НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на iRobot Roomba i7+

ВИДЕО: Ревю на iRobot Roomba i7+

3751
Написана от  nixanbal

През последните две седмици у нас е най-новият модел Roomba на американската компания iRobot, за който си струва да ви разкажа в специално видео не само защото е най-развитият почистващ уред от ерата на умния дом, а защото въвежда някои страхотни иновации, улесняващи още повече потребителите.

Вече знаете, че от чисто практична гледна точка роботизираните прахосмукачки са една от любимите ми продуктови категории извън смартфоните, а най-ценното при новата Roomba i7+ е, че човешката намеса в процеса на почистване е намалена още повече. До момента всяка подобна машина изискваше редовно внимание, когато контейнерът й се запълни със събраните боклуци. Имайки предвид колко малки са тези кутии, това беше проблем. При този модел обаче тази нужда отпада, защото базовата му станция Clean Base, чрез която той се зарежда, има способността да изпразва контейнера му автоматично. Точно така - когато Roomba i7+ запълни капацитета си, отива до базата и тя изсмуква събрания боклук в своя собствена торбичка. Така роботът е готов да продължи работа веднага, или, ако се налага, когато батерията му се презареди от същата тази станция.

Според официалната информация от iRobot капацитетът на въпросната торбичка в базата е 30 пълни контейнера на робота, което означава, че ще забравите за почивстването за няколко седмици или дори месеца. За времето, в което i7+ е у мен, торбичката дори не беше започнала да се пълни, но всичко зависи от нивото на замърсеност в дома ви; имате ли деца, домашни любимци и т.н.

Ревю на iRobot Roomba i7+ @ nixanbal.com

Продължавам със следващото нещо, което ми направи най-приятно впечатление при Roomba i7+. Роботът използва нова навигационна система iAdapt 3.0 с усъвършенстван процес на картографиране Imprint. Когато започнах да използвам устройството, то се движеше в логична последователност, обхождайки жилището помещение след помещение. След точно три дни Roomba i7+ беше готова със своята карта на апартамента ми, като в приложението към робота можех да задам имена на различните стаи - например антре, коридор, антре, всекидневна, спалня, кухня и т.н. И тук идва интересната част - следващия път, когато пускате прахосмукачката, имате опция просто да поискате тя да изчисти спалнята и всекидневната или пък само коридорите и антрето. Така Roomba-та ще тръгне от базовата си станция и ще се включи едва когато достигне избраната стая. Приключвайки със задачите - тя се връща обратно.

Също чрез приложението iRobot можете да стартирате робота дистанционно - например два часа преди да се приберете от офиса, а също така да задавате график на почистване. Например всеки вторник и петък в 14 часа.

Ревю на iRobot Roomba i7+ @ nixanbal.com

Тук е моментът да обърна внимание и на самия процес на почистване, който също е получил сериозно усъвършенстване спрямо предходните модели на iRobot. Roomba i7+ идва с тристепенна почистваща система AeroForce, която използва мощен мотор за 10 пъти по-висока всмукателна сила спрямо Roomba серия 600.

Ревю на iRobot Roomba i7+ @ nixanbal.com

Тристепенната система се състои от въпросния мощен мотор, както и от двете гумирани четки, които работят в тандем и са особено ефективни при килими, където едната разчетква космите, така че боклукът да излезе от тях, а другата го прибира към контейнера. Третият елемент е познатата въртяща се странична четка, която се грижи за боклука в ъглите и около краката на столовете и други мебели.

Ревю на iRobot Roomba i7+ @ nixanbal.com

Roomba i7+ има традиционните за марката свойства да спира на ръба на стълбище, да разпознава стени и предмети, така че да намали скоростта и да не се блъска със сила в тях, както и да минава уверено под мебели, където не губи ориентир.

Има Spot режим, при който прахосмукачката може да обърне специално внимание на по-силно замърсена зона с диаметър от 1 м. Полезно е, когато например разсипете нещо на пода в кухнята.

Ревю на iRobot Roomba i7+ @ nixanbal.com

След две седмици с най-актуалния модел прахосмукачка-робот на iRobot не ми се искаше да се разделям с него. Roomba i7+ ме накара да забравя за редовното почистване на жилището, макар че приложението й всъщност ме предизвикваше да я разцъквам често, за да разгледам всичките й възможности и режими на ползване. Като основен плюс за модела пред останалите на същия, а и конкурентни производители, бих отличил супер интелигентното катографиране на апартамента, удобното смартфон приложение и лесното стартиране, както и най-ценното нещо - базата, която сама се грижи роботът да е винаги готов за работа и почиства сама контейнера му.

Ако все пак не искате да инвестирате допълнителна сума за Clean Base и предпочитате да закупите само прахосмукачката - тя се продава и самостоятелно, като ще спестите около 600 лв. На по-късен етап ще има опция да вземете отделно и само базата.

5 НЕЩА за Lenovo Tab P11 Pro

В последните дни на декември у мен е таблетът Tab P11 Pro на Lenovo, който се оказа, че е доста…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer