НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на iPhone 14 Pro Max (след 3 месеца ползване)

ВИДЕО: Ревю на iPhone 14 Pro Max (след 3 месеца ползване)

6132
Написана от  nixanbal

Знаете ли, че допреди iPhone 14 Pro и 14 Pro Max Apple не беше увеличавала резолюцията на основната камера в смартфоните си от 2015 г.? Новите модели идват с 48 МР камера и тя определено е важен ъпгрейд, но за мен по-интересната нова екстра е изрязаното в екрана малко островче, наречено Dynamic Island. В това видео ще ви разкажа подробности и лични впечатления за новия премиум модел на Apple, който използвам вече повече от три месеца.

Моята бройка iPhone 14 Pro Max е от Vivacom. Смартфоните в серията iPhone 14 се предлагат от оператора с неговите 5G планове Unlimited, които включват неограничени разговори и МВ за мобилен интернет, като при Unlimited Max няма таван и на скоростта.

Дизайн

Започвам от дизайна, който на първо четене е останал непроменен спрямо 13 Pro Max, но всъщност корпусът е една идея по-дебел, а плочката с основната камера е още по-голяма, обективите са по-масивни и се подават повече от нея. Всичко това се дължи тъкмо на новия 48 МР сензор, но за него ще стане дума след малко.

Ревю на iPhone 14 Pro Max @ nixanbal.com

Смартфонът все така има матов стъклен гръб и полирана рамка от неръждаема стомана, тежи 240 грама и се усеща супер солиден в ръката - определено като премиум продукт, какъвто очакваме от Apple, а и срещу толкова сериозна сума. Дисплеят е защитен от Ceramic Shield - най-здравото стъкло в смартфон, както го нарича производителят, но не очаквайте пълна устойчивост на драскотини. Такива ще има, независимо колко пазите устройството си, освен ако не използвате протектор, разбира се.

Запазена е и високата защита от прах и вода IP68, което означава, че апаратът може да оцелее след 30-минутно потапяне в сладка вода на до 6 метра дълбочина. При всяка морска ваканция аз снимам с телефона си и в солена вода, като в Instagram вероятно сте видели видеото с 13 Pro Max, но това не се покрива от стандарта и е хубаво да не експериментирате.

Dynamic Island

Голямата промяна във външния вид на iPhone 14 Pro Max идва, когато включите дисплея. Тогава ще видите, че емблематичният през последните 5 години ноч е заменен от ето този овал, наречен Dynamic Island. Той крие същата система от камери и сензори, необходими за пълноценната работа на сканиращата лицето в 3D технология Face ID, само че е направил нещата малко по-вълнуващи. Около този Dynamic Island се появява информация за минимизирани приложения - такива, които сте оставили да вървят на заден фон. Той не може да работи с всички приложения и тепърва очакваме повечето разработчици да добавят поддръжката му, но и на този етап има някои интересни неща.

Ревю на iPhone 14 Pro Max @ nixanbal.com

Когато слушате музика например, от едната страна на Dynamic Island ще виждате обложката на песента, а от другата - звуковата вълна, следваща ритъма на парчето. Ще се визуализира оставащото време на включения таймер, продължителността на телефонния разговор, а също и индикация при зареждане на батерията, прехвърляне на файлове през AirDrop, при заключване и отключване на телефона и т.н. С докосване на острова можете да се върнете в приложението, а със задържането му ще се появи компактен прозорез с ключови функции - например контролите за музиката при Spotify.

Ревю на iPhone 14 Pro Max @ nixanbal.com

Всичко това е придружено от изключително приятни и плавни анимации, които действително карат Dynamic Island да се усеща като динамична, жива и постоянно променяща се зона от екрана на iPhone 14 Pro Max. Дали този остров ще бъде реално полезен - зависи от разработчиците. Но дори само заради приятното усещане и глезенето на сетивата бих казал, че заменянето на ноча с Dynamic Island си е струвало. Разбира се, в никакъв случай не бих казал, че тази новост е нещо, което да ви накара да поискате някой от новите модели на Apple.

Дисплей

Иначе iPhone 14 Pro Max все така предлага 6.7" OLED дисплей със 120 Hz опресняване, което е динамично и може да падне до 1 Hz. Очертанията на екрана са една идея по-тънки, затова и резолюцията е с няколко пиксела отгоре - 2796 х 1290 за гъстота на точките от 460 ppi. Най-важната промяна при дисплея на новия модел обаче е яркостта. При гледане на HDR съдържание тя вече е максимум 1600 нита (1200 нита при 13 Pro Max), а при супер слънчев ден може да достигне впечатляващите за индустрията 2000 нита. И действително екранът на телефона изглежда отлично не само на закрито, но и под пряка слънчева светлина, което е изключително ценен ъпгрейд и сериозно изпреварва конкуренцията.

Ревю на iPhone 14 Pro Max @ nixanbal.com

Другата ключова новост, разбира се - Always On Display. Apple забави въвеждането на тази екстра с години и в свой стил - реши да я предложи по доста по-различен начин, отколкото очаквахме и сме свикнали със смартфоните с Android. Първоначално Always On Display-ят на iPhone 14 Pro Max не беше изцяло изключен екран с информация само за часа, датата и известията. Той представляваше стандартния заключен екран на телефона, само че с малко по-ниска яркост. Това беше голяма изненада и първоначалната ми реакция беше на супер изумление. Реших обаче да активирам функцията и да опитам да свикна с нея. Оказва се, че месец по-късно все още свикване нямаше и постоянно имах усещането, че нещо се случва върху екрана на телефона, докато стои встрани до мен на бюрото. Така че решението на Apple е интересно, но не бих казал, че е най-доброто. Затова и се радвам, че с ъпдейта до iOS 16.2 беше добавена възможност за по-обран Always On Display - без видим уолпейпър, уиджети и всичко останало по екрана.
Селфи камера

Ревю на iPhone 14 Pro Max @ nixanbal.com

Връщам се на Dynamic Island, който крие и системата Face ID, и селфи камерата на смартфона. За сканиращата лица технология ще кажа, че работи все така пъргаво и е една от най-надеждните в смартфон заради 3D сканирането. Тя обаче продължава да е неудобна, когато телефонът е на бюрото и искаш да го отключиш, за да погледнеш известията - задължително трябва да го вдигнеш и насочиш към лицето си. Преди време се говореше, че Face ID ще започне да сканира в по-голям обхват и ще може да разпознава лицето, дори в легнало положение, но до днес за съжаление това са само слухове.

Колкото до селфи камерата - тя е получила сериозен ъпгрейд. Все така сензорът ѝ е 12 МР, но вече с по-широка бленда - f/1.9 спрямо 2.2 при 13 Pro Max, което означава възможност да улавя повече светлина, а и по-добър ефект с размазване на фона. По-важното подобрение обаче е автофокусът, който води до още по-качествени автопортрети.

Основна камера

Така стигам до една от най-големите и най-важни промени в тазгодишните модели Pro на iPhone - основната камера. Apple вече залага на 48 МР сензор с голям размер от 1/1.28", с който заменя досегашния 12 МР сензор (1/1.7"). Използва се технология за обединяване на 4 пиксела в 1 с размер 2.44 μm, каквато вече познаваме от много смартфони с Android. Така че, да, снимайки в стандартен режим с камерата, ще получавате, както и досега, 12 МР снимки. Има обаче и възможност да се възползвате от пълната резолюция на сензора и това може да се случи, ако снимате в ProRAW формат. Той се добавя в интерфейса на камерата от настройките и след това трябва специално да се активира, когато е необходим. Тези кадри съдържат изключително много информация и са подходящи за фина обработка в приложения като Lightroom например.

Трябва да знаете, че размерът на една 48 МР снимка с iPhone 14 Pro Max е в пъти по-голям от компресираните 12 МР изображения. Примерен кадър, заснет с 48 МР резолюция, е с обем 115.3 МВ, а същият с 12 МР - под 5 МВ, т.е. над 20 пъти по-малко. Така че със сигурност снимането в RAW трябва да е с мисъл и с цел - ако например искате да направите красиви портретни кадри, които да обработите, оразмерите и разпечатате. Тук е важно да помислите и версията с колко GB памет ще ви върши работа. За мен минимумът при Pro моделите на iPhone е 256 GB.

Ревю на iPhone 14 Pro Max @ nixanbal.com

Втората камера на iPhone 14 Pro Max все така е 12 МР с ултраширок обхват и автофокус за макро снимки, но има нов, доста по-голям сензор (1/2.55" спрямо 1/3.5"), съответно се представя по-добре при ниска осветеност. Телефото камерата е запазена непроменена и използва същия 12 МР сензор, предлагайки 3х оптичен зуум и до 15 пъти цифров. Добавена е нова стъпка за двукратен зуум, което е удобно и постига чудесни резултати, пък макар и приближението да не е оптично.

Снимките с iPhone 14 Pro Max са чудесни. Детайлни, с естествени цветове и широк динамичен обхват. Нощните кадри също са без забележки, въпреки че при много модели с Android ще забележите по-живи нюанси, по-осветени тъмни участъци и цялостно по-приятни за окото кадри, но въпросът е какво ви допада лично на вас. Преди всичко обаче ще кажа, че камерата на смартфона е толкова примамлива, защото постига постоянно добро качество, независимо от условията.

Ревю на iPhone 14 Pro Max @ nixanbal.com

Видеозаписът с iPhone 14 Pro Max продължава да е един от най-добрите с мобилен телефон - както като детайлност и цветопредаване, така и като стабилизация. Ако това е много важно за вас - моделът трябва да е сред най-логичните ви варианти. Поддържа се 4K при до 60 к/с, слоумоушънът е Full HD при до 240 к/с, а новото тази година е, че Cinematic Mode вече снима в 4K. Да, това е онзи режим с размазване на фона и автоматично прехвърляне на фокуса между ключовите обекти на преден план, който Apple въведе миналата година и който рекламираше като кинаджийски, въпреки че досега записваше едва Full HD.

Другата, бих казал по-важна новост във видеозаписа, е въвеждането на режима Аction Mode. Той предлага още по-добра стабилизация, подобна на гимбал, и въпреки че поддържа 4K, а максимум 2.8K резолюция, със сигурност ще бъде полезен в някои ситуации с много движение.

Конфигурация

При конфигурацията на тазгодишните модели iPhone 14 има интересни новини. Стандартните версии идват с предходния 5-нанометров чипсет A15 Bionic, а 14 Pro и Pro Max са с чисто нов A16 Bionic, произведен по 4-нм процес. Този нов чипсет не е кой знае какъв скок над А15. Ключовите подобрения са в посока оптимизация работата на графичния чип, по-висока енергоефективност и по-способни изчислителни възможности при обработка на изображения. Последното е ключово и заради новата 48 МР камера, като Apple обяви, че чипсетът е способен на 4 трилиона операции за снимка. Добавен е и нов дисплей енджин, позволяващ опреснителната честота на падне до 1 Hz, когато по-висока не е необходима. Той задвижва също Always On Display-я, по-високата пикова яркост и гладките анимации в интерфейса.

Ревю на iPhone 14 Pro Max @ nixanbal.com

Като цяло чипсетът в iPhone 14 Pro и 14 Pro Max е една идея по-способен от този в чистия iPhone 14 и по-старите модели iPhone 13, като тази мощ е свързана с останалите подобрения в тези устройства. На практика е невъзможно да забележите, че Pro версиите са по-бързи в ежедневните задачи от стандартните 14-ки и не бих казал, че това трябва да е определящо при избора ви.

Батерия

Батерията - това за мен е черешката на тортата при смартфоните на Apple, особено при моделите Pro Max. Отначало реших да тествам положението с винаги активен Always On Display - онзи с видимия уолпейпър. Ползвах така телефона няколко седмици и резултатите бяха една по-слаби от това, с което бях свикнал при предишния iPhone 13 Pro Max. Оказва се, че, да, новата функция взима своя дял, но не бих казал, че драстично намалява живота на батерията. Винаги изкарвах повече от денонощие и имах още оставащ заряд, но все пак презареждах. Ситуацията леко се подобри с iOS 16.2, когато беше добавен по-базов и бих казал стандартен Always On Display.

Изкарах и няколко седмици седмици с напълно изключен Always On Display. Осезаемо и очаквано той издържа повече, като мога дори да изкарам две денонощия с обичайното си ползване без никакви други ограничения. Тук отбелязвам, че почти не играя игри, ако това има значение за вас.

Ревю на iPhone 14 Pro Max @ nixanbal.com

Под чертата за батерията - тя е все така отлична като тази на предходния модел, стига да не активирате Always On Display. С тази функция по-скоро ще получите обичайния живот с едно зареждане за повечето Android смартфони, които, поне при мен, издържат около денонощие.

Зареждането за съжаление е непроменено и Apple рекламира с модела си като поддържащ 20 W зареждане. С такова зарядно ще запълните 50% от батерията му за 30 минути. В кутията на iPhone вече няколко години няма зарядно, но моята бройка е от Vivacom, които включват към апарата и този аксесоар. Имайте все пак предвид, че, макар и не постоянно, iPhone 14 Pro Max може да се зарежда при малко по-високи скорости - до около 27 W. Така че може би е добра идея да се сдобиете с 30 W или по-бързо зарядно.

Все така се поддържа и безжично зареждане при до 15 W, но максималната скорост е достижима с MagSafe подложката на Apple. С други такива аксесоари скоростта може да е 7.5 W. За мен е разочароващо, че все още не се предлага възможност за обърнато безжично зареждане, която често съм ползвал при пътуване, за да си заредя слушалките например.

Под чертата

Е, това беше моето ревю след тримесечно ползване на iPhone 14 Pro Max, който не е твърде вълнуващ ъпгрейд на предходния модел, но въпреки това носи някои ключови подобрения. Най-ценните за мен са новата 48 МР камера с Action Mode, въвеждането на Always On Display, макар и с голямо закъснение, както и оригиналната идея с Dynamic Island.

Ако използвате модел от 12 или 13 серия, със сигурност промените няма да са толкова осезаеми, а и идеята зад устройствата на Apple е, че са актуални и могат да се използват по-дълго. Затова и на тези от вас с по-скорошен модел бих препоръчал да изчакат iPhone 15, където се задават по-сериозни промени, включително USB-C порт. Но ако сте с iPhone 11 или по-стар - преходът към 14 Pro Max си заслужава.

Honor 90 с 200 МР камера идва в България + цени и версии

На специално събитие в Париж току-що Honor представи за Европа новия си смартфон Honor 90. Устройството в позиционирано във високия…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer