НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei Watch GT 3

ВИДЕО: Ревю на Huawei Watch GT 3

4735
Написана от  nixanbal

Huawei Watch GT 3 е новият по-достъпен смартчасовник на компанията, който върви под HarmonyOS и излиза на българския пазар в две версии - с 46 мм и 42 мм размер на тялото. Какво може и какво не може това устройство, както и какви са впечатленията ми след близо две седмици с него на китката ми - ще ви разкажа в следващите минути.

Дизайн и изработка

Започвам от дизайна, който е сред най-важните неща за един часовник, независимо дали е смарт или конвенционален ръчен модел. При моята 46-милиметрова версия на Huawei Watch GT 3 тялото е от стомана, а също и верижката. Гърбът на часовника е пластмасов, а стъклото върху екрана не е сапфиркристал, както при по-скъпите модели Watch 3 и Watch 3 Pro, което означава, че трябва да внимавате повече да не го ударите или надраскате. Въпросното стъкло обаче има приятна 3D форма и като цяло визията и усещането от часовника са за по-скоро качествен и скъп продукт.

Верижката може да не ви е по мярка, но това лесно се регулира, като просто можете да махнете няколко парченца от нея. Или да добавите, защото в кутията ще намерите допълнителни части за удължаването й. Процесът е много лесен и се иска само малко сръчност и може би човек с по-малки пръсти.

Ревю на Huawei Watch GT 3 @ nixanbal.com

Huawei предлага в България 46-милиметровия модел, който се води по-скоро мъжки, в още една версия - с черно стоманено тяло и с по-спортна на вид черна каишка от флуороеластомер. Watch GT 3 има и по-компактна 42-милиметрова версия, насочена основно към дамите, която също е със стоманено тяло, но вече в златист цвят, а към него избирате между бяла кожена каишка или златиста верижка с по-бляскава визия.

Връзка с телефона

Връзката с телефона става чрез приложението Huawei Health, което, обърнете внимание - ако използвате Android смартфон, трябва да изтеглите от магазина на Huawei App Gallery, а не от Google Play, защото в последния версията не се актуализира. При iPhone няма проблем - сваляте Huawei Health директно от App Store.

В приложението ще можете да промените визията на часовника, или т.нар. му лице, както и да свалите нови дизайни за него. Също тук можете да посочите от кои приложения на смартфона си искате да получавате известия, да следите в детайли резултатите от спортните си активности, историята на измерванията на пулса или наситеността на кислород в кръвта, състоянието на съня ви и т.н.

Ревю на Huawei Watch GT 3 @ nixanbal.com

В Huawei Health се създава и списъкът с любимите ви контакти, до които ще имате достъп и през часовника. Имайте предвид, че този модел на Huawei не поддържа eSIM и не може да се използва като самостоятелно устройство за комуникация, но когато е свързан с телефона, може да служи за провеждане на разговори като заместител на хендсфри. Разбира се, за целта на часовника има микрофон и говорител, като звукът от него е доста приличен. След намокряне не опитвайте да провеждате разговори по този начин, защото дори с функцията за изхвърляне на водата от корпуса, връзката няма да е добра. Просто изчакайте поне час до пълно изсъхване и изпаряване на течността.

Дисплей

Продължавам с дисплея, който е чудесен. Моята версия е с AMOLED екран с диаметър от 1.43" и резолюция 466 х 466 пиксела с гъстота на точките от над 320 ppi. Tова означава наситени цветове и дълбоко черно, както и доста детайлен образ. Дори при по-дребен шрифт няма проблем с четимостта на текста, а максималната яркост е предостатъчна, за да остане екранът видим и на открито. В настройките има опция да активирате Always On DIsplay, който да не изисква движение на китката, за да светне дисплея, а ще го държи винаги активен, макар и в доста приглушен вариант и с опростен вид за лицето му. Имайте предвид, че тази екстра доста съкращава живота на батерията.

Harmony OS

Дисплеят е достатъчно голям и за лесната навигация из интерфейса на операционната система Harmony OS, на която се базира часовникът. Ориентирането в нея е доста простичко - надясно имате изведени няколко уиджета, наляво е прогнозата за времето, отдолу са известията, а отгоре падаща лента дава достъп до няколко бързи настройки. Би ми се искало тук да имаше повече шорткъти, например регулиране яркостта на екрана, но като цяло организацията е простичка и бързо се свиква. От горния страничен бутон се влиза в менюто с всички приложения и функции, като след това коронката може да се използва и за навигация между тях. А също и за регулиране на някои елементи в интерфейса - да речем яркостта на дисплея или силата на звука. Въпросната коронка между другото е чудесно решение, което сме виждали и при други смартчасовници, като тук има доста приятна обратна връзка. Долният страничен бутон е програмируем и можете да изберете какво приложение да отваря.

Ревю на Huawei Watch GT 3 @ nixanbal.com

Връщам се на софтуера и Harmony OS. Цялостното впечатление от операционната система е положително, но със сигурност виждам и неща, които тепърва предстои да се развиват. Въпреки сравнително богатият списък с приложения, липсва ми стрийминг услуга за слушане на музика, като например Spotify, а също и навигационно приложение. Няма Google Pay за мобилни разплащания. При известията липсва възможност за каквато и да било реакция или отговор, дори с емоджи или подготвени фрази, а някои нотификации при мен се появяваха с унифицирана иконка и не беше ясно от кое приложение идват.

Спортни екстри

Въпреки стилната класическа визия на Watch GT 3, той всъщност е доста способен инструмент за следене на активните ви занимания. Но все пак за тези случаи бих се снабдил с втора, спортна каишка. Часовникът може да следи показателите ви при над 100 вина тренировки, включително водни спортове, като за целта е с висока защита от вода до 5 АТМ. За любителите на активните занимания на открито са налице барометър и компас, както и функцията Route Back, която може да ви върне до началната точка, ако се изгубите при разходка в непозната местност. Въпросната разчита на данни от 5 сателитни системи, което е сериозно подобрение спрямо модела Watch GT 2.

Батерия

Приключвам с батерията, която е една от най-силните страни на Huawei Watch GT 3, а и традиционно предимство на смартчасовниците с тази марка. При този модел производителят обещава максимум 14 дни с едно зареждане, но, разбира се, това е при по-скромно ползване. В моя случай постигнах около 8-9 дни, но, ако вие използвате часовника по-интензивно за следене на тренировки например, резултатите ви ще бъдат различни. Във всеки случай часовниците на Huawei продължават да предлагат едни от най-издръжливите батерии и ако това е ключово за вас - може би няколкото липсващи приложения са разумен компромис.

Ревю на Huawei Watch GT 3 @ nixanbal.com

Добрата новина е, че Huawei Watch GT 3 поддържа безжично зареждане, като идва в комплект с малка подложка за целта. Кабелът й завършва с USB A накрайник и в кутията няма частта от зарядното, която се включва в контакта, така че ще трябва да използвате ваша такава от друго устройство или просто да включвате подложката за безжично зареждане към USB порт на компютъра си. Разбира се, можете да използвате и всякакви други подложки за безжично зареждане, както и смартфона си, ако той поддържа обърнато безжично зареждане. Това, което ми направи впечатление при зареждане с друга подложка, е, че металната верижка прави нещата малко по-сложни, тъй като не позволява задната част на часовника да прилепне към зарядното. Така че бих ви препоръчал просто да разчитате на включения в комплекта аксесоар.

42 мм версия

Преди да завърша видеото ще спомена и малко подробности за по-компактната версия, за която така или иначе стана дума на няколко пъти. Основните разлики са няколко. Първо, разбира се, размерите - дамите със сигурност не мисля, че биха погледнали към 46-милиметровия модел, защото дори за мъжка ръка в някои случаи може да бъде твърде голям. 42-милиметровият от друга страна е супер компактен, доста по-елегантен и изчистен като визия, а освен това идва със златист корпус и тази специална магнитна верижка е наистина супер комфортна.

Ревю на Huawei Watch GT 3 @ nixanbal.com

С размера на самото тяло е намален и диаметърът на екрана - тук той е 1.32" спрямо 1.43", но пък резолюцията е същата, така че получавате още по-детайлен образ. Другата ключова разлика между двата модела е батерията - докато големият издържа до 14 дни, по-малкият обещава максимум 8 дни време на ползване, което честно казано пак е супер постижение. Иначе като материали на изработка и цялостно усещане от устройствата няма никаква разлика

Под чертата

Е, това беше моето ревю на Huawei Watch GT 3 - най-новият смартчасовник на Huawei, които не предлага изобилие от приложения, но пък има пълен набор екстри за следене на спортните ви активности, има чудесен дисплей и стилен дизайн, а дългият живот на батерията е може би най-силният му коз.

Цените започват от 529 лв. или 649 лв. за версиите с верижки, които виждате при мен.

Ревю на Huawei Watch GT 3 @ nixanbal.com

*Часовникът е тестван при връзка с iOS телефон.

AirPods Pro 2 - снимки и лични впечатления от новите слушалки на Apple

Обявените по-рано този месец премиум слушалки в компактен формат AirPods Pro 2 на Apple излязоха на пазара преди дни, като…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer