НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 4

ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Flip 4

3965
Написана от  nixanbal

Това симпатично малко нещо е новият сгъваем смартфон Galaxy Z Flip 4 на Samsung, за който вече ви разказах, че не е огромен скок над своя популярен предшественик Flip 3. Ако сте с миналогодишната версия, със сигурност няма разумна причина да обмисляте ъпгрейд, но за всички, които тепърва ще бъдат изкушени от сгъваемите дисплеи и тази компактна форма - ето всичко, което трябва да знаете за Samsung Galaxy Z Flip 4.

Дизайн и изработка

Започвам от дизайна и формата, които са основното, което би ви привлякло към този смартфон. Заради сгъваемия дисплей Galaxy Z Flip 4 е един от най-удобните за прибиране в джоба модели, независимо че така реално е по-дебел от конвенционален апарат. Габаритите му са една идея по-компактни от тези на предходния модел, което се дължи на новия механизъм на сгъване, довел и до по-малко обемната панта.

ВИДЕО РЕВЮ на Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Цялостно обаче смартфонът е почти идентичен със своя предшественик - има метална рамка от т.нар. Armor Aluminum, стъклото е с покритие от най-устойчивото Gorilla Glass Victus+ и е запазена високата защита от вода - IPx8. Това означава, че можете да потопите Flip 4 в сладка вода до метър и половина за 30 минути и това да не го повреди. Тази защита от вода е едно от ключовите предимства за модела спрямо сгъваемите устройства на другите произодители и лично за мен, знаете, е една от най-важните характеристики. Защита от прах обаче няма, така че пазете го, особено ако го вземете със себе си на плажа.

Новото тази година е, че стъклената повърхност е с матово покритие, а металните рамки са лъскави, което означава, че проблемът с пръстовите отпечатъци е минимален и дори бих казал никакъв.

Външният дисплей

Едно от любимите ми неща за сгъваемите телефони, още от едно време, е техният външен дисплей. Т.нар. Cover Screen на Galaxy Z Flip 4 е останал непроменен като размер и е все така 1.9-инчов. Не бих казал, че това е някакъв сериозен пропуск за ъпгрейд - размерът и така е ОК, но със сигурност бих се радвал да видя версия с малко по-висок външен екран.

Подобренията тук са софтуерни и са свързани с това, което можете да правите през Cover Screen-а. Samsung сякаш са прочели ревюто ми на предишния модел и са се вслушали в идеята ми да има опция за набиране на контакти и стартиране на обаждане директно от външния дисплей. Това става чрез новия уиджет, даващ достъп само до 3 имена, но все пак - достатъчно за най-често използваните контакти. Когато набирате от външния дисплей, автоматично влизате в режим на високоговорител, освен ако нямате свързани слушалки с телефона. При приемане на разговор от Cover Screen-a също се стартира спикър.

ВИДЕО РЕВЮ на Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Нова е и възможността да отговаряте на съобщения от чат приложенията, което става чрез предварително зададени фрази, емотикони или с превръщането на глас към текст. Последното не сработи на български, но на английски разпознава думите без грешки.

Външният дисплей дава достъп и до повече бързи настройки, като можете да включвате и изключвате Wi-Fi и Bluetooth, да преминавате през режимите на звънене, вибрация и без звук, да включвате самолетен режим, фенерчето и да регулирате яркостта на екрана.

Уиджетите, достъпни от Cover Screen-a, са десетина и освен вече споменатите, включват още управление на плейъра, прогноза за времето, календар, таймер, контроли за слушалките Galaxy Buds и други.

ВИДЕО РЕВЮ на Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Външният дисплей има и купища визии, с които да го персонализирате, като вече можете дори да поставите собствено видео от галерията, което да се появява при събуждането на екрана. Разбира се, в останалото време се появява Always On Display - т.е. доста по-обрана визия за часовника, с което се пести батерия.

Едно от смислените приложения на външния екран е, че можете да го използвате като визьор, докато си правите селфи с основната камера. Камерата се стартира с двойно натискане на бутона за включване, а снимка се прави с бутоните за контрол силата на звука или просто с вдигане на ръка пред обектива. През екрана наляво и надясно можете да преминавате през стандартен режим за снимки, видеозапис и портретен режим, а вертикално превключвате между основната и ултрашироката камера. По начало ще виждате изрязан кадър, който запълва целия дисплей, но, ако искате да видите реалните пропорции на снимката, можете да потупате два пъти върху него. Най-важното подобрение спрямо миналогодишния модел е, че всички клипове и снимки, направени по този начин, са със стандартни пропорции. Преди бяха квадратни, което беше доста странно и безсмислено.

Сгъваем екран

Преминавам към основния дисплей, който бързах да разгъна при първата си среща с Galaxy Z Flip 4, за да проверя дали са намалили браздата в зоната на сгъването. Оказа се, че това не е било адресирано и честно казано бях разочарован. Защото миналата година беше съвсем приемливо такава следа да има, но после се появиха някои китайски модели, които имат значително по-малко видима гънка - Oppo Find N, да речем. И в крайна сметка стана ясно, че тя може да бъде преодоляна. От друга страна нито един от тези китайски модели не предлага висока защита от вода, каквато има Samsung при своите сгъваеми устройства, така че на този етап сякаш това е ситуацията, до която ни е довел технологичният прогрес и ще трябва да се съобразим с нея. Истината е, че тази бразда остава видима при почти всяко занимание с телефона, а когато прокарвате пръст през нея, ясно я усещате. Много бързо обаче тя спира да бъде дразнещ елемент и е просто нещо, с което свикваме - какъвто беше ночът на iPhone например.

ВИДЕО РЕВЮ на Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Може би по-важното тук е, че Samsung е продължила работата си в посока повишаване устойчивостта на сгъваемия дисплей и той е с 45% по-здрав от този на Flip 3. Така че, дори с тази гънка в средата на екрана, той е по-солиден и ще издържи геройски постоянното сгъване и разгъване в ежедневието.

Иначе дисплеят е все така с 6.7" диагонал, с Full HD+ резолюция и гъстота на пикселите от 426 ppi, Dymanic AMOLED 2X панел със супер ярки и богати цветове, както и така актуалното 120 Hz опресняване. Дребно подобрение спрямо Flip 3 е, че опреснителната честота тук може да падне до 1 Hz, когато по-висока не е необходима, а това допринася за по-ниския разход на енергия. Пиковата яркост е 1200 нита, което е чудесен показател, който ще запази образа прилично видим, дори в по-слънчев ден.

Камера

В дисплея има изрязан кръг за 10 МР селфи камера, която всъщност е чудесна за снимки, а и поддържа до 4K видеозапис при 60 к/с. Но предвид удобствата на външния екран - по-вероятно е да си правите автопортрети предимно с основната. А основната камера на Galaxy Z Flip 4 е все така двойна и включва 12 МР главен сензор с OIS, бленда f/1.8 и широк обхват + още един 12 МР с ултраширок обхват от 123 градуса. На първо четене нищо ново спрямо Flip 3, но всъщност имаме нов основен сензор с по-голям размер и размер на пикселите 1.8 μm спрямо 1.4 μm преди, което според Samsung води до 65% по-ярки снимки.

ВИДЕО РЕВЮ на Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Изображенията с Galaxy Z Flip 4 са доста сполучливи, с живи цветове, чудесен контраст и въпреки че това не е най-напомпаният камерафон на компанията - едва ли ще имате повод за сериозни забележки към кадрите. Разбира се, ако качеството на снимките е най-важно за вас при избора на телефон - насочете се към модела Ultra от серията Galaxy S. Видеозаписът също е отличен - и като детайли и цветове, и като стабилизация, в което Samsung традиционно се представят добре.

Конфигурация и софтуер

Така стигам до конфигурацията, която се основава на най-актуалния и най-мощен чипсет в арсенала на Qualcomm - Snapdragon 8+ Gen 1. Компания му правят 8 GB RAM + 128 или 256 GB вградена памет, а microSD слот липсва, но има две гнезда за nanoSIM карти + eSIM поддръжка. Смартфонът се справя чудесно с всякакви задачи, игри и приложения и смятам, че ще остане така за дълго време напред.

ВИДЕО РЕВЮ на Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Добрата новина е, че в софтуерно отношение Galaxy Z Flip 4 също е обезпечен за дълги години напред. Смартфонът излиза с Android 12 и потребителския интерфейс One UI 4.1.1, а Samsung обещава 4 актуализации на версията, т.е. чак до Android 16. Апаратът ще получава и 5 години ъпдейти по сигурността, което е най-добрата поддръжка за модели с операционната система на Google в момента.

Батерия и зареждане

Един от ключовите ъпгрейди при Galaxy Z Flip 4 е батерията. Капацитетът й е 3700 mAh, което, разбира се, е доста скромен показател, но е крачка напред спрямо Flip 3 и неговите 3300 mAh. Оказва се, че това, заедно с по-енергоефективният чипсет, води до осезаемо подобрение в живота на батерията. Не, не бързайте с шампанското, защото той все още не е в категорията "много добър", просто е по-добър от този на предходния модел. С едно зареждане новият Flip 4 при мен успява да изкара ден-ден и малко, което включва около 3 часа и половина до 4 часа време с включен дисплей - т.е. активно ползване. След това батерията светва в червено и оставащият заряд е 15% - крайно време за презареждане. Като цяло - чудесно е, че Samsung са адресирали живота на батерията, който в ревюто ми на Flip 3 отбелязах, че е единственият сериозен минус за апарата. Да, Flip 4 все още не е супер издръжливият смартфон, който всеки би искал, но пък едва ли при този компактен модел това би могло да е и водещият ви мотив за покупка.

ВИДЕО РЕВЮ на Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Другата положителна новина за устройството е, че вече поддържа 25 W зареждане, вместо 15 W при миналогодишния модел. С такова или по-бързо зарядно Galaxy Z Flip 4 се зареждане от 0 до 50% за около половин час и честно казано това е съвсем приемливо. В комплекта не влиза никакво зарядно, а само USB C към USB C кабел, но това вече не е новина. Поддържа се и безжично, както и обърнато безжично зареждане.

ВИДЕО РЕВЮ на Samsung Galaxy Z Flip 4 @ nixanbal.com

Под чертата

И така, това беше моето ревю на Samsung Galaxy Z Flip 4 - новият смартфон със сгъваем дисплей на корейците, който се превръща в ето такава компактна и удобна за прибиране джобна вещ. Тази форма и ефектен дизайн са ключовото, което би ви привлякло към Flip 4, който и извън това е способен модел от висок клас, макар и да няма, да кажем, най-добрата камера на пазара. Ако все още видимата резка през средата на дисплея е нещо, което можете да преглътнете, остава да се напаснете към живота на батертията и вярвам, че всичко останало в това устройство ще ви хареса.

ТЕСТ ДРАЙВ: По бреговете на Сардиния с новото електрическо Renault ZOE

В началото на октомври пътувах до Сардиния, където се проведе международният тест драйв на новото Renault ZOE. Популярният електрически модел,…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer