НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на iPhone 13 Pro Max

ВИДЕО: Ревю на iPhone 13 Pro Max

4408
Написана от  nixanbal

Отличен дисплей със 120 Hz опресняване, една от най-добрите камери на пазара и супер солидна батерия. Това накратко е iPhone 13 Pro Max. Детайли и лични впечатления след близо 3 месеца ползване на телефона ще ви разкажа на следващите редове, както и във видеото отгоре.

Голям и тежък

iPhone 13 Pro Max е наистина голям телефон. Диагоналът на екрана му е запазен непроменен спрямо миналата година, така че габаритите са същите, с изключение на дебелината, която е малко по-сериозна при 7.65 мм спрямо 7.4 мм за iPhone 12 Pro Max.

По-осезаемо увеличено е теглото и идвайки от предходния модел, тук бих казал, че тези 240 грама се усещат в ръката и особено с калъфчето отгоре понякога подпомагащият захвата отдолу малък пръст започва да се усеща доста изморен. Въпреки това, имайте предвид, че iPhone 13 Pro Max не е някакъв невиждан гигант и на пазара всъщност има още куп други модели, които са поне толкова или дори доста по-големи.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Орбъщам внимание на размерите обаче, защото, за да погледнете към този смартфон, трябва със сигурност да сте убедени, че търсите голямо устройство и няма да имате проблем с по-трудното му прибиране в джоба и солидното тегло.

Устойчив корпус

Споменах, че използвам моя телефон с калъфче. Това е така, въпреки че изкарах цяла година с iPhone 12 Pro Max без никаква защита и в крайна сметка днес има само няколко драскотини от прибиране в джоба с ключове и изпускане на асфалта. Да, Apple казва, че за екрана на iPhone 13 Pro Max използва най-устойчивото стъкло, което нарича Ceramic Shield. Рамката му пък превъзхожда повечето конкуренти и не е алуминиева, а стоманена, при това полирана и смятам, че изглежда изключително красиво, въпреки че събира и доста отпечатъци. Задният панел не е със защита Ceramic Shield, но е по-труден за надраскване, защото стъклото е матово и тук между другото не остават никакви следи от пръсти.

Всичко това, разбира се, не означава, че телефонът е безсмъртен и няма шанс да бъде надраскан или да се счупи, така че за всеки случай този път съм с калъфче. Използвам няколко и ако ви е интересно, мога да ви разкажа за тях в отделно видео или в инстаграм.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Добрата новина е, че Apple продължава да предлага висока защита от прах и вода IP68, което означава, че можете да потопите смартфона в сладка вода на дълбочина до 6 метра за до половин час и той да оцелее. Срещи със солена вода не се препоръчват, тъй като не се покриват от стандарта, но тествах няколко гмуркания за подводни снимки с предишния модел и всичко беше наред, особено ако след потапяне го изплакнете със сладка вода.

Най-после 120 Hz!

Дисплеят на iPhone 13 Pro Max е едно от първите подобрения, които ще забележите. След като през 2020-а Apple не успя да въведе висока опреснителна честота за екрана и пусна смартфоните си със стандартните 60 Hz, тази година най-после имаме т.нар. ProMotion технология при двата модела Pro.

Благодарение на това iPhone 13 Pro Max осигурява до 120 Hz опреснителна честота, а това води до супергладки анимации и скролиране из менютата. Разбира се, игрите също могат да се възползват от ProMotion, което прави геймплея още по-приятен, но трябва самата игра да поддържа по-високото опресняване. За момента знам, че списъкът включва популярните Genshin Impact и Pascal's Wager, като списъкът постоянно се разширява.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

По-гладките анимации обаче не са единственият плюс, идващ с ProMotion. Да, това със сигурност е нещо ценно и нещо, което ще усетите веднага, идвайки от 60-херцов екран, но iPhone беше доста пъргав и преди това. Даже признавам, че при 12 Pro Max не ми е липсвало по-високото опресняване. По-ценното е, че Apple използва адаптивно опресняване, което означава, че то се променя в зависимост от съдържанието на дисплея - от максималните 120 Hz до едва 10 Hz. Когато например скролирате из менютата или играете съвместима игра - опресняването ще бъде 120 Hz. При гледане на видео - 30 Hz, а когато пред себе си имате статично изображение - снимка в галерията или статия в nixanbal.com - то ще пада на 10 Hz. Всичко това помага за още по-високата енергоефективност и пести батерията.

Ако изключим ProMotion, дисплеят на iPhone 13 Pro Max е все така с 6.7" диагонал, OLED панел и резолюция 2778 х 1284 пиксела, което прави гъстота на точките от 458 ppi. Максималната яркост е повишена на 1000 нита от 800 нита миналата година, а пиковата при HDR съдържание е цели 1200 нита. На пазара има смартфони с още по-ярки дисплеи, но като цяло това е един от най-добрите екрани днес, който предлага детайлен образ, наситени и живи цветове и бързи реакции. Apple го нарича Retin XDR Display, с което обозначава поддръжката на HDR форматите HDR10, Dolby Vision и HLG.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Разочароващо е обаче, че за поредна година Apple отказва да въведе Always On Display, който вероятно би скъсил живота на батерията, но предпочитам да имам опцията и да преценя дали искам да го използвам или не. Ночът обаче - един от най-спорните, но и емблематични елементи в дизайна на устройството, вече е по-малък. Така или иначе, не смятам, че той е сериозен проблем в гледането на видео или при игра, но в края на 2022 г. се очаква следващото поколение iPhone 14 Pro да няма ноч изобщо, а камерата да бъде изрязана в дисплея.

Покрай красивата картинка на екрана ще отбележа и озвучаването - iPhone 13 Pro Max все така предлага стерео високоговорители, като единият е отдолу, а другият в слушалката. Звукът от тях е силен и качествен, като бих казал, че е сходен с този от премиум моделите на Samsung например.

Отличен за батерията

Батерията вече беше нещо впечатляващо при iPhone 12 Pro Max, а при неговия наследник е с близо 20% по-голям капацитет и е още по-добра. Всъщност с 2 часа и половина по-добра при смесено ползване според данни на Apple. В ежедневието си понякога забравям кога за последно съм зареждал телефона. Два дни далеч от зарядното са абсолютно реалистични, дори да използвате активно камерата, YouTube и социални мрежи.

Разбира се, по-дългият живот не се дължи само на адаптивната опреснителна честота на дисплея, но също така на по-голямата физически батерия, а вероятно още на чипсета и други оптимизации.

Под чертата - за близо три месеца, в които го използвам, iPhone 13 Pro Max се доказа като един от най- или дори най-издръжливият смартфон, попадал досега в ръцете ми. Ако батерията е важна за вас - това е отличен вариант.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

За съжаление зареждането не е супербързо - с подходящото зарядно може да запълните половината батерия за около 30 минути, но до пълен заряд може да са необходими час и 45 минути или дори повече. Апаратът идва без зарядно, така че аз използвам такова от OnePlus, което е 65 W, а най-често просто включвам телефона с кабела към лаптопа и го оставям спокойно да се зареди. Поддържа се 15 W безжично зареждане, ако използвате MagSafe зарядно, но няма обърнато безжично зареждане, което не е огромен пропуск, но все пак може да бъде ценна екстра в някои ситуации, когато слушалките или часовникът ви останат без заряд.

Обновена камера

Време е да си поговорим за снимки. И видео. Камерата на iPhone 13 Pro Max действително е една от най-добрите и надгражда дванайста серия не с много, но все пак достатъчно, за да задържи позицията си. Apple все така залага на три 12 МР камери, но те са с нов хардуер - т.е. нови сензори и обективи. По-конкретно имаме физически по-големи сензори и обективи с по-широка бленда, което води до улавянето на повече светлина, съответно по-добри изображения, особено при ниска осветеност. Това е една от причините Apple да въвежда нощен режим за всички три камери при този модел.

Основната 12 МР камера е с огромни пиксели с размер 1.9 µm и според Apple тя улавя 2.2 пъти повече светлина сравнено с камерата на предходния модел. Освен това блендата е по-широка - f/1.5 спрямо 1.6, а е запазена и новата оптична стабилизация Sensor-shift, която движи целия сензор, а не обектива пред него, за да обира трептенията. Тази стабилизация Apple въведе с предходния iPhone 12 Pro Max, а при 13-а серия се предлага и при четирите модела.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Втората камера е 12 МР с ултраширок обхват и автофокус, който позволява да превключите към макро режим, когато се доближите до 2 см до обекта. Първоначално това ставаше автоматично, независимо с коя камера снимате, но в настройките вече има опция да изключите преминаването към ултрашироката камера с макро режим и той да не се активира сам. И тази камера е със значително по-широка бленда f/1.8 спрямо 2.4 при предходния модел, като според Apple улавя 92% повече светлина. Резултатите с нея са отлични и бих казал сред най-добрите с ултраширока камера в смартфон.

Третата камера е 12 МР с телеобектив, който е с по-тясна бленда, но вече осигурява по-сериозно приближение - 3-кратен оптичен зуум и максимум 15-кратен цифров. Това, разбира се, далеч не може да се конкурира с топмоделите на Samsung, Xiaomi и Huawei да речем, така че, ако суперзуумът е важен за вас - имайте го предвид. Резултатите с тази камера обаче са отлични и в редица ситуации я използвам дори вместо основната. Портретният режим също разчита на нея и снимките на хора с iPhone 13 Pro Max са едни от любимите ми, като кадрите са подкрепени от оптична стабилизация. Смартфонът има и LiDAR скенер, който се използва от всички камери и е особено полезен при снимки при ниска осветеност, когато фокусирането може да бъде предизвикателство.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Сред новостите в софтуерно отношение са т.нар. Photographic Styles, които са нещо като филтри върху снимките, но работят по-интелигентно и не се отразяват толкова зле върху нюансите на небето и цвета на кожата да речем. Ще ги откриете сред другите бързи настройки при снимане в интерфейса, като избирате между 5 режима. Ще призная, че за трите месеца, в които ползвам този телефон, не съм ги използвал никога. ... Другата новост е Cinematic Mode - може би най-големият акцент в представянето на серията iPhone 13 и още нещо, което не съм и не бих използвал. Това е познатият от моделите на Samsung например Портретен режим за видеозапис, при който имаме обект на фокус и размазан фон. За да работи изрядно тази функция все още има доста детайли за доусъвършенстване, а освен това максималната резолюция на тези клипове е Full HD, което някак противоречи с кинаджийската тематика.

Може би най-смислената добавка към камерата на iPhone 13 Pro Max е 10-битовият видео формат ProRes, който позволява да записвате клипове с ниска компресия и с по-висока точност на цветовете. Тази екстра е насочена към хората, които се занимават с видеозаснемане и видеообработка, така че е доста специфична и с тясна аудитория, но пък е едно от нещата, които дават смисъл на "Pro" в името на този телефон. ProRes се активира от настройките на камерата, след което ще виждате тази възможност при видеозапис в горния ляв ъгъл. Можете да записвате в новия формат при максимум 4K с 30 к/с, но имайте предвид, че една единствена минута от видео с такова качество ще ви коства 6 GB памет. По-сериозното ограничение е, че за 128-гигабайтовата версия на iPhone 13 Pro Max максималната резолюция на ProRes клиповете е Full HD при 30 к/с.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Под чертата за камерата на iPhone 13 Pro Max ще кажа, че е на изключително високо ниво, предлага естествени цветове, отлично представяне при ниска осветеност и ненадминат видеозапис - и като качество, и като стабилизация. Разликите в резултатите на камерите между 12-а и 13-а серия на iPhone обаче не са толкова сериозни, че да поискате да обновите телефона си специално заради снимките и клиповете. Имайте предвид, че при очаквания през септември iPhone 14 Pro се говори за съвсем нова камера.

Конфигурация

Продължавам с конфигурацията, която се базира на новия чипсет A15 Bionic, произведен по 5-нм процес. За него Apple казва, че е най-мощният чипсет в смартфон изобщо някога и бенчмарк резултатите ще потвърдят това, ако изобщо ви е грижа за подобни синтетични тестове. Чипсетът включва нов 6-ядрен процесор с 2 по-мощни ядра и 4 енергоефективни, както и 5-ядрен графичен чип + 16-ядрен невронен процесор. И 5G модем, разбира се. Всичко това осигурява изключително плавната работа на устройството и възможнстта му да се справя с тежки игри и приложения без следа от задъхване. И това ще бъде така за дълги години напред, стига да не запълните вградената памет на апарата - тогава нещата стават по-трудни. Затова и препоръчвам при възможност да изберете версия с по-голям капацитет, освен ако не сте от хората, които рядко записват клипове с висока резолюция и правите сравнително малко снимки. Иначе базовата версия при iPhone 13 Pro Max е 128 GB, а оперативната памет е 6 GB, което е наполовина по-малко спрямо флагманите с Android и това трябва да подскаже колко по-сериозно оптимизирани са устройствата на Apple.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com

Тук ще отбележа, че iPhone 13 Pro Max се очаква да получи същата дълга софтуерна поддръжка, която виждаме при всички останали устройства на компанията. Актуализации в продължение на около 6 години са нещо типично за Apple и рядко срещано или по-скоро уникално за смартфон индустрията. Всъщност това беше и едно от разочарованията ми при новия Pixel 6 - въпреки че той е смартфон на Google, с тяхната операционна система и дори вече с техен чипсет, моделът има обещание за едва 3 години ъпгрейди на версията на Android.

Под чертата

Е, това беше моето видео ревю на iPhone 13 Pro Max - новият премиум модел на Apple, който надгражда предшественика с малко, но достатъчно, за да запази позициите му и да го направи още по-добър. Разбира се, че ако използвате модел от 12-а или дори 11-а серия, не бих ви препоръчал ъпгрейд, най-малкото защото вашето устройство вероятно и в момента работи отлично. Това е едно от основните предимства на Apple - смартфоните им са създадени, за да се използват повече от обичайните 2-3 години.

iPhone 13 Pro Max @ nixanbal.com 

Сред качествата на iPhone 13 Pro Max ще отбележа страхотния му ярък и детайлен дисплей с висока опреснителна честота, супер качествените резултати от обновената му камера и впечатляващия живот на батерията.

Да, има някои неща, които ми липсват, като например Always On Display, по-голям оптичен зуум, по-бързо зареждане, както и обърнато безжично зареждане, но под чертата за мен това е един от най-добрите смартфони на пазара днес и ако избирате модел в най-високия ценови клас - със сигурност препоръчвам да му обърнете внимание.

Теленор започва тестове на 5G с две базови станции

На събитие за медии днес пред централния си офис в Бизнес парк София Теленор обяви, че започва тестове на 5G…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer