НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra

ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra

3900
Написана от  nixanbal

Едва началото на 2023-а е, но това тук със сигурност ще бъде един от най-напомпаните като хардуер и всякакви екстри смартфони на годината. А и е първият модел на Samsung с 200 МР камера, която тествам щателно вече 15 дни и продължавам и през следващите седмици.

По-плосък дисплей

Дизайнът на Galaxy S23 Ultra сякаш е останал непроменен спрямо миналогодишния Galaxy S22 Ultra, но нека поговорим за този по-плосък дисплей. Samsung са намалили извивките от двете страни с 30%, което е довело до по-голяма полезна площ за екрана, а освен това - захватът е коренно различен. Тази уж дребна промяна се усеща веднага щом вземете S23 Ultra и той лежи осезаемо по-стабилно в ръката. И още нещо - това е единственият актуален смартфон с вграден стилус в корпуса си, а това означава, че извивките не са в полза на удобното писане.

Видео ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra от nixanbal.com

С по-голямата плоска повърхност на покривното стъкло при S23 Ultra ползването на S Pen е по-удобно - можете да пишете бележки почти от край до край на дисплея, което позволява да се възползвате от огромния му 6.8" диагонал.

S Pen

Колкото до самия стилус - той получи сериозен ъпгрейд миналата година и този път няма много новини около него. Все така можете да го използвате за писане, рисуване, скициране, оцветяване или просто навигация из менютата. Можете да подписвате документи, да навигирате свободно из приложението и функциите на камерата и да го използвате като дистанционно за правене на снимки.

Видео ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra от nixanbal.com

Времезакъснението на S Pen е изключително ниско и писането върху екрана на Galaxy S23 Ultra е възможно най-близко като усещане до това върху лист хартия. А ако вие досега не сте използвали стилуса - препоръчвам ви просто да му дадете шанс и мисля, че много бързо ще успее да стане ценен помощник в различни ежедневни задачи.

Устойчив дизайн

Връщам се на корпуса. Рамката на Galaxy S23 Ultra е от т.нар. Armor Aluminum, за който Samsung казва, че е 10% по-устойчив от стандартните алуминиеви конструкции на други модели. Защитното стъкло върху екрана и върху гърба е чисто новото Gorilla Glass Victus 2 и това всъщност е първият смартфон с него, който виждаме на пазара. Victus 2 се характеризира с по-добра издръжливост при падане върху твърди груби повърхности, но, разбира се, бих ви препоръчал да използвате калъф, ако искате да защитите апарата си за по-дълго. Върху екрана между другото няма фабрично залепено фолио.

Видео ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra от nixanbal.com

Устойчивият корпус на Galaxy S23 Ultra все така идва подкрепен и от високата защита от прах и вода IP68, което означава, че дори след заливане и потапяне той ще оцелее. Новото тази година е, че Samsung обръща още повече внимание и върху екосъобразния дизайн и в този телефон има 12 вътрешни и външни компонента (спрямо 6 при S22 Ultra), за които са използвани рециклирани материали. Това включва рециклиран алуминий, рециклирано стъкло и рециклирана пластмаса, произведена от изхвърлени в океана риболовни мрежи, бултилки за вода и т.н.

Дисплей

Колкото до качествата на този 6.8" дисплей - по-равната повърхност и по-високата защита са основните подобрения, които ще получите спрямо S22 Ultra. Екранът все така използва Dynamic AMOLED 2X панел с пикова яркост от 1750 нита, супер висока Quad HD+ резолюция и адаптивно опресняване, което варира между 120 Hz и едва 1 Hz.

Корейците предлагат чудесен дисплей с впечатляващо представяне дори под слънчевите лъчи, а прецизно променящата се честота на опресняване означава, че ще получите гладки анимации, когато са необходими, и ниска консумация на енергия, когато е възможно. Единственият пропуск е, че Samsung по някаква причина не използват най-актуалните панели на Samsung Display, които позволяват още по-висока яркост. iPhone 14 Pro например още от миналата есен предлага до 2000 нита яркост, а през януари на CES Samsung официално показа такива панели. Те изглежда ще останат за следващото поколение Galaxy, но дори така трябва да знаете, че S23 Ultra има един от топ екраните в смартфон на пазара.

Видео ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra от nixanbal.com

Под дисплея е интегриран скенерът за пръстови отпечатъци, който дава надеждна защита на информацията в телефона. Добрата новина е, че работи бързо и е с доста голяма площ, така че се улучва лесно. Имах няколко неуспешни отключвания, но се надявам с времето да се сработим все по-добре. Предлага се и сканираща лицето технология като допълнителен вариант за защита. Тя работи безупречно, но не е толкова сигурна, колкото отпечатъкът.

200 МР камера

Един от най-сериозните ъпгрейди в Galaxy S23 Ultra е при основната му камера, която заменя 108 МР с чисто нов 200 МР сензор. Останалите камери са вече познати - 12 МР с ултраширок обхват и автофокус за макро снимки, 10 МР за 3-кратен оптичен зуум и още една 10 МР с перископна система за 10-кратно оптично приближение. Все така се поддържа и до 100 пъти цифров зуум, който Samsung нарича Space Zoom и с който, да, можете да снимате Луната или какво са сготвили за вечеря съседите в отсрещния блок.

Видео ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra от nixanbal.com

Нека си поговорим за тези скандално звучащи 200 МР. Всъщност - направо - игнорирайте ги. Просто не обръщайте внимание дали са 2, 20 или 200. Както и Samsung между другото не са ги написали до обектива на камерата си. През 2023 г. трябва вече да сме наясно, че производителите на смартфони нямат начин да поберат физически голям сензор и сериозна оптика в толкова тънко устройство и че до много голяма степен се разчита на т.нар. Computational photography. Т.е. изчисленията, на които са способни съвременните чипсети и специални чипове за обработка на снимки - сфера, която от своя страна търпи бурно развитие и иновациите са постоянни. Така че, да, хардуерните показатели - размер на сензора и качествена оптика пред него - са много важна предпоставка за добри снимки, но изчислителните възможности и подкрепата на изкуствения интелект в процеса са не по-малко значими. Затова и един и същи сензор може да се представя по коренно различен начин в два различни телефона.

Така че, независимо колко мегапиксела използва Galaxy S23 Ultra, най-важното е да видим какви са резултатите накрая. А традиционно за високия клас на Samsung те са на много високо ниво и това със сигурност са едни от най-добрите снимки в съвременен смартфон. Освен качествени изображения, четворната камера на апарата предлага и много разнообразни възможности за запечатване на момента, като 10-кратният оптичен зуум е супер рядкост, дори през 2023 г. Кадрите при изкуствена светлина или ниска осветеност също са подобрени и нощните сцени видимо са с повече детайли и живи цветове спрямо заснетите с iPhone 14 Pro Max.

Това не означава категорично, че камерата на Galaxy S23 Ultra е най-способната и по-добра от тази в топмодела на Apple. Факт е, че предлага по-богати възможности за снимки и е по-добра в редица ситуации, но пък ако на вас ви допадат по-приглушените цветове - може би бихте предпочели iPhone. Въпрос е и на лични предпочитания.

снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra

снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra

снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra

снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra

снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra

снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra

снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra снимка със Samsung Galaxy S23 Ultra

Другото много важно подобрение е при видеозаписа. Да, Samsung вече поддържа 8K видео при 30 к/с и с по-широк обхват, но това не е най-интересното, тъй като едва ли много от вас биха снимали в 8K. По-ценният ъпгрейд е подобрената цифрова и оптична стабилизация, като последната има по-широк градус на действие - вече 3 градуса, спрямо 1.5 градуса преди. Тези цифри вероятно не ви говорят много - на мен също, но резултатът е, че клиповете, записани с Galaxy S23 Ultra са с изключителна стабилизация, дори снимани от ръка, докато се разхождате. Не знам дали ако кажа, че изглеждат сякаш заснети с гимбал би било пресилено, но мисля, че са много близо до този ефект.

Селфи камерата вече е 12 МР, вместо 40 МР, както при предишния модел. Има автофокус и записва 4K видео при до 60 к/с, което е супер, особено за влогове и селфи клипове за социалните мрежи. Не бих казал, че виждам някаква особена промяна в каквато и да е посока спрямо S22 Ultra, но като цяло селфитата са съвсем ОК.

Snapdragon 8 Gen 2

Най-после Qualcomm! Да, тази година Samsung най-после спря практиката си да пуска флагманите си Galaxy S в конфигурация с процесор Exynos и има единствено версия със Snapdragon. Разбира се, става дума за най-актуалния и най-мощен Snapdragon 8 Gen 2, който се допълва от 12 GB RAM и от 256 GB до 1 TB вградена памет. Последната версия ще ви струва половин бъбрек, но пък толкова е и паметта на лаптопа ми, така че... Със сигурност бих казал, че 256 или 512 GB са отличен вариант - в зависимост колко снимки и клипове планирате да правите и имате ли навика да ги прехвърляте периодично на компютъра си.

Видео ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra от nixanbal.com

Е, този чипсет със сигурност е чисто злато за феновете, които от години негодуват срещу практиката на Samsung да ни предлага версии с Exynos. Представянето на Snapdragon 8 Gen 2 с Galaxy S23 Ultra действително е отлично и като производителност, и като енергоефективност, а колкото до загряването - не бих казал, че съм усетил телефона неприятно горещ, откакто го използвам. Специално за ревюто си направих експеримент да играя 30 минути игри с по-интензивна графика и по никакъв начин не успях да предизвикам прегряване. За това вероятно спомага и по-добрата охладителна система спрямо S22 Ultra, за която говори Samsung.

Батерия и зареждане

По отношение на производителността не съм имал проблеми и с Exynos версиите на предишните флагмани Galaxy, но може би най-ценното за тазгодишната версия със Snapdragon 8 Gen 2 е по-ниският разход на енергия. Батерията на Galaxy S23 Ultra е запазена все така с капацитет 5000 mAh, но производителят обещава около 20% по-дълго време за ползване с едно зареждане. В моя случай това означава ден и половина далеч от зарядното, без да си налагам каквито и да било ограничения - дори напротив. Имам постоянно включен Always On Display, 120 Hz опресняване и най-високата резолюция за дисплея.

В настройките между другото ще откриете опция за избор между стандартен или лек режим на производителност. При втория се приоритизира животът на батерията, което обаче не засяга представянето на телефона при игри, нито пък променя настройките на дисплея. Според някои данни в този Light режим можете да изцедите още от батерията, така че обмислете го, ако това е най-важното за вас.

Видео ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra от nixanbal.com

Лошата новина е, че Samsung, подобно на Apple, все така не предлага супербързо зареждане. Galaxy S23 Ultra няма включено в комплекта зарядно и поддържа до 45 W зареждане, като аз си направих експеримент. Използвах 65 W зарядно от друг телефон, като включих Ultra-та при тотално изтощена батерия. За 15 минути се зареди до 22%, за половин час - до 52%, а за 60 минути - до 95%. Запълването на 100% от капацитета на батерията отне 71 минути. Със сигурност бих искал да видя подобрение тук в някое следващо поколение Galaxy, независимо че през двете седмици, откакто използвам Galaxy S23 Ultra, не съм имал критична ситуация по отношение на твърде дълго чакане за зареждане.

Нещо, което обаче харесвам тук, е поддръжката на (15 W) безжично и обърнато безжично зареждане, което позволява да зареждате от телефона си например слушалките или смарт часовника си.

Аудио

По отношение на звука ще кажа, че Galaxy S23 Ultra има доста силен говорител в слушалката и е дори невъзможно да се водят разговори при максимална сила. Това обаче вероятно би било доста полезно за хора със затруднен слух. Високоговорителите все така са стерео - един отдолу и един в слушалката, като качеството на аудиото е на много добро ниво, звукът е богат и плътен, така че ще разчитате на чудесен съпровод за игрите и клиповете в YouTube.

Видео ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra от nixanbal.com

Приключвам ревюто с темата за софтуера, която при корейците е в графата с позитиви. Galaxy S23 Ultra идва с най-актуалния Android 13 и потребителския интерфейс One UI 5.1, като Samsung обещава 4 години ъпдейти на версията и 5 години ъпдейти по сигурността. Това означава, че не само хардуерът, но и софтуерът на телефона ще бъде адекватен за няколко години напред и спокойно можете да не мислите за нов апарат поне до Galaxy S27 Ultra.

Под чертата

Е, това беше моето ревю на Samsung Galaxy S23 Ultra. Това е и смартфонът, който ще използвам като основен през следващите месеци, така че планирам и още едно видео за представянето му след - да речем - 3-месечно ползване.

Със сигурност Galaxy S23 Ultra ще бъде чудесен избор за вас, ако търсите модел от премиум сегмента и искате смартфонът ви да предлага всичко възможно, дори екстри, които рядко бихте използвали. Швейцарското ножче на Samsung, както наричам модела, е много леко подобрение на миналогодишния Ultra и категорично преходът от S22 Ultra към S23 Ultra не би била най-разумната идея. Имайте предвид, че това не е целта и на самия производител. За мен все пак ключовото тук е преходът към чипсет на Qualcomm, усъвършенстваният видеозапис и по-добрата батерия.

6 любими приложения за Samsung Galaxy Watch6

Galaxy Watch6 и Galaxy Watch6 Classic са най-новите смарт часовници в портфолиото на Samsung и освен че предлагат хардуерни подобрения…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer