НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy A51

ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy A51

14873
Написана от  nixanbal

През януари на 2020 г. Samsung пусна на българския пазар новия си смартфон от среден клас Galaxy A51, който е наследник на един от най-успешните им модели от миналата година и заради това реших, че е добра идея да го взема за детайлно ревю. Тук е моментът да благодаря за предоставената тестова бройка на VIVACOM, които успяха да ми го осигурят в най-добрия според мен син цвят.

Новият Galaxy A51 не е огромна крачка над предшественика си, но има ключови подобрения в камерата, която вече е четворна, а също и в общия външен вид.

В следващото видео ще ви разкажа подробности за този модел и ще споделя с вас впечатленията си от едноседмичната ми работа с него...

Дизайн и изработка

Започвам с външния вид на Galaxy A51, който залага на т.нар. 3D Glasstic дизайн, а именно пластмасова изработка, която обаче ще се опита да ви заблуди, че е стъкло. Всъщност не съвсем. Когато вземете A51 в ръка, ще усетите, че тялото му е пластмасово, но истината е, че това има и своите плюсове - при изпускане например очаквам този материал да е по-устойчив и да понесе по-меко удара от стъклото. Иначе смартфонът има интересна шарка на задния си панел, която прелива в различни цветове под слънчевата светлина, а хубавото е, че и рамката е в същия тон.

В долната част на корпуса ще забележите USB Type-C порт, 3.5 мм жак за слушалки и единствения говорител до тях. Отдясно са бутоните за контрол силата на звука и този за включване, като и двата имат добра обратна връзка и са лесни за намиране, а отляво е слотът с три гнезда - за две nanoSIM и една microSD карти.

Корпусът, както и при предишния А50, не е защитен от прах и вода, така че внимавайте с потапянето и заливанията.

ревю на Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

Като цяло бих казал, че Samsung са се постарали тялото на A51 да изглежда приятно и да стои удобно в ръката с дебелината си от едва 7.9 мм и леката извивка на задния панел. Харесват ми цветовите решения за корпуса, а дали ще преглътнете замененото с пластмаса стъкло - зависи изцяло от вас и предпочитанията ви. Лично смятам, че дори в този клас стъклото е по-уместният материал, което би придало още по-премиум усещане, но ако този 3D Glasstic дизайн е бил начинът да се регулира цената на A51 - може би е по-добрият вариант.

Infinity-O дисплей без рамки

Така стигам до дисплея на Samsung Galaxy A51. Той е много сходен с този на предшественика му, но и с някои важни разлики. Имаме една идея по-голям диагонал - вече 6.5", панелът е Super AMOLED, а резолюцията Full HD+ (1080x2400 пиксела), което прави пределно щедрата гъстота на пикселите от 405 ppi. Рамките от всички страни са още по-тънки, включително брадичката, а в горната част нямаме ноч. Вместо това селфи камерата е изрязана в дисплея, което е препратка към топмодела Galaxy Note 10 и определено изглежда приятно.

Всъщност обърнете внимание, че тъкмо благодарение на тези по-тънки очертания на дисплея физическите размери на смартфона не са променени и в същите габарити е събран по-голям дисплей.

Като цяло дисплеят на Galaxy A51 е чудесен за този клас и предлага голяма площ без излишни рамки, както и висока резолюция за детайлно изображение. Super AMOLED панелът пък означава по-ярки цветове и дълбоко черно, а това са добри новини, ако гледате често YouTube и Netflix в движение. Поддържа се и функцията Always On Display, която позволява да проверите часа, известията си и друга важна информация, без да отключвате устройството и да хабите батерията му.

ревю на Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

Екранът на A51 е интересен и с вградения в него скенер за пръстови отпечатъци. Тази екстра се предлагаше и при A50, но там вероятно си спомняте, че тя работеше изключително зле. Добрата новина е, че тук скенерър успява да разпознае отпечатъка ми при почти 100% от опитите, но имайте предвид, че все пак отнема около секунда за отключването. Затова можете да използвате и другия метод за защита с биометрични данни - сканиращата лица технология.

4 камери

Най-големият коз на Galaxy A51 спрямо предшественика му, а и изобщо, е основната му камера. Тя вече е с четири сензора, разположени във формата на L върху правоъгълна черна плочка на задния панел. Подобно визуално решение се говори, че ще видим и при следващия флагман от серията Galaxy S на Samsung, но за нея ще чуем повече през февруари.

ревю на Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

A51 разполага с 48 МР основна камера с бленда f/2.0 и технология за обединяване на 4 пиксела в 1. Така готовите кадри са с максимална резолюция от 12 МР и са с по-високо качество, особено при ниска осветеност, спрямо тези с пълната резолюция от 48 МР. Все пак има възможност да снимате и с 48 МР, като настройката е лесно достъпна директно в интерфейса на кемерата.

Втората камера е 12 МР с ултраширок обхват от 123 градуса, която обичам да използвам при снимки на сгради или пейзажи, но имайте предвид, че сензорът не е толкова светлочувствителен и при неидеални условия на осветеност няма да предложи особено добри кадри.

Третата камера е 5 МР и служи за макро снимки. Това е новост за серията, като ви позволява да заснемате обекти от супер близко разстояние - около 3 до 5 см. Честно казано това е най-малко интересната камера за мен и рядко я използвах, защото... какво толкова бихте снимали от 3 см? А и заради ниската резолюция снимките реално са неизползваеми извън Facebook. Четвъртата е 5 МР дълбочинен сензор, така че тя няма главна, а само спомагателна роля.

Следващите няколко двойки снимки са сравнение на една и съща сцена, заснета с основната 48 МР камера и с 12 МР ултраширока камера. Втората е подходяща за заснемане на високи сгради и пейзажи, но обърнете внимание на по-малкото детайли, размазаните участъци в краищата на снимките, както и значително по-слабото представяне при ниска осветеност. 

снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com снимка със Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

Нито една от камерите на Galaxy A51 няма оптична стабилизация, но се предлага цифрова при видеозапис, при това никак не лоша. А клиповете между другото могат да бъдат и с 4K резолюция, което е новост спрямо A50. При 4K обаче няма никаква стабилизация - тя е активна само до Full HD.

За снимането с Galaxy A51 бих казал, че носи доста сходно усещане с това при Galaxy S10, макар и качеството да не е на нивото на флагман. Все пак от основния 48 МР сензор на този модел можете да очаквате доста прилични изображения, отлични за споделяне в социалните мрежи. Очаквайте и малко повече шум, най-вече при нощни снимки, независимо че се предлага и отделен нощен режим. Заедно с него ще отбележа отделния Macro режим, този за суперслоумоушън видео с HD резолюция, Live Focus за размазване на фона, AR Doodle клипове (като при Note 10+) и оптимизатора за сцената, който може да разпознае какво снимате и автоматично да промени настройките спрямо ситуацията.

ревю на Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

Селфи камерата, която, както споменах по-рано, вече е изрязан в дисплея кръг, е с 32 МР резолюция и е приятен скок спрямо 25 МР камера на A50.

Конфигурация

Така стигам до конфигурацията, която не е много по-различна от тази на миналогодишния модел. Новият Galaxy A51 се базира на чипсет Exynos 9611 с 8-ядрен процесор, произведен по 10нм процес, допълнен от 4 GB RAM и 128 GB вградена памет. Има и microSD слот, така че пространството за съхранение на файлове едва ли ще бъде проблем.

Като цяло не бих казал, че за времето, в което използвах А51, имах проблеми с бавна работа или лаг из менютата. При този модел все пак важи правилото, че ще усетите забавянията, само ако досега сте използвали смартфон от най-висок клас.

Конфигурацията определено щеше да звучи по-добре с повече оперативна памет, тъй като 6 GB вече се налагат като стандарт и в средния клас, но дори в този случай заедно с Android 10 системата се представи прилично.

ревю на Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

Да, Android 10 всъщност е приятна, макар и очаквана новост при този модел. Операционната система на Google е покрита и от последния фирмен интерфейс One UI 2.0 на Samsung, така че в софтуерно отношение този смартфон е съвсем актуален. Същия интерфейс очакваме и от топмодела Galaxy S20, макар и с доста по-богати функционалности, разбира се.

Батерия и звук

Батерията на Galaxy A51 е с капацитет 4000 mAh, което означава, че е непроменена спрямо тази при A50. С нея успявах да изкарам цял ден време на ползване, без да се съобразявам с нищо, освен да съм по-умерен с игрите. Честно казано очаквах някакъв ъпгрейд по тази линия, особено имайки предвид макар и с малко по-големия дисплей на апарата.

По отношение на зареждането не се поддържа безжично, но има 15 W бързо зареждане, което е ОК.

ревю на Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

Тук ще спомена само няколко думи за звука. Galaxy A51 за съжаление има само един високоговорител и не предлага стерео звук, като силата е прилична, но качеството съвсем не предразполага да слушате любимата си музика без слушалки. Добрата новина е, че тук имаме 3.5 мм жак за жични слушалки, ако все още не сте преминали към Bluetooth модел.

Samsung Galaxy A51 накратко

Накратко за Galaxy A51 ще кажа, че е доста приятно предложение в средния клас, което има способна камера, чудесен дисплей и приличен процесор, макар и допълнен от едва 4 GB RAM. Харесва ми и дизайнът на смартфона, но бих искал корпусът му да е стъклен, а не пластмасов.

Като цяло очаквах по-сериозен ъпгрейд спрямо A50 - например при батерията и оперативната памет. Но новият А51 не е създаден, за да замени A50, а да привлече нови клиенти за компанията. Затова и просто ще кажа, че е сред добрите модели в ценовата категория около 700 лв., като важен плюс е и че идва с най-актуалния софтуер от Google и Samsung.

ревю на Samsung Galaxy A51 @ nixanbal.com

Всички видео ревюто на nixanbal.com можете да гледате тук https://www.youtube.com/nixanbal

6 НЕЩА за новите Neo QLED телевизори на Samsung

Стартът на Световното първенство по футбол в Катар 2022 е повод за много потребители да се замислят за ъпгрейд на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer