НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5

ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5

1588
Написана от  nixanbal

Galaxy Z Flip5 е един от най-интересните смартфони със сгъваеми дисплеи, които съм използвал досега. При това не защото е най-функционалният модел или има най-способната камера - просто смятам, че ако търсите подобен тип устройство, това тук може да е най-доброто от наличните на пазара.

Новият механизъм на сгъване

Тази година Samsung за пореден път е подобрила пантата в сгъваемите си смартфони, като този път става въпрос за генерална промяна и чисто нов механизъм на сгъване. Така в сгънато положение двете страни на корпуса вече успяват да прилепнат, докато допреди това имаше процеп. За мен смисълът на това е, че в сгънатия екран ще влизат по-малко прах и дребни частици, които потенциално биха могли да създадат проблем.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Другият плюс е, че новата конструкция е още по-солидна и това сякаш беше потвърдено от скорошния експеримент на онзи поляк, при който апаратът издържа над 400 000 сгъвания и разгъвания, без екранът му да се счупи. Това е два пъти повече от обещаните от Samsung 200 000 сгъвания и се равнява на години ползване, защото се приема, че по-активните потребители разгъват телефона си по 100 пъти на ден, така че за година това са едва 36 500 сгъвания и разгъвания.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Иначе Samsung твърди, че новата панта е довела до 44% по-малко видима бразда в зоната на сгъването спрямо предходния модел, но аз не успявам да регистрирам това, дори когато сравнявам Flip5 с Flip4 до него. Да, следа в сгъвката все така има, вижда се под определен ъгъл и се усеща, когато пръстът преминава върху нея. Бих искал това нещо вече да започне да изчезва, но изглежда все още технологиите не са стигнали дотам. От друга страна не бих казал, че е проблем в дългосрочен план, защото бързо се свиква с тази бразда и ако това е цената телефонът да е толкова здрав и дисплеят му устойчив - аз съм ОК.

Устойчива конструкция

Рамките на Galaxy Z Flip5 все така от Armor Aluminum, което според производителя е 10% по-здрав алуминий от обичайно използвания, а стъклените части на корпуса са с най-новото стъкло Gorilla Glass Victus 2. За мен най-важното е, че корейците запазват високата водоустойчивост на модела със стандарта IPx8, което означава, че Flip5 може да оцелее дори след 30-минутно потапяне в сладка вода на метър и половина. Няма официална защита от прах, така че внимавайте с това, но тестовете на споменатия преди малко полски канал показаха, че апаратът се справя доста добре и с това.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Важно подобрение спрямо миналогодишния модел е, че в сгъваемия дисплей е добавен още един слой, който служи за разпределяне на шока при евентуален удар. Запазено е и ултратънкото стъкло, но като цяло все така трябва да се внимава с този екран, да не се натиска със стилус, нокът и други остри предмети.

Сгъваемият дисплей

Сгъваемият дисплей на Galaxy Z Flip5 всъщност не е получил много други промени. Той все така е 6.7", с доста издължена форма (22:9), Dynamic AMOLED 2X панел с богата палитра цветове, Full HD+ резолюция и адаптивно опресняване от 1 до 120 Hz.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Голямата промяна всъщност касае яркостта на този дисплей, която вече е максимум 1750 нита, или колкото при флагман серията Galaxy S23. Това е огромен скок спрямо 1200 нита при Flip4 и означава още по-добре четим дисплей на открито. Като цяло Samsung прави сгъваемите си дисплеи все по-качествени и наравно по качество с тези на стандартните си премиум модели, като единственото останало предизвикателство тук е премахването на сгъвката.

Големият външен дисплей

Така стигам до външния дисплей на Galaxy Z Flip5 - черешката на тортата при този смартфон и най-видимият ъпгрейд спрямо предходните поколения Flip. Става въпрос за 3.4" Super AMOLED дисплей с резолюция 720 х 748 пиксела и до 1600 нита пикова яркост. Екранът е с неправилна форма на папка, което изглежда се е наложило, за да заобиколи двата обектива на основната камера, но истината е, че ефектът е доста приятен и не нарушава визуализацията на съдържание. Основната ми забележка към този дисплей е, че резолюцията му може да е по-висока, тъй като така гъстотата на точките е малко над 300 ppi и ако имате добро зрение, на места можете да забележите отделните пиксели.

Какво обаче можете да правите през този екран?

Преди всичко си представете, че навигацията върху външния екран е много подобна на тази при смарт часовниците. Започваме с началния екран, за който има подготвени най-разнообразни визии, а можете да сложите собствена снимка или дори видео, което е доста приятно, но не и за батерията. Отгоре сваляте лентата с няколко важни шорткъта - Wi-Fi, режим на звънене, Bluetooth, фенерче и т.н. Вляво са известията, а надясно са всички налични уиджети.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Лошата новина е, че Samsung не са отключили възможността да използвате което и да е приложение на този екран. Все още разполагате с ограничен списък с уиджети, които можеха да се ползват и през малкия външен дисплей на миналия Flip4, но тук, разбира се, всичко е по-удобно върху 3.4". Налице са уиджети за календара, прогноза за времето, аларма, крачкомер, любими контакти, последни обаждания и възможност за набиране, както и по-малко полезните за мен таймер, хронометър, Google Finance и други. Честно казано не разбирам какъв е смисълът телефон като Flip5 да предлага приоритетно Google Finance като едно от шепата приложения за външния си дисплей, но може би има някаква логика. Хубавото е, че някои от тези уиджети са доста полезни и функционални. Можете да активирате и изключвате аларма или да настройвате нова. Можете да прегледате календара си за месеци напред и детайли за всички предстоящи събития. И т.н.

При започването на разговор от външния дисплей телефонът директно влиза в режим на високоговорител, което е съвсем логично и доста удобно. Ако приемате разговор от този екран - също се активира спикърът. Можете да отворите капачето и да продължите разговора по стандартния начин през слушалката, а затваряйки капачето, прекъсвате обаждането. Всъщност в настройките има възможност да регулирате какво точно се случва при обаждания във връзка с отварянето и затварянето на апарата, което е супер.

В настройките все пак можете да активирате и списък с 6 Android приложения, които да се използват върху екрана на капачето с пълната им функционалност. Това са YouTube, Google Maps, WhatsApp, Netflix и SMS приложенията на Google и на Samsung. Селекцията изглежда абсолютно нелогично подбрана, но не бих се оплакал от нея, а от това, че има много неща, които ми липсват. Бих искал на външния дисплей да мога да използвам Facebook Messenger, Viber, Twitter (X) и Instagram, да речем. Вие вероятно си имате друг списък с приложения, които бихте използвали тук. Така че, надявам се Samsung тепърва да започва с добавянето на нови екстри и превръщането на иначе чудесния 3.4-инчов екран в истински полезен прозорец към телефона. Имайте предвид, че няма уиджет за Spotify или музикален плейър, но такъв се появява, ако пуснете музика през основния екран и после затворите телефона. Визията и функционалността му са отлични и съжалявам, че не е достъпен по начало.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Все пак да поговорим за това, което можете да правите с приложенията. Те са абсолютно пълнофункционални, така че можете да браузвате и гледате видео в YouTube, можете дори да качите клип в канала си. Директно от външния екран. В Google Maps можете да потърсите адрес и да следвате навигацията, без да отваряне телефона. SMS-ите също са ми любими, защото мога директно да изпратя такъв за Синя и Зелена зона, а в WhatsApp мога да си чатя с приятели. Да, точно така, това е възможно благодарение на пълноразмернато QWERTY клавиатура, която заема почти целия външен дисплей, но въпреки това е доста удобна и незаменима в моментите, в които бързате и нямате възможност да отваряте телефона. С въпросната клавиатура можете да отговаряте на съобщения през известията, които получавате на външния екран от Messenger и Viber да речем. Gmail не работи така - можете да прочетете получен имейл, но не и да предприемете някакво действие. Също странно е, че получените снимки от Viber се визуализират, но не и тези от Messenger.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Най-ценното за повечето хора вероятно ще бъде, че Cover Screen-ът служи за удобен визьор при селфита с основната камера. Тя се активира с двойно натискане на бутона за включване или от шорткъта на хоумскрийна, а заснемането става с бутона за силата на звука, с докосване по дисплея или с вдигане на ръка пред обектива. С включването на камерата настрани преминавате през стандартен режим за снимки, портретен с размазване на фона и видеозапис. При всеки от тях има скрито меню с настройки, а при снимки и видео можете да зуумвате.

Благодарение на сгъваемия механизъм, както и преди, можете да разгънете Galaxy Z Flip5 до определен ъгъл и да го оставите на равна повърхност, така че да си направите снимка или видео от разстояние, без да разполагате със статив.

Камера

Така плавно преминавам към детайлите на самата камера, която има два 12 МР сензора. Няма много за разказване тук, ако сте гледали ревюто ми на предишния Galaxy Z Flip4. Все така основният сензор е 12 МР с бленда на обектива f/1.8 и оптична стабилизация, а до него има 12 МР сензор с ултраширок обхват от 123 градуса. Видеозаписът е максимум 4K при 30 или 60 к/с и е с доста добро качество и стабилизация, познати от други флагман модели на Samsung.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Като цяло снимките с Flip5 са прилични, но не съвсем на флагман ниво. Липсва ми камера за оптичен зуум, но ползвам до 2 пъти цифрово приближение и резултатите са използваеми. Ултрашироката камера е наистина широка и с доста добро качество - близко до това с основната, което е рядкост при повечето телефони. Портретният режим тук също много ми харесва и често го използвам за снимки на детето.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Колкото до предната 10 МР камера - тя също се представя на ниво и като снимки, и като видеозапис, който отново е максимум 4K при 30 или 60 к/с. Заради възможността да използвам основната камера за селфита чрез външния екран обаче почти никога не разчитам на нея.

Конфигурация

Това, което е под капака на Galaxy Z Flip5, е другият ключов ъпгрейд в модела спрямо Flip4. Samsung са оборудвали смартфона си с най-актуалния премиум чипсет на Qualcomm - Snapdragon 8 Gen 2, така че плавната работа и справянето с всевъзможни задачи са обезпечени за няколко години напред. Освен това тази година апаратът има цели 256 GB вградена памет в базовата си версия, а има опция и с 512 GB. Оперативната памет е 8 GB, като се поддържа и функцията RAM Plus за добавяне на още 2, 4, 6 или 8 GB RAM от вградената.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Отличният хардуер е подплатен и от една от най-добрите софтуерни поддръжки към момента. Samsung пуска Flip5 с все още актуалния Android 13, покрит от техния One UI 5.1, като обещава 4 години ъпдейти на Android версията и 5 години актуализации по сигурността.

Батерия и зареждане

По отношение батерия и зареждане за съжаление няма новини. Също като при предишния модел и новият Galaxy Z Flip5 има 3700 mAh батерия и поддържа 25 W зареждане, като в комплекта влиза само USB-C към USB-C кабел. С подходящо зарядно за половин час се запълва едва 50% от капацитета на тази батерия, което е доста бавно на фона на съвременните модели от китайските производители. Добрата новина е, че се поддържа 15 W безжично зареждане и 5 W обърнато безжично зареждане, което позволява да заредите от Flip5 например слушалките или часовника си.

За 30 минути батерията се зарежда от 0% до 50%, за 60 минути - до 88%, а за 87 минути - до 100%. 

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Колкото до живота далеч от зарядното - нещата постепенно се подобряват. Да, този сгъваем модел все още е далеч от супер надеждна батерия и ако това е много важно за вас - със сигурност не е добра идея да се спирате на него. Но изглежда заради по-енергоефективния чипсет успявам да изкарам с Flip5 без никакви притеснения пълен ден, а понякога дори повече. Ако ползвате по-активно апарата обаче, особено през основния му екран - възможно е да се наложи презареждане и по-скоро.

Защита и звук

Приключвам с няколко думи за защитата и звука. Скенерът за пръстови отпечатъци е разположен в бутона за включване отстрани на корпуса, като е удобен за натискане и в отворено, и в затворено положение. Реагира супер бързо и е предпочитаният от мен метод за биометрична защита, въпреки че има и сканираща лицето технология. Да, отключването чрез сканиране на лицето става и при външния екран, като в този случай се използва основната камера.

Колкото до звука - Galaxy Z Flip5 все така предлага стерео високоговорители и аудиото е доста добро. Музиката е с плътно и богато звучене, като за телефон, а силата е прилична, но не твърде голяма.

Ревю на Samsung Galaxy Z Flip5 @ nixanbal.com

Под чертата

Това беше моето ревю на Samsung Galaxy Z Flip5. За мен това е най-надеждният смартфон със сгъваем дисплей на пазара днес, който има много несъвършенства, но дава нов поглед към мобилния телефон в джоба ни и го прави някак отново вълнуващ. Външният дисплей за мен е чудесен ъпгрейд, конфигурацията със Snapdragon 8 Gen 2 съперничи на всеки флагман, а новият механизъм на сгъване се доказа в реален тест като супер устойчив. Да, тук няма да получите най-добрата камера и най-издръжливата батерия, но цялостната концепция зад Galaxy Z Flip5 е съвсем различна и се прицелва в друг тип аудитория. Не бих могъл просто да препоръчам телефона на всеки. За да изберете този модел, преди всичко трябва да усетите, че вие сте част от неговата аудитория и да имате любопитството да се върнете към удобството на сгъваемите телефони от миналото, но в осъвременен вариант.

Електромобилът на Xiaomi ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.78 секунди и има до 800 км пробег

Xiaomi повдигна сериозно завесата над първия си електромобил, който ще се предлага под името SU7. Луксозно изглеждащото возило обещава отлични…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer