НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на iPhone 13 Pro Max

ВИДЕО: Ревю на iPhone 13 Pro Max

4375
Написана от  nixanbal

Отличен дисплей със 120 Hz опресняване, една от най-добрите камери на пазара и супер солидна батерия. Това накратко е iPhone 13 Pro Max. Детайли и лични впечатления след близо 3 месеца ползване на телефона ще ви разкажа на следващите редове, както и във видеото отгоре.

Голям и тежък

iPhone 13 Pro Max е наистина голям телефон. Диагоналът на екрана му е запазен непроменен спрямо миналата година, така че габаритите са същите, с изключение на дебелината, която е малко по-сериозна при 7.65 мм спрямо 7.4 мм за iPhone 12 Pro Max.

По-осезаемо увеличено е теглото и идвайки от предходния модел, тук бих казал, че тези 240 грама се усещат в ръката и особено с калъфчето отгоре понякога подпомагащият захвата отдолу малък пръст започва да се усеща доста изморен. Въпреки това, имайте предвид, че iPhone 13 Pro Max не е някакъв невиждан гигант и на пазара всъщност има още куп други модели, които са поне толкова или дори доста по-големи.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Орбъщам внимание на размерите обаче, защото, за да погледнете към този смартфон, трябва със сигурност да сте убедени, че търсите голямо устройство и няма да имате проблем с по-трудното му прибиране в джоба и солидното тегло.

Устойчив корпус

Споменах, че използвам моя телефон с калъфче. Това е така, въпреки че изкарах цяла година с iPhone 12 Pro Max без никаква защита и в крайна сметка днес има само няколко драскотини от прибиране в джоба с ключове и изпускане на асфалта. Да, Apple казва, че за екрана на iPhone 13 Pro Max използва най-устойчивото стъкло, което нарича Ceramic Shield. Рамката му пък превъзхожда повечето конкуренти и не е алуминиева, а стоманена, при това полирана и смятам, че изглежда изключително красиво, въпреки че събира и доста отпечатъци. Задният панел не е със защита Ceramic Shield, но е по-труден за надраскване, защото стъклото е матово и тук между другото не остават никакви следи от пръсти.

Всичко това, разбира се, не означава, че телефонът е безсмъртен и няма шанс да бъде надраскан или да се счупи, така че за всеки случай този път съм с калъфче. Използвам няколко и ако ви е интересно, мога да ви разкажа за тях в отделно видео или в инстаграм.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Добрата новина е, че Apple продължава да предлага висока защита от прах и вода IP68, което означава, че можете да потопите смартфона в сладка вода на дълбочина до 6 метра за до половин час и той да оцелее. Срещи със солена вода не се препоръчват, тъй като не се покриват от стандарта, но тествах няколко гмуркания за подводни снимки с предишния модел и всичко беше наред, особено ако след потапяне го изплакнете със сладка вода.

Най-после 120 Hz!

Дисплеят на iPhone 13 Pro Max е едно от първите подобрения, които ще забележите. След като през 2020-а Apple не успя да въведе висока опреснителна честота за екрана и пусна смартфоните си със стандартните 60 Hz, тази година най-после имаме т.нар. ProMotion технология при двата модела Pro.

Благодарение на това iPhone 13 Pro Max осигурява до 120 Hz опреснителна честота, а това води до супергладки анимации и скролиране из менютата. Разбира се, игрите също могат да се възползват от ProMotion, което прави геймплея още по-приятен, но трябва самата игра да поддържа по-високото опресняване. За момента знам, че списъкът включва популярните Genshin Impact и Pascal's Wager, като списъкът постоянно се разширява.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

По-гладките анимации обаче не са единственият плюс, идващ с ProMotion. Да, това със сигурност е нещо ценно и нещо, което ще усетите веднага, идвайки от 60-херцов екран, но iPhone беше доста пъргав и преди това. Даже признавам, че при 12 Pro Max не ми е липсвало по-високото опресняване. По-ценното е, че Apple използва адаптивно опресняване, което означава, че то се променя в зависимост от съдържанието на дисплея - от максималните 120 Hz до едва 10 Hz. Когато например скролирате из менютата или играете съвместима игра - опресняването ще бъде 120 Hz. При гледане на видео - 30 Hz, а когато пред себе си имате статично изображение - снимка в галерията или статия в nixanbal.com - то ще пада на 10 Hz. Всичко това помага за още по-високата енергоефективност и пести батерията.

Ако изключим ProMotion, дисплеят на iPhone 13 Pro Max е все така с 6.7" диагонал, OLED панел и резолюция 2778 х 1284 пиксела, което прави гъстота на точките от 458 ppi. Максималната яркост е повишена на 1000 нита от 800 нита миналата година, а пиковата при HDR съдържание е цели 1200 нита. На пазара има смартфони с още по-ярки дисплеи, но като цяло това е един от най-добрите екрани днес, който предлага детайлен образ, наситени и живи цветове и бързи реакции. Apple го нарича Retin XDR Display, с което обозначава поддръжката на HDR форматите HDR10, Dolby Vision и HLG.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Разочароващо е обаче, че за поредна година Apple отказва да въведе Always On Display, който вероятно би скъсил живота на батерията, но предпочитам да имам опцията и да преценя дали искам да го използвам или не. Ночът обаче - един от най-спорните, но и емблематични елементи в дизайна на устройството, вече е по-малък. Така или иначе, не смятам, че той е сериозен проблем в гледането на видео или при игра, но в края на 2022 г. се очаква следващото поколение iPhone 14 Pro да няма ноч изобщо, а камерата да бъде изрязана в дисплея.

Покрай красивата картинка на екрана ще отбележа и озвучаването - iPhone 13 Pro Max все така предлага стерео високоговорители, като единият е отдолу, а другият в слушалката. Звукът от тях е силен и качествен, като бих казал, че е сходен с този от премиум моделите на Samsung например.

Отличен за батерията

Батерията вече беше нещо впечатляващо при iPhone 12 Pro Max, а при неговия наследник е с близо 20% по-голям капацитет и е още по-добра. Всъщност с 2 часа и половина по-добра при смесено ползване според данни на Apple. В ежедневието си понякога забравям кога за последно съм зареждал телефона. Два дни далеч от зарядното са абсолютно реалистични, дори да използвате активно камерата, YouTube и социални мрежи.

Разбира се, по-дългият живот не се дължи само на адаптивната опреснителна честота на дисплея, но също така на по-голямата физически батерия, а вероятно още на чипсета и други оптимизации.

Под чертата - за близо три месеца, в които го използвам, iPhone 13 Pro Max се доказа като един от най- или дори най-издръжливият смартфон, попадал досега в ръцете ми. Ако батерията е важна за вас - това е отличен вариант.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

За съжаление зареждането не е супербързо - с подходящото зарядно може да запълните половината батерия за около 30 минути, но до пълен заряд може да са необходими час и 45 минути или дори повече. Апаратът идва без зарядно, така че аз използвам такова от OnePlus, което е 65 W, а най-често просто включвам телефона с кабела към лаптопа и го оставям спокойно да се зареди. Поддържа се 15 W безжично зареждане, ако използвате MagSafe зарядно, но няма обърнато безжично зареждане, което не е огромен пропуск, но все пак може да бъде ценна екстра в някои ситуации, когато слушалките или часовникът ви останат без заряд.

Обновена камера

Време е да си поговорим за снимки. И видео. Камерата на iPhone 13 Pro Max действително е една от най-добрите и надгражда дванайста серия не с много, но все пак достатъчно, за да задържи позицията си. Apple все така залага на три 12 МР камери, но те са с нов хардуер - т.е. нови сензори и обективи. По-конкретно имаме физически по-големи сензори и обективи с по-широка бленда, което води до улавянето на повече светлина, съответно по-добри изображения, особено при ниска осветеност. Това е една от причините Apple да въвежда нощен режим за всички три камери при този модел.

Основната 12 МР камера е с огромни пиксели с размер 1.9 µm и според Apple тя улавя 2.2 пъти повече светлина сравнено с камерата на предходния модел. Освен това блендата е по-широка - f/1.5 спрямо 1.6, а е запазена и новата оптична стабилизация Sensor-shift, която движи целия сензор, а не обектива пред него, за да обира трептенията. Тази стабилизация Apple въведе с предходния iPhone 12 Pro Max, а при 13-а серия се предлага и при четирите модела.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Втората камера е 12 МР с ултраширок обхват и автофокус, който позволява да превключите към макро режим, когато се доближите до 2 см до обекта. Първоначално това ставаше автоматично, независимо с коя камера снимате, но в настройките вече има опция да изключите преминаването към ултрашироката камера с макро режим и той да не се активира сам. И тази камера е със значително по-широка бленда f/1.8 спрямо 2.4 при предходния модел, като според Apple улавя 92% повече светлина. Резултатите с нея са отлични и бих казал сред най-добрите с ултраширока камера в смартфон.

Третата камера е 12 МР с телеобектив, който е с по-тясна бленда, но вече осигурява по-сериозно приближение - 3-кратен оптичен зуум и максимум 15-кратен цифров. Това, разбира се, далеч не може да се конкурира с топмоделите на Samsung, Xiaomi и Huawei да речем, така че, ако суперзуумът е важен за вас - имайте го предвид. Резултатите с тази камера обаче са отлични и в редица ситуации я използвам дори вместо основната. Портретният режим също разчита на нея и снимките на хора с iPhone 13 Pro Max са едни от любимите ми, като кадрите са подкрепени от оптична стабилизация. Смартфонът има и LiDAR скенер, който се използва от всички камери и е особено полезен при снимки при ниска осветеност, когато фокусирането може да бъде предизвикателство.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Сред новостите в софтуерно отношение са т.нар. Photographic Styles, които са нещо като филтри върху снимките, но работят по-интелигентно и не се отразяват толкова зле върху нюансите на небето и цвета на кожата да речем. Ще ги откриете сред другите бързи настройки при снимане в интерфейса, като избирате между 5 режима. Ще призная, че за трите месеца, в които ползвам този телефон, не съм ги използвал никога. ... Другата новост е Cinematic Mode - може би най-големият акцент в представянето на серията iPhone 13 и още нещо, което не съм и не бих използвал. Това е познатият от моделите на Samsung например Портретен режим за видеозапис, при който имаме обект на фокус и размазан фон. За да работи изрядно тази функция все още има доста детайли за доусъвършенстване, а освен това максималната резолюция на тези клипове е Full HD, което някак противоречи с кинаджийската тематика.

Може би най-смислената добавка към камерата на iPhone 13 Pro Max е 10-битовият видео формат ProRes, който позволява да записвате клипове с ниска компресия и с по-висока точност на цветовете. Тази екстра е насочена към хората, които се занимават с видеозаснемане и видеообработка, така че е доста специфична и с тясна аудитория, но пък е едно от нещата, които дават смисъл на "Pro" в името на този телефон. ProRes се активира от настройките на камерата, след което ще виждате тази възможност при видеозапис в горния ляв ъгъл. Можете да записвате в новия формат при максимум 4K с 30 к/с, но имайте предвид, че една единствена минута от видео с такова качество ще ви коства 6 GB памет. По-сериозното ограничение е, че за 128-гигабайтовата версия на iPhone 13 Pro Max максималната резолюция на ProRes клиповете е Full HD при 30 к/с.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Под чертата за камерата на iPhone 13 Pro Max ще кажа, че е на изключително високо ниво, предлага естествени цветове, отлично представяне при ниска осветеност и ненадминат видеозапис - и като качество, и като стабилизация. Разликите в резултатите на камерите между 12-а и 13-а серия на iPhone обаче не са толкова сериозни, че да поискате да обновите телефона си специално заради снимките и клиповете. Имайте предвид, че при очаквания през септември iPhone 14 Pro се говори за съвсем нова камера.

Конфигурация

Продължавам с конфигурацията, която се базира на новия чипсет A15 Bionic, произведен по 5-нм процес. За него Apple казва, че е най-мощният чипсет в смартфон изобщо някога и бенчмарк резултатите ще потвърдят това, ако изобщо ви е грижа за подобни синтетични тестове. Чипсетът включва нов 6-ядрен процесор с 2 по-мощни ядра и 4 енергоефективни, както и 5-ядрен графичен чип + 16-ядрен невронен процесор. И 5G модем, разбира се. Всичко това осигурява изключително плавната работа на устройството и възможнстта му да се справя с тежки игри и приложения без следа от задъхване. И това ще бъде така за дълги години напред, стига да не запълните вградената памет на апарата - тогава нещата стават по-трудни. Затова и препоръчвам при възможност да изберете версия с по-голям капацитет, освен ако не сте от хората, които рядко записват клипове с висока резолюция и правите сравнително малко снимки. Иначе базовата версия при iPhone 13 Pro Max е 128 GB, а оперативната памет е 6 GB, което е наполовина по-малко спрямо флагманите с Android и това трябва да подскаже колко по-сериозно оптимизирани са устройствата на Apple.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Тук ще отбележа, че iPhone 13 Pro Max се очаква да получи същата дълга софтуерна поддръжка, която виждаме при всички останали устройства на компанията. Актуализации в продължение на около 6 години са нещо типично за Apple и рядко срещано или по-скоро уникално за смартфон индустрията. Всъщност това беше и едно от разочарованията ми при новия Pixel 6 - въпреки че той е смартфон на Google, с тяхната операционна система и дори вече с техен чипсет, моделът има обещание за едва 3 години ъпгрейди на версията на Android.

Под чертата

Е, това беше моето видео ревю на iPhone 13 Pro Max - новият премиум модел на Apple, който надгражда предшественика с малко, но достатъчно, за да запази позициите му и да го направи още по-добър. Разбира се, че ако използвате модел от 12-а или дори 11-а серия, не бих ви препоръчал ъпгрейд, най-малкото защото вашето устройство вероятно и в момента работи отлично. Това е едно от основните предимства на Apple - смартфоните им са създадени, за да се използват повече от обичайните 2-3 години.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com 

Сред качествата на iPhone 13 Pro Max ще отбележа страхотния му ярък и детайлен дисплей с висока опреснителна честота, супер качествените резултати от обновената му камера и впечатляващия живот на батерията.

Да, има някои неща, които ми липсват, като например Always On Display, по-голям оптичен зуум, по-бързо зареждане, както и обърнато безжично зареждане, но под чертата за мен това е един от най-добрите смартфони на пазара днес и ако избирате модел в най-високия ценови клас - със сигурност препоръчвам да му обърнете внимание.

VIVACOM вече предлага заплащане за съдържание от Apple чрез месечната сметка

VIVACOM обяви, че от днес започва да предлага на клиентите си възможност да плащат за съдържание от Apple чрез месечната…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer