НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на iPhone SE (2020)

ВИДЕО: Ревю на iPhone SE (2020)

6261
Написана от  nixanbal

Супер компактни размери, мощен процесор, малък екран и всъщност доста прилична единична камера... поне през деня. Това е iPhone SE накратко. А за да ви разкажа за него в подробности с лични впечатления, помолих А1 за тестова бройка и след като ми предоставиха такава за повече от месец, време е за детайлното ревю на най-достъпния смартфон на Apple - новият iPhone SE...

Дизайн и изработка

Дизайнът на iPhone SE е едно от най-важните неща, които трябва да знаете за този телефон. Става въпрос за визия с тегло и размери, идентични с тези на модела iPhone 8 от 2017 г. Това звучи и действително изглежда супер ретро към днешна дата. Екранът е малък, рамките от двете му страни са огромни и като цяло получавате усещането, че се завръщате в миналото. Само че в това минало има и много приятни неща. И това са супер компактните размери, които правят iPhone SE да се усеща в ръката почти като кредитна карта. Като джудже в сравнение с който и да е друг актуален смартфон.

В същото време изработката е на най-високо ниво, каквото винаги сме получавали от Apple. А това не е подвластно на времето. Всеки сантиметър от корпуса на този телефон носи усещането за супер премиум продукт и това адски ми харесва.

iPhone SE между другото има защита от прах и вода IP67, което означава, че можете да го потопите дори под вода. Или просто да го измиете под чешмата, ако падне в калта от дървото при фотосесия. Не знам откъде ми дойде тази идея. 

Хоум бутонът се завръща

Ключов елемент от дизайна на iPhone SE е хоум бутонът под екрана, какъвто заради безрамковите дисплей не бяхме виждали от Apple в последните години. Е, оказва се, че не съм забравил какво е да използваш централния бутон за навигация в iPhone и завръщането му всъщност е приятен момент. Това всъщност не е физическо копче, а чувствителна на натиск сензорна област, която вибрира като истински бутон, когато я натиснете. Можете дори да изберете силата на вибрацията.

iPhone SE 2020 nixanbal review

Освен че ще се заиграе с носталгията ви, този хоум бутон е ценен и с това, че съдържа скенер за пръстови отпечатъци. Т.нар. Touch ID също изчезна от телефоните на Apple и беше заменен от сканиращата лица технология Face ID. При iPhone SE обаче той се завръща и е все така бърз и точен в разпознаването и отключването с пръстов отпечатък. Съответно Face ID тук не се предлага.

Мини дисплей

Споменах дисплея и колко миниатюрен е той от днешна гледна точка. Всъщност дори през не толкова далечната 2017 г., когато излезе идентичният като дизайн iPhone 8, тези 4.7 инча си бяха малки.

С iPhone SE реколта 2020-а получавате дисплей с 4.7" диагонал, IPS LCD панел и HD+ резолюция, която постига гъстота на пикселите от около 326 ppi. Истината е, че ако се абстрахирате от нелепо малкия размер, качествата на този екран всъщност са много и можете да разчитате на приятна картина с детайлно изображение и живи цветове. Освен това Apple е приложила своята технология True Tone дисплей, което означава, че цветовете и температурата се променят според околната среда.

iPhone SE 2020 nixanbal review

Всичко това обаче не означава, че дисплеят на iPhone SE ще бъде удобен за гледане на сериали в HBO GO, нито пък, че ще е предпочитано средство за браузване в YouTube. За това приложение със сигурност бих го нарекъл компромисен вариант, но и съм убеден, че едва ли изобщо бихте погледнали към iPhone SE като опция, ако гледането на видео в движение е важно за вас.

Единична камера

Продължавам с камерата. Друг елемент от профила на новия iPhone SE, който крещи 2017 г., защото за разлика от тройните, четворните и дори петорните камери днес, този смартфон има само един обектив на гърба си. Е, като за начало от гледна точка на дизайна това изглежда супер.

Но не бързайте със заключенията. Тази семпло звучаща 12 МР камера всъщност постига чудесни снимки при дневна светлина. Ще получите детайлни изображения и много адекватни и верни с естествената среда цветове. Влюбен съм в портретния режим, който явно няма нужда от втори обектив, за да постига сполучливо изрязване на човека на преден план от фона.

iPhone SE 2020 nixanbal review

Не бих казал, че ми липсва ултраширока, макро или супер телефото камера, въпреки че в някои редки ситуации със сигурност биха били добре дошли. Това, което прави впечатление обаче е, че при ниска осветеност кадрите не са достатъчно добри на това, което предлагат актуалните камерафони на пазара. Няма нощен режим, а сензорът изглежда не е достатъчно светлочувствителен, за да събере достатъчно детайли в кадъра.

Накратко за камерата ще кажа, че ми харесва много, без това да означава, че е перфектна. Защо ми харесва? Защото винаги съм смятал, че смартфоните трябва да предлагат само това, което могат да правят добре. iPhone SE снима чудесно през деня, записва страхотни клипове във Full HD или 4K резолюция при 60 к/с и това е. Той не е добър през нощна и няма нощен режим, няма втора камера и не предлага оптичен зуум, а за макро камерата и дълбочинния сензор винаги съм казвал, че са пълна бутафория. Защо тогава на гърба му трябва да има цял куп обективи, които не вършат нищо?

Най-мощният процесор на Apple

Така стигам до процесора, който е един от акцентите при този модел. Всичко дотук подсказва, че iPhone SE не е топмодел и дори не се опитва да ви заблуди, че е такъв. Чипсетът обаче е А13 Bionic, който Apple използва при най-скъпите си смартфони iPhone 11 и iPhone 11 Pro. Това означава, че в миниатюрния iPhone SE всъщност е скрита много голяма производствена мощ, която няма да ви наложи никакви ограничения със съдържанието от App Store. Без колебание можете да изтеглите и най-тежките игри, стига да ви е удобно да ги играете на този дисплей, разбира се.

iPhone SE 2020 nixanbal review

Но може би по-важното за процесора е не толкова какво позволява сега, а какво означава за бъдеще. Означава, че iPhone SE ще бъде поддържан софтуерно още дълги години - вероятно поне 5. Така както iPhone 6S от 2015 г. все още се актуализира и днес използва най-новия софтуер от Apple.

Слаба батерия

Батерията на iPhone SE е малка - капацитетът й е около 1800 mAh. Всъщност няма значение какъв е капацитетът й, защото това никога не е било важно за продуктите на Apple. Вижте iPhone 11 Pro например, който с 3000 mAh батерия прави чудеса.

По-достъпният iPhone SE обаче няма да ви зарадва с издръжливостта си далеч от зарядното. При мен апаратът издържа едва един ден с едно зареждане, което си е критичният минимум и при малко по-интензивно ползване със сигурност може да ви остави на 0 и преди края на работния ден.

Зареждането е максимум 18 W и за около половин час успява да запълни половината от капацитета на батерията. В комплекта на апарата обаче влиза едва 5 W зарядно, което за 30 минути зарежда около 30 на сто от батерията. По-интересната новина е, че смартфонът поддържа безжично зареждане, което донякъде може да ви улесни, ако например инсталирате една подложка за такова на работното си бюро.

iPhone SE 2020 nixanbal review

iPhone SE накратко

Това е той. Най-достъпният iPhone в каталога на Apple вече се предлага у нас и въпреки че е далеч от съвършения смартфон, той има няколко коза, с които да привлече един определен кръг потребители.

За да не изглежда смешен, трябва да кажем, че iPhone SE просто не е смартфон за всеки вкус. Той си има точно определена аудитория. Това са хората, традиционни iOS потребители, които преди всичко искат компактен и лек телефон. Искат прилична камера, бърза работа без засечки и може би най-важното - софтуерна поддръжка за дълги години напред. Защото същите тези хора няма да си купят най-скъпия и най-напомпания смартфон на пазара, но с малкия iPhone SE ще си гарантират адекватно работещо устройство поне до 2025 г.

Ако пък вие нямате изискване смартфонът ви да е iPhone и софтуерната поддръжка не е ключова, то за този бюджет бих препоръчал да погледнете устройства като Xiaomi Mi Note 10, OnePlus 7T или някой миналогодишен флагман, чиято цена значително е намаляла.

Най-очакваните смартфони на 2024 г.

В началото на 2024 г. обикновено правим равносметки, но в този материал реших да погледнем напред и към това, което…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer