НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Huawei Watch Ultimate

ВИДЕО: Ревю на Huawei Watch Ultimate

2288
Написана от  nixanbal

Това тук е първият продукт на технологичен бранд, който не само изглежда, но и се усеща на китката като конвенционален ръчен часовник от скъпа часовникарска марка. Добре де, това звучи малко претенциозно, идвайки от човек със 75-левово Casio на ръката, но истината е, че Huawei Watch Ultimate действително е голяма стъпка в и без друго смелия прогрес в категорията смарт часовници на Huawei.

Премиум дизайн и усещане

Когато извадих Watch Ultimate от кутията му, първото впечатление беше за доста солидно тяло. И действително, въпреки че не поставям подобни рамки - този часовник е много по-вероятно да бъде носен от мъж, отколкото на дамска китка, защото по-компактна версия няма. Има обаче два варианта за дизайна - Expedition Black, която е с черен нанокерамичен безел и каишка от хидрогениран каучук, и моята Voyage Blue, която има този изпъкващ син ринг (също от нанокерамика) и идва с верижка от титаниева сплав и допълнително в комплекта - същата каучукова каишка.

Ревю на Huawei Watch Ultimate @ nixanbal.com

Часовникът има три бутона - Assist Button горе вляво на 10 часа, даващ достъп до новия Expedition Mode; програмируем Function Button на 4 часа, който в моя случай отваря тренировъчните режими; както и 3D въртяща се коронка на два часа, която служи за влизане в основното меню и навигация из интерфейса.

Ревю на Huawei Watch Ultimate @ nixanbal.com

Тялото на модела е от нов тип материал, който не мисля, че сме виждали при смарт часовниците досега. Описан е като базиран на цирконий аморфен метал, който по информация от Huawei е 4 пъти и половина по-здрав и 2 пъти и половина по-твърд от неръждаемата стомана. Смисълът от този материал е не само да се създаде по-близко усещане до това от по-луксозните ръчни часовници, но и такъв скъп продукт да остане без драскотини и следи от употреба с години напред. А имайки предвид, че това е часовник, създаден да бъде верен спътник и в най-екстремните активности и спортни изживявания - въпросът е още по-важен. В тази връзка съвсем очаквано екранът има покритие от сапфиркристал..

Дисплей

Дисплеят на Huawei Watch Ultimate е с диаметър от 1.5 инча, AMOLED панел с резолюция 466 х 466 пиксела (311 ppi) и до 1000 нита яркост. Поддържа се Always On Display и LTPO технология, така че винаги включеният екран да хаби по-малко енергия, като се опреснява при по-ниска честота. Разбира се, активирането на функцията AOD във всеки случай ще се отразява на живота на батерията, така че другият вариант е просто да я изключите и да разчитате само на събуждане при повдигане на китката към лицето.

Ревю на Huawei Watch Ultimate @ nixanbal.com

Батерия и зареждане

Честно казано, не бих си налагал никакви подобни ограничения с Huawei Watch Ultimate, защото батерията му следва традициите на компанията и е супер издръжлива. Капацитетът ѝ е 530 mAh (колкото при Huawei Watch GT 3 Pro), а максимумът, който можете да изцедите от устройството, е 14 дни. Дори да ползвате часовника по-интензивно, със сигурност ще ви трябват дни, може би седмица, за да стигнете до нуждата от презареждане.

Ревю на Huawei Watch Ultimate @ nixanbal.com

А презареждането става по безжичен път, като в комплекта влиза специална подложка за целта. С нея Huawei Watch Ultimate е отново на линия със 100% заряд за едва 60 минути. Можете да използвате и други безжични подложки, както правя аз, или дори смартфона си, ако поддържа обърнато безжично зареждане.

HarmonyOS

Часовникът се базира на HarmonyOS и предлага познатия от други модели на компанията интерфейс. Отгоре са бързите настройки и шорткъти до важни функции, отдолу са известията, отляво имате прогноза за времето и плейър, а надясно - до 6 екрана с уиджети в по-прегледен вид. От коронката можете да влезете в менюто с всички функции и приложения и да навигирате из тях, като има опция да са във вид на списък или представени като малки балончета. Второто изглежда приятно, но за мен е по-сложно, тъй като трябва да се ориентирам само по иконката.

Известията между другото се представят в доста приятен вид - съобщенията от Messanger се визуализират добре, макар и без изображения, а от часовника можете да им отговорите с емотикона или с предварително зададени отговори. Такива отговори можете да добавите и сами през смартфон приложението - например "Ще пиша после.", "Пътувам" и други.

Ревю на Huawei Watch Ultimate @ nixanbal.com

Основното нещо, което ми липсва в списъка приложения на Watch Ultimate, е стрийминг платформата Spotify, а също и популярните мобилни портфейли, с които бих могъл да използвам часовника за разплащания.

Що се отнася до свързаност - можете да използвате Huawei Watch Ultimate със смартфони на Huawei, други модели с Android или с iPhone.

Здравни показатели

Смарт часовниците на Huawei вече имат възможност да следят редица здравни показатели, като наскоро се появи и модел, измерващ кръвното налягане. Е, последното не се предлага при Ultimate, но той може да прави ЕКГ, да следи пулса, наситеността на кислород в кръвта и артериалната ригидност, да измерва температурата на кожата, нивата на стрес и да дава информация за качеството на съня.

Ревю на Huawei Watch Ultimate @ nixanbal.com

Всичко това, разбира се, няма да замени нуждата от преглед при кардиолог, но със сигурност е ценно да получаваме такава информация на китката си, за да имаме относителна представа в коя част а скалата са различните ни здравни показатели.

Спортни активности

Така стигам до една от ключовите причини, поради които човек би искал да носи на китката си смарт часовник - възможността за следене на тренировките и активните занимания. Huawei Watch Ultimate е устройство с акцент върху морските приключения и по-конкретно гмуркането. Затова и дизайнът му е така силно повлиян от конвенционалните ръчни часовници с такова предназначение. Моделът въвежда супер висока водоустойчивост до 10АТМ, което означава, че може да бъде използван при гмуркания на дълбочина от 100 метра. Поддържат се 4 режима за гмуркане, включително за развлечение и за професионалисти, като при всеки на екрана се представя ключова информация в прегледен вид.

Expedition Mode

Освен в дълбините на моретата обаче Huawei Watch Ultimate е готов да ви последва и при всякакви спортни активности на суша. Часовникът може да проследява над 100 различни тренировъчни режима и има интеграция със Strava, Adidas Runtastic и над 60 други приложения, а ключова новост е споменатият по-рано Expedition Mode. Това е режим, който се използва при активности на открито с - да кажем - по-приключенски характер.

Ревю на Huawei Watch Ultimate @ nixanbal.com

Такива са например изследване на нови територии, разходки из планините, пустинен офроуд и къмпингуване. Разчита се на 5 сателитни системи за по-прецизно позициониране, маркиране на маршрути и връщане обратно. А когато приключенствате с Expedition Mode и след залез - има нов нощен режим, т.нар. Dark Mode, който прави интерфейса по-приятен за очите, а информацията на него - ясно четима.

Разговори

Накрая ще обърна внимание на въпроса, за който няколко човека ми писаха - не, Huawei Watch Ultimate не поддържа eSIM и не може да се използва като самостоятелно свързано с интернет устройство. При Bluetooth връзка с телефона обаче можете да провеждате разговори през него, тъй като има микрофон и говорител. Няколко пъти провеждах разговори по този начин и добрата новина е, че качеството беше без забележки и в двете посоки. Говорителят е доста силен и няма проблем функцията да се използва и в по-шумна среда, въпреки че едва ли бихте си пуснали разговора на спикър, докато обядвате в ресторанта например.

Ревю на Huawei Watch Ultimate @ nixanbal.com

Обажданията могат да бъдат приемани, но и инициирани от часовника. За целта разполагате със списък с последните си разговори, както и с такъв с любими контакти. Последният се изготвя в смартфон приложението, където можете да изберете до 10 номера.

Накратко

Това беше моето ревю на Huawei Watch Ultimate - часовник, който наистина се усеща като премиум продукт от най-висок клас, който обаче има и ясно подчертан спортен дух. Устройството е представител на съвсем нова категория както за създателите си, така и за пазара като цяло. Независимо какъв смартфон използвате - Watch Ultimate може да бъде адекватен негов партньор и ваш спътник във всички приключения, включително на 100 метра дълбочина.

Цената на Huawei Watch Ultimate във версия Voyage Blue в момента е около 1799 лв., а на Expedition Black - 1499 лв.

Снимки от срещата ми с Xiaomi 12S Ultra - смартфонът с 1" сензор и логото на Leica

През юли Xiaomi представи нова серия флагман смартфони, начело на която постави модела Xiaomi 12S Ultra. Това е първият смартфон…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer