НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 2

ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 2

3021
Написана от  nixanbal

Смартфоните със сгъваеми дисплеи все още са скъпо изкушение, което не е по джоба на широк кръг потребители, но въпреки това предложенията, които наблюдаваме през последните две години, са изключително интересни устройства, подсказващи за възможното бъдеще на тази продуктова категория.

Дали бъдещето на мобилните ни телефони ще бъде поверено изцяло на технологията за сгъваемите дисплеи - предстои да разберем. Дотогава обаче изглежда ще виждаме все повече опити да бъдем убедени в това. И този Galaxy Z Fold 2 в ръцете ми е точно такъв от страна на Samsung.

Какви са плюсовете и минусите на Galaxy Z Fold 2 и усеща ли се като завършено устройство, достойна алтернатива на останалите топмодели, ще ви разкажа в следващото видео с лични впечатления от едноседмичната ми рабобота с апарата.

Galaxy Z Fold 2 е второто, или може би дори третото поколение на този модел, ако броим и първото издание, което не успя да стигне до пазара заради нужда от модификации по дизайна в последния момент. Разглеждал съм и предишния модел и въпреки че още тогава беше вълнуващо да видиш прегъването на дисплея, тук говорим за дизайн и изработка от съвсем друго ниво. Смартфонът се усеща изключително солидно, което се дължи най-вече на значително подобрената панта, която между другото е съставена от 60 елемента, както и сгъваемият механизъм, който е подобен на този при Galaxy Z Flip. Да, в сгънато положение все още в екрана могат да попаднат прашинки, защото има лек процеп, но пантата сякаш е напълно изолирана, което би трябвало да означава, че механизмът на сгъване е защитен. Разбира се, не можем да знаем колко устойчива на времето е тази сложна конструкция, но това ще разберем в следващите месеци. На този етап мога само да кажа, че наистина се усеща солидно в ръката, а и като супер премиум продукт.

За сгъваемия дисплей трябва да знаете, че вече е с фин стъклен слой, но отгоре пак има защитно фолио, което не бива да се премахва. На сгъвката има фина бразда, ясно видима при разгъване на екрана, която не бих казал, че по някакъв начин пречи, но все пак сякаш подсказва, че технологията на сгъваемите дисплеи все още има накъде да се развива.

Samsung Galaxy Z Fold 2 review @ nixanbal

Всъщност Galaxy Z Fold 2 е сериозен скок спрямо предшественика си. Говорейки за екрани - външният дисплей на модела е вече 6.2" с много издължена и тясна форма с пропорции 25 към 9, със Super AMOLED панел с резолюция 2260х816 пиксела, което води до гъстота на точките от 386 ppi.

С това този т.нар. Cover Screen е абсолютно пълноценен и позволява да използвате Fold 2, без никаква нужда да разгръщате основния му екран. Е, писането на сравнително дребните бутони е една идея по-предизвикателно от това на стандартен дисплей, но бързо се свиква.

И все пак никой не би си взел Fold 2, за да разчита само на външния му екран, нали? Същинският смисъл от това устройство е основният му 7.6" Dynamic AMOLED 2X дисплей с резолюция 2208х1768 пиксела и гъстота на точките от 373 ppi, предлагащ до 120 Hz опреснителна честота - два пъти повече от тази на външния екран. Разгъвайки този дисплей, ще получите съвсем нова перспектива към това какво могат да ви дадат съвременните смартфони. На този екран с пропорции 22.5:18 всичко изглежда по-голямо, по-удобно и по-приятно за окото. На практика в ръцете си вече имате един мини таблет с много по-щедра площ за работа и забавления.

Samsung Galaxy Z Fold 2 review @ nixanbal

Наистина, в дните, които прекарах с Galaxy Z Fold 2, преоткрих четенето на статии, гледането на видео и дори започнах да си водя повече записки в Google Docs, просто защото е по-удобно.

Лошата новина е, че редица приложения за Android просто не изглеждат добре на голям екран. Не са направени да се възползват от повечето полезна площ на подобен дисплей. Дори Instagram, което би трябвало да употреби щедрия диагонал максимално в своя полза, за да представя съдържанието на потребителите си в още по-приятен вид, дори не си прави труда да запълни ширината му. Затова смятам, че Google отдавна трябваше да се захванат с това да убедят и стимулират разработчиците си да оптимизират приложенията си за Android и за голям екран. Защото ерата на смартфоните със сгъваеми дисплеи настъпва с бързи темпове, а най-популярната софтуерна платформа сякаш дори не е чула за това.

Все пак, за да направи Samsung 7.6" си дисплей по-ценен, предлага за своите потребители режим за използване едновременно на три приложения върху екрана. Можете да подберете комбинации, които често бихте отваряли по този начин, и да си направите шорткът към тях, а достъпът до него е от странична лента, извеждаща се от който и да е екран.

Samsung Galaxy Z Fold 2 review @ nixanbal

В настройките има и режим, който ще позволи на приложенията да поделят интерфейса си върху двете половини на екрана. Например в Gmail списъкът с мейли е отляво, а когато отворите някое съобщение, то се визуализира вдясно. Това е страхотно, но за съжаление работи само с шепа приложения.

Другият софтуерен трик, който се възползва от спецификите на дизайна на Galaxy Z Fold 2, е т.нар. Flex Mode. Той е свързан със стегнтия механизъм на сгъване, който позволява телефонът да бъде сгънат под избран ъгъл и да бъде поставен на равна повърхност подобно на лаптоп. В този режим някои приложения автоматично разпределят интерфейса си върху двете половини на екрана. Например камерата, която прехвърля върху горната половина визьора, а отдолу са бутонът за правене на снимки, настройките и преглед на заснетите кадри. Уви, тук също го има проблемът, че само шепа приложения разпознават и поддържат Flex Mode. че твърде малко приложения разпознават Flex Mode.

Samsung Galaxy Z Fold 2 review @ nixanbal

По отношение на хардуерните дадености - Galaxy Z Fold 2 идва с най-актуалния премиум чипсет от Qualcomm - Snapdragon 865+. Това всъщност е единственият флагман на корейците за тази година, който излиза в България с този процесор. За сериите Galaxy S и Galaxy Note на нашия пазар се използва алтернативата от серията Exynos, която в редица тестове показва по-ниска производителност.

Мощният чипсет е подкрепен от цели 12 GB RAM и 256 GB вградена памет, като няма microSD слот. Всичко това всъщност означава, че Fold 2 е едно от най-мощните и обезпечени в дългосрочен план устройства.

Колкото до батерията - тя е с капацтет 4500 mAh, колкото използва и Galaxy Note 20 Ultra. Това не е достатъчно, за да бъдете очаровани от живота на новия Fold, но все пак ще ви осигури достатъчно енергия за цял ден далеч от зарядното. Както и при Motorola RAZR - и тук, ако свикнете да използвате повече външния дисплей, ще успеете да удължите живота на батерията, тъй като той хаби значително по-малко енергия от големия сгъваем дисплей.

Samsung Galaxy Z Fold 2 review @ nixanbal

Предлага се 25 W бързо зареждане, безжично и обърнато безжично зареждане, което означава, че от Fold 2 по безкабелен път можете да зареждате друг телефон или аксесоари като смартчасовник или слушалки.

Така стигам до звука, който е стерео и излиза от два говорителя, разположени странично, когато държите телефона с отворен дисплей. В премиум моделите си Samsung традиционно предлага доста мощни и качествени говорители, но тук сякаш са надминали всички останали устройства и Fold 2 звучи още по-добре.

Накрая ще кажа и няколко думи за камерите, които не бива да смятате, че са акцент при Galaxy Z Fold 2, но все пак ги има в големи количества и не са никак лоши. Тук Samsung не използва 108-мегапикселовия сензор от други свои флагмани, а залага на три 12 МР камери - стандартна с широка бленда f/1.8, бърз Dual Pixel AF и OIS, ултраширока с обхват от 123 градуса, както и телефото камера за скромен за днешните стандарти във високия клас 2х оптичен зуум. Последната също има OIS.

Качеството на изображенията е съвсем прилично, даже бих казал много добро, но не се нарежда до най-най-добрите камерафони на пазара днес. Това обаче смятам, че по никакъв начин не би следвало да повлияе върху решението на потребителите да изберат Fold 2, защото тук акцентът изцяло пада върху сгъваемия дисплей.

В двата екрана има и изрязани селфи камери, които са 10 МР, но автопортрети можете да си правите и с основната камера. Това става с отворен телефон, като външният дисплей служи за визьор, в който се виждате, докато кадрирате. Това означава, че можете да си правите 108 МР селфита, но внимавайте, защото така е доста трудно и нестабилно да държиш телефона, а май не е добра идея да го изпуснеш и счупиш, докато си си снимал новата прическа за Facebook. 

Външният екран може да бъде включен и когато снимате някого, така че той да се огледа и да може да се хареса още на първата снимка, която сте му направили. 

Samsung Galaxy Z Fold 2 review @ nixanbal

След всичко това се надявам да сте си изградили по-ясна представа какво всъщност представлява новият смартфон със сгъваем дисплей на Samsung. Galaxy Z Fold 2 действително е изключително вълнуващо устройство, което реализира по най-добрия досега начин идеята за разгръщащия се в компактен таблет екран. Точно така - Z Fold 2 е най-сполучливият модел от тази нова категория досега, като е ненадминат не само заради щедрия си списък екстри, но и заради изработката и усещането за стабилна и надеждна конструкция.

На този етап това е едно от първите такива устройства и цената му е все още много висока, което със сигурност ще направи модела запазена привилегия само за ограничен кръг платежоспособни потребители с афинитет към най-новите технологични постижения. И въпреки че аз не съм съвсем в целевата аудитория на Fold 2 (най-вече в частта с отделяне на толкова сериозна сума за телефон), за мен беше супер интересно да използвам това устройство в ежедневието си и то със сигурност ме накара да се развълнувам още повече за бъдещето на тази нова категория. 

Първият електромобил на Xiaomi се появи предпремиерно и изглежда страхотно

Преди две години и половина Xiaomi обяви, че започва да работи по първия си електрически автомобил и че първоначалната инвестиция…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer