрямо съдържанието, но не е активирана по подразбиране. За да я добавите в менюто, трябва да задържите джойстика за 10-ина секунди в посока назад. Като нещо допълнително за геймърите в менюто на монитора ще видите контрол на тъмните участъци, с който може да осветлите сенчестите зони, за да видите какво се крие в тях, както и мерник, който ще бъде полезен в някои игри.

Монитор за геймъри Huawei MateView GT 34"

Като цяло първият опит на Huawei в сферата на гейминг мониторите ми се струва доста добър, при това не защото са се постарали да покрият всички бази, а защото предлагат много добре балансиран продукт. Геймърите ще получат отлично бойно поле за изявите си, в което ще могат напълно да се потопят заради ултраширокия формат и леката извивка, заиграваща се с периферното зрение. Освен това мониторът е подходящ и за работа, особено за мултитаскинг, като приглушеният му дизайн ще пасне на всяко бюро.

6 НЕЩА за новите Neo QLED телевизори на Samsung

Стартът на Световното първенство по футбол в Катар 2022 е повод за много потребители да се замислят за ъпгрейд на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer