НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3

ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3

7581
Написана от  nixanbal

През 2021-а се очаква продажбите на смартфони със сгъваеми дисплеи да се увеличат повече от три пъти спрямо миналата година. А това малко нещо ще бъде един от основните отговорници за този ръст. Здравейте! Вие гледате детайлното ревю на Galaxy Z Flip 3, който е най-достъпният сгъваем модел на Samsung досега. Цената му е колкото на стандартните премиум устройства на пазара, а в следващото видео ще си поговорим както за впечатленията ми от едноседмичното ползване на модела, така и за това има ли смисъл да изберете Flip пред някой от тези смартфони.

“Уау, супер е, но няма ли бързо да се счупи?!” - най-честата реплика, която чувах през последната седмица, когато някой види в ръката ми сгъваемия Galaxy Z Flip 3. Да, когато става въпрос за сгъваеми дисплеи, потребителите са загрижени преди всичко за това колко устойчиво на времето може да бъде едно такова устройство. Нормално! Samsung изглежда много добре знаят това, поради което тази година ключовият ъпгрейд при сгъваемите им модели не са камерите, не е батерията или каквото и да било друго, а здравината. 

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3 @ nixanbal.com

Galaxy Z Flip 3 има сходни форма и размери с тези на предшественика си, но рамката му вече е изработена от т.нар. Armor Aluminum, което е 10% по-устойчив алуминий. Защитното стъкло от двете страни на корпуса е най-новото и здраво Gorilla Glass Victus, а може би най-вълнуващата новост е защитата от вода IPx8. Това означава, че можете да потопите апарата в сладка вода на дълбочина до метър и половина за до 30 минути, без да му се случи нищо. Наистина е интересно как смартфон с подобен механизъм може да има защита от вода, защото изглежда невъзможно течност да не проникне в пантата. Затова всъщност Samsung просто са защитили от вода всички компоненти отвътре. Имайте предвид, че стандартът не покривазпотапяне в морска или химически обработена вода като тази в повечето басейни, но така или иначе, вярвам, че всякакви водни инциденти с телефона вече се обезпечени. Защита от прах обаче няма, така че пазете апарата, ако отидете с него на плаж, особено защото дори в сгънато положение между двете части има отвор и ако песъчника попадне там, много вероятно е да нарани дисплея. 

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3 @ nixanbal.com

Продължавам темата с по-високата защита, но вече преминавам към дисплея. Той има ново покривно фолио, или т.нар. разтвглив пет материал, който го прави с 80% по-устойчив спрямо този на предходния модел. Ето това е може би най-ценното подобрение, защото външните белези се преживяват, но ако екранът се надраска, това вече би било неприятно. Но нека си поговорим в детайли за този дисплей. 

Galaxy Z Flip 3 има 6.7” Dynamic AMOLED 2X дисплей със супер издължени пропорции от 22 към 9, резолюция 2640 х 1080 пиксела и гъстота на точките от 426 ppi. Тук има две ключови подобрения. Първо - Samsung въвежда 120 Hz адаптивно опресняване, което поставя екрана на Flip 3 наравно с тези на премиум моделите на компанията. Скролирането вече е супербързо, а всяка анимация по-плавна. Второ - смартфонът предлага значително по-висока яркост от до 1200 нита, което решава един от основните недостатъци на предишния Flip. Така вече няма проблем да ползвате устройството и на открито в слънчев ден. 

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3 @ nixanbal.com

В горната част на дисплея е 10 МР селфи камера, която за разлика от по-скъпия Z Fold 3 тук не е под дисплея и е съвсем ясно видим изрязан кръг като при повечето други модели на Samsung. Скенерът за пръстови отпечатъци е интегриран в страничния бутон за включване и не е под екрана, но това, което екранът има, е една фина бразда при сгъвката. Да, това нещо изглежда не може лесно да бъде заобиколено, поне не и с технологиите, с които разполагаме днес. Със сигурност браздата се вижда много ясно, макар и най-вече под ъгъл, a и се усеща, когато прокарвате пръст през нея, например при скролираnе из менютата или в някой сайт. На моменти дори ще видите леко деформиран текст точно на този ред, което отначало ми беше странно, но всъщност бързо се свиква и като цяло съм сигурен, че собствениците и на предишния Flip вече просто не я забелязват. Просто имайте предвид, че, да, това нещо е там, но, не, в дългосрочен план едва ли ще бъде проблем за вас и просто трябва да свикнем с браздата така, както приехме, че камерите на повечето смартфони стърчат с по 4-5 мм от корпуса им. А дали ще дойде ден, в който технологиите ще напреднат и ще позволят дори сгъваемият дисплей да бъде съвършено гладък - времето ще покаже. Но аз лично съм оптимист, че това ще се случи. 

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3 @ nixanbal.com

Така стигам до бих казал втория най-ценен ъпгрейд при Galaxy Z Flip 3 (след по-здравия му корпус), а именно външният екран. Т.нар. Cover Screen вече е четири пъти по-голям, или с 1.9” диагонал и резолюция от 260 х 512 пиксела за 302 ppi. Това означава, че от него вече има много повече смисъл, защото можете да управлявате повече неща, без да отваряте телефона. 

Външният екран има Always On Display, който се появява с единично потупване отгорему или, ако предпочитате - е винаги активен. С двойно потупване вече наистина събуждате екрана и можете да навигирате из менютата, до които дава достъп той. Тук първо ще видите лицето на този Cover Screen, което можете да персонализирате, избирайки едно от многото налични. Можете да зададете като тапет и собствена снимка, което е супер. Колкото до достъпните през външния дисплей екстри - отгоре например са контролите за режима на звънене и яркостта на дисплея. Наляво са известията, които са представени в супер удобен вид и можете да ги отваряте, за да преглеждате пълния им текст. Лошото е, че няма опция за реакция - нито на съобщения от Messenger, нито на имейли или друго. Надясно пък преминавате през различни уиджети, които са музикален плейър, прогноза за времето, календар, аларма, таймер, Samsung Health и контрол на безжичните слушалки на компанията, ако използвате такива. 

Това са всички приложения, които можете да използвате, макар и в силно ограничен вариант през външния екран на Galaxy Z Flip 3. Със сигурност има възможност Samsung да позволи достъп и до други екстри през Cover Screen-a и се надявам това да се случва поетапно в бъдеще. 

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3 @ nixanbal.com

Последното важно нещо за този екран е, че той служи като визьор за правене на селфита. Да, можете да използвате 10 МР селфи камера в основния дисплей, но защо да не си направите автопортрет с основната? За да го направите, трябва да натиснете два пъти бутона за включване и след това да заснемете кадъра с натискане на бутона за звука. Плъзвайки пръст наляво и надясно тук преминавате между портретен режим, стандартна камера и видеозапис. Движение по вертикалата пък превключва към ултрашироката камера, с което можете да съберете повече приятели в селфито. Странното е, че и снимките, и клиповете, които заснемате по този начин, са квадратни. Наистина не знам каква е идеята на това и се надявам Samsung да позволи да се използват стандартни формати. Иначе, когато снимате стандартно с основната камера, можете да използвате външния дисплей, за да покажете на човека пред обектива как ще изглежда на снимката, така че да сте сигурни, че ще се хареса. 

А вероятно се чудите и какво се случва при входящо обаждане. Когато някой ви звъни, можете да приемете (или откажете) разговора директно от външния дисплей, като автоматично ще се включи високоговорителят. Това е страхотно, защото не е нужно да отваряте телефона, за да проведете разговор. Разбира се, едва ли докато сте в офиса с колегите е ОК да си говорите на спикър, но в моя случай аз работя сам и тази екстра е супер ценна. … Искаше ми се през Cover Screen-a да имаше достъп и до контактите, или поне до последните набрани, за да мога да инициирам обаждане директно от него, но дано и това стане възможно в бъдеще.

Какво обаче е сгъваемият телефон, ако не ни позволява да приемаме и приключваме разговори със сгъваемия механизъм - т.е. да вдигаме с отваряне на капачето и да затваряме със затварянето му. Също като с телефоните от едно време. Да, това е възможно, но не е включено по подразбиране и ще трябва да го активирате в настройките. 

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3 @ nixanbal.com

Пантата е супер стегната и може да застане под всякакъв ъгъл, без да се движи нито на милиметър. Samsung между другото гарантира, че тя може да устои на 200 000 отваряния и затваряния, а това означава да сгъвате и разгъвате телефона по над 100 пъти на ден, всеки ден в продължение на 5 години. 

Това сгъване и възможността Z Flip 3 да застане стабилно в избрана позиция ни отвежда до т.нар. Flex Mode. Това е режимът за ползване на телефона, при който софтуерът е съобразен със сгънатия екран. Първото смислено нещо е, че така винаги имате със себе си статив - можете просто да оставите Z Flip 3 на масата и да проведете видеоразговор или да се заснемете за новото си Instagram видео. Или просто да си направите селфи. 

Flex Mode е ценен също, когато гледате видео в YouTube - тогава върху горната част се прехвърля гледаният клип, а отдолу можете да прочетете коментарите и дори да се включите в дискусията. В галерията и други приложения този режим също е активен, а ако не се поддържа - в настройките можете да накарате всички приложения да му се подчиняват. Само че това означава просто, че в долната част на екрана ще получите настройка за яркостта на дисплея и други неща, които не са особено релевантни. Т.е. надявам се все повече разработчици да направят приложенията си съвместими с Flex Mode, защото засега те не са никак много. 

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3 @ nixanbal.com

Продължавам с камерите - нещото, което сякаш е получило най-малко внимание и почти никаква промяна спрямо миналогодишния Galaxy Z Flip. Тук отново имаме двойна камера, която включва 12 МР основен сензор с оптична стабилизация и 12 МР с ултраширок обхват. Хардуерът на камерата реално е същият като при предходния модел, но все пак имайте предвид, че сравнявайки двете версии на Flip ще откриете, че новият постига по-добри изображения. Причината е в чипсета, а вероятно и някои софтуерни подобрения, които Samsung са направили. Истината е, че качеството на изображенията и видеото с новия Z Flip 3 е на много високо ниво, но все пак отстъпва на премиум камерафоните, като Galaxy S21 Ultra например. Освен това тук нямате оптичен зуум, който иначе е характерен за всеки модел от високия клас. … Под чертата - с Galaxy Z Flip 3 ще получите много добра, но не най-добрата възможна камера на пазара. 

Споменах конфигурацията - тя се базира на актуалния премиум чипсет Snapdragon 888 с 5G модем, допълнен от 8 GB RAM и 128 или 256 GB вградена памет. Няма microSD слот. Усещането от ползването на апарата е като с всеки друг премиум модел на Samsung, така че тук не бива да имате никакви притеснения. Това всъщност е още един ъпгрейд спрямо миналогодишния Flip, при който Samsung използваше по-стар чипсет, а не най-новия към момента. 

Това, което не е получило нужния ъпгрейд спрямо миналата година обаче, е батерията. Тя все така е с капацитет 3300 mAh и ако се чудите дали е по-слаба от тази на актуалния ви смартфон - да, най-вероятно е. Животът на батерията при Galaxy Z Flip 3 е сравнително скромен. При мен апаратът издържаше по максимум едно денонощие, макар и без никакви ограничения в ползването, като това се равнява на около 3 часа активен дисплей. Случваше ми се да го зареждам и по два пъти на ден, особено ако планирах излизания - трябваше да съм сигурен, че е напълно зареден преди да тръгна. Като цяло трябва да знаете, че животът на батерията е най-големият и за мен по-скоро единственият сериозен компромис, който трябва да направите, ако решите да посегнете към Z Flip 3. Сгъваемият екран и компактната форма просто не са позволили вграждането на по-солидна батерия.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3 @ nixanbal.com

Зареждането също не компенсира малката батерия. То е все така максимум 15 W, а зарядното вече не влиза в комплекта. В кутията ще откриете единствено USB C към USB C кабел. Добрата новина е, че се поддържа безжично зареждане, което е максимум 10 W, а също и обърнато безжично зареждане при 4.5 W. Последната екстра позволява да поставите върху гърба на Galaxy Z Flip 3 безжичните си слушалки, смартчасовника или друг смартфон и да заредите тяхната батерия, черпейки от заряда на Flip. На фона на тези нищо и никакви 3300 mAh обаче смятам, че никой никога няма да използва тази възможност. 

Добре дошла новост при Galaxy Z Flip 3 са стерео високоговорителите, каквито Samsung отдавна предлага при флагманите си, но не беше предвидила при миналогодишния Galaxy Z Flip. Единият е отдолу, а другият в слушалката, като звукът от тях е не само силен, но и супер качествен. Със сигурност приятна изненанда от смартфон със сгъваем екран. 

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 3 @ nixanbal.com

Е, това беше! Моето детайлно ревю и впечатления след една седмица, прекарана с Galaxy Z Flip 3 като личен телефон. Сигурен съм, че това е началото на превръщането на тези сгъваеми смартфони в по-масова категория. Основно заради това, че цената на новия Flip е по-ниска с около 850 лв. спрямо предшественика му, а при операторите видях, че цената без договор дори може да бъде под 2000 лв.

От друга страна с този телефон Samsung адресира най-сериозното притеснение на потребителите - доколко здрави са тези устройства и ще издържат ли на една, две и дори три години активно ползване. За това, разбира се, не мога да гарантирам, защото са ми нужни месеци за тестове, но бих казал, че, да, това устройство си заслужава.

Заслужава си, ако държите да имате сгъваем дисплей, който прави смартфона два пъти по-компактен и удобен за носене. Aко искате да използвате смартфон с тази все още супернова и развиваща се технология, която отличава серията Galaxy Z от всяка друга на пазара. Компромисите с Flip 3 касаят основно батерията и донякъде камерата, която въпреки всичко прави чудесни снимки и клипове, дори вечер. Ако обаче искате най-добрата камера, най-солидната батерия и не ви пука сгъва ли се смартфонът ви - по-скоро погледнете към серията Galaxy S21 или друга на друг производител, който предпочитате. 

Снимки от срещата ми с Xiaomi 12S Ultra - смартфонът с 1" сензор и логото на Leica

През юли Xiaomi представи нова серия флагман смартфони, начело на която постави модела Xiaomi 12S Ultra. Това е първият смартфон…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer