НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Nothing Phone (2)

ВИДЕО: Ревю на Nothing Phone (2)

2484
Написана от  nixanbal

Младият технологичен бранд Nothing успя да развълнува пазара с нестандартния дизайн на първия си смартфон, поднесен като добре балансирано и ценово атрактивно предложение. Днес у мен вече е Nothing Phone (2), който залага на същата формула, но превключва на по-висока предавка с още по-прецизно подбрани компоненти, макар и вече на по-висока цена. Всичко за смартфона и още по-ефектния му светещ заден панел ще ви разкажа на следващите редове и във видеото по-горе...

Новият Glyph Interface

Започвам с ключовото, което отличава този модел от всички останали на пазара. Прозрачният му гръб и светлините на задния му панел, т.нар. Glyph Interface. Тази година зоните, а и диодите (33 спрямо 12 при Phone (1) са повече и това води до по-прецизен контрол на подсветката. Освен това Nothing са добавили повече сценарии, в които светлините влизат в действие. Това е особено важно, защото ефектът при звънене е страхотен, но Glyph Interface-ът има много по-голям потенциал и той трябва да се развива с всеки следващ модел.

Основният смисъл от системата светлини на Nothing Phone (2) е тя да премигва в синхрон с мелодията на звънене при входящо обаждане или друг тип известие. В смартфона има предварително селектирани звуци, които правят ринтона на телефона разпознаваем и въпреки че звучат като някакъв странен код, бих казал, че са доста яки и придават доза вълнение към всяко повикване. Можете да композирате собствен рингтон в този стил или да изберете качена от вас МР3-ка, които също ще задействат светлините.

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Има възможност да зададете различен рингтон към различни контакти, така че да разпознавате кой звъни, дори когато сте оставили телефона без звук по дисплей до себе си. Новост е и функцията Essential Notifications, която позволява да изберете приложения, от които задължително трябва да следите известията и те няма да спрат да минат, докато не ги прегледате. Например служебния си имейл. Идеята на това е да можете да се фокусирате върху работата си и да посягате към телефона, само когато виждате, че наистина е важно.

Glyph Interface-ът служи още да ви покаже оставащото време от зададен таймер, нивото на зареждащата се в момента батерия, силата на звука. Светлините служат и за озаряване на нощни снимки и клипове, като при видеозапис се включва и един малък червен индикатор.

С малък трик можете да отключите и функцията Music Visualisation, при която слушайки музика от Spotify например, гърбът ще премигва в ритъма ѝ.

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Всичко това са интересни дребни екстри и не бих казал, че генерално променят начина, по който използваме смартфона си. Те обаче са онази добавена стойност и уникален почерк, който отличава Nothing Phone (2) от всички други модели в неговата категория. И това понякога може да се окаже по-важно, защото всеки от нас търси смартфона, който да му импонира, да му пасне най-добре. Независимо дали с по-прагматични предимства, като добра камера, мощен процесор и солидна батерия, или пък с по-субективни качества като дизайн, удобен интерфейс, усещане за бранда или... LED светлини на гърба.

Да, бих казал, че ако Glyph Interface-ът не е нещо, което ви вълнува и идеята му по никакъв начин не ви грабва, то може би няма особен смисъл да поглеждате към Nothing Phone (2). Той обаче е добър телефон и без да броим светлинното шоу.

Дизайнът

Извън промените по системата Glyph Interface, Nothing Phone (2) има още някои разлики в дизайна с предходния модел. Те идват най-вече от стъклото, покриващо гърба му, което вече е 3D и е с интересна извивка към всички четири страни на корпуса. Това позволява на апарата да лежи по-удобно в ръката, но честно казано харесвах и плоския панел на Phone (1).

Дисплеят обаче е запазил стъклото без извивки, което със сигурност ще зарадва много фенове.

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Защитата е Gorilla Glass 5, а не най-новото Victus 2, което е очаквано предвид стремежа на Nothing да създаде балансиран продукт с по-разумна цена. Няма и висока протекция от вода, но се покрива стандартът IP54, което означава защита от прах и пръски вода.

По-голям екран

Nothing Phone (2) надгражда своя предшественик и с по-голям дисплей с диагонал 6.7" спрямо 6.55" преди, който действително го прави доста солидно устройство. Рамките около екрана са тънки и равномерни от всички страни, панелът е OLED с LTPO технология и динамично опресняване от 1 до 120 Hz, резолюцията е Full HD+, а пиковата яркост съвсем порядъчните 1600 нита. Действително нямах проблем да виждам образа на екрана, дори при слънчев ден, а и цялостно бих казал, че компанията се е постарала дисплеят да не отстъпва по качества дори на по-скъпите модели.

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

В централната горна част е изрязана предната 32 МР камера, която прави окей селфита, но за съжаление все така не записва 4K видео. Камерата служи за отключване на телефона чрез сканиране на лицето, което е доста пъргав, макар и не супер сигурен метод. Съвсем до брадичката пък е интегриран скенерът за пръстови отпечатъци. Той е много лесен за улучване, бърз е и за мен е по-добрият вариант за биометрична защита.

Интерфейс Nothing OS 2.0

Смартфонът идва с новата версия на потребителския интерфейс Nothing OS 2.0, която покрива Android 13. В основата си тя е Android в почти най-чист вид, дори имаше въпроси под мои снимки на дисплея на Phone (2) дали това е някой модел Pixel на Google. Nothing обаче са пипнали някои ключови елементи от визията, така че смартфонът им да получи собствен характер. Специалният шрифт, черно-белите иконки, уиджетите - всички те са унифицирани с характерния за бранда дизайн. Поддържа се и Always On Display, който е доста семпъл, но в настройките можете да добавяте уиджети на заключения екран и да го раздвижите значително.

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Производителят обещава 3 ъпдейта на Android версията и 4 години ъпдейти по сигурността. 

Камера

Така стигам до камерата - нещото, което на този етап не е сериозен фокус за Nothing. И въпреки че новият смартфон не е съвсем неспособен в снимките и видеото - нивото не е близо до това на флагманите от премиум сегмента.

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Тазгодишният Nothing Phone (2) идва с познатата конфигурация от две камери - 50 MP сензор Sony IMX890 (1/1.56") с широк обхват, OIS и бленда на обектива f/1.9 + 50 MP сензор Samsung ISOCELL JN1 с ултраширок обхват. Няма излишни камери от типа макро и дълбочинна, но няма и такава за оптичен зуум, което все пак е очаквано в тази категория. Предлага се до 10-кратно цифрово приближение, като до 2 пъти е съвсем използваемо.

Изображенията са приятни. Като цяло ще получите кадри, подходящи за споделяне в социалните мрежи и дори изграждане на сносен Instagram профил. Ако решите да се заядете обаче, ще откриете някои недостатъци, като не достатъчно широк динамичен обхват и изгорели светли или твърде черни тъмни зони в кадрите. При по-ниска осветеност се появява и по-видим шум, с който автоматичният нощен режим изглежда не може съвсем да се справи, а близките кадри страдат от леко размазване извън централната част.

При видеозаписа обаче има добри новини. Phone (2) вече поддържа 4K при 30 или 60 к/с, като последното не беше възможно при миналия модел. Има електронна и оптична стабилизация, които се справят доста добре и дори записите от ръка, вървейки, се получават супер.

Балансирана конфигурация

За разлика от камерата конфигурацията е получила ценни подобрения. Тя вече се базира на чипсет от 8-ма серия на Qualcomm, а именно Snapdragon 8+ Gen 1. Да, това е разочароващо за някои, тъй като става въпрос за премиум чипсета от края на 2022 г., а не актуалния сега Snapdragon 8 Gen 2, но от друга страна решението е стратегическо и бих казал много добро.

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Snapdragon 8+ Gen 1 е доказано солидна платформа, която осигурява висока производителност и енергоефективност. Да, дори през 2023 г. Освен това предпочитането ѝ в случая позволява на Nothing да останат в по-разумни граници с цената на Phone (2), а това е ключово за бранда. Едва ли би било проблем да се избере по-новият чипсет, но знаем, че флагманите с него са по-близо до 2000 лв., а този бранд все още не иска да влиза в битка с големите играчи на пазара.

Конфигурацията е подплатена от щедри 12 GB RAM и 256 или 512 GB вградена памет. Няма microSD слот, но има две nanoSIM гнезда. Като цяло трябва да знаете, че Phone (2) осигурява отлична работа - както по отношение на пъргавите реакции, навигация из менютата и стартиране на приложения, така и когато трябва да се справи с по-тежки игри.

Батерия и зареждане

Батерията също е получила ценен бууст и то не само на хартия. При мен Nothing Phone (2) се представя много добре и издържа без проблем цяло денонощие далеч от зарядното. Капацитетът на батерията му е нараснал на 4700 mAh спрямо 4500 mAh миналата година, а зареждането също е по-бързо - 45 W спрямо 33 W при Phone (1). В комплекта няма зарядно, но с подходящото ще запълните батерията за около час - нищо впечатляващо, но пък прилично бързо.

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Смартфонът все така се отличава с поддръжката на 15 W безжично и 5 W обърнато безжично зареждане, което са екстри, нехарактерни извън премиум сегмента. Nothing обаче ги предлагаше и при първия си смартфон и понеже знаете колко ценни са за мен те - браво за Nothing!

Звук

Приключвам със звука, който при Phone (2) излиза от два говорителя - един в слушалката и един отдолу. Качеството на аудиото ми се струва приятно. Усеща добре разпределено между двата спикъра, музиката звучи богато, вокалите чисти и като за говорители на телефон са чудесни. Звукът при разговори в слушалката също беше без забележки в двете посоки.

Видео ревю на Nothing Phone (2) в nixanbal.com

Под чертата

Под чертата това е смартфон с по-нишова аудитория, който обаче е отлично балансирано предложение и бих могъл да препоръчам на много потребители, търсещи добър вариант за около 1300 лв. Nothing Phone (2) грабва със свежия си дизайн и светлинният Glyph Interface, а след това задържа вниманието със солидно представяне и по отношение на процесора, и по отношение на батерията. Камерата е по-слабо звено, но в никакъв случай разочароващо.

Xiaomi 14 Ultra получи европейска премиера, очакваме го в България през април

Здравейте от слънчева Барселона, където Xiaomi току-що представи в Европа новия си премиум смартфон Xiaomi 14 Ultra. Това е най-напредналият…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer