НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3

ВИДЕО: Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3

4812
Написана от  nixanbal

Сгъваемият Galaxy Z Fold е едно от онези устройства, които имат потенциала да променят изоснови иначе доста праволинейния пазар на смартфони. И то по-бързо, отколкото сме очаквали. Защото само преди две години Samsung показа първия Fold и накара мнозина да си кажат, че тези неща изобщо не са готови, имат купища проблеми и зараждащата се нова категория ще бъде пълен провал. През 2021 г. обаче третата генерация на модела вече се усеща като продукт, който е тук, за да остане. Като нещо, което си струва да имаш още днес, защото ползите са очевидни. Остава обаче въпросът с цената, която е значително по-висока от тази на конвенционалните, несгъваеми смартфони, но добрата новина е, че тя също започва да се свива. Какви са впечатленията ми от едноседмичната ми работа с Galaxy Z Fold 3, за кого този модел би могъл да бъде полезен и цената ли е единственият му минус - ще ви разкажа на следващите редове...

Подобно на компактния Galaxy Z Flip 3 и при големия сгъваем Galaxy Z Fold 3 акцентът спрямо предходния модел са подобренията по дизайна и защитата. По-здрав алуминий, най-солидното стъкло Gorilla Glass Victus, по-яка панта и с 80% по-устойчиво фолио върху дисплея са нещата, които Samsung са подобрили, за да дадат увереност на потребителите, че този смартфон е достатъчно здрав, за да премине през няколкогодишен период на активна употреба. И наистина, в ръката Z Fold 3 се усеща изключително солидно, пантата е супер здрава и може да застане под всякакъв ъгъл, без никакво колебание, а когато разгърнете напълно дисплея, ще получите неотличимо от компактен таблет устройство.

Преди да си поговорим в детайли за екраните и каква е ползата от щедрите 7.6 инча, трябва да знаете, че този модел има и висока защита от вода. Сертификатът IPx8 за първи път навлиза в категорията на сгъваемите смартфони, което означава, че той ще оцелее пълно потапяне в сладка вода. И дори да не планирате да се гмуркате с телефон за 3500 лв., тази сигурност за мен е изключително ценна. Имайте предвид обаче, че сертификатът не включва защита от прах, така че пазете апарата от плажа например.

Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Така стигам до дисплея. Всъщност двата дисплея. Първият е ето този 6.2" Dynamic AMOLED 2X външен екран с резолюция 2268 х 832 пиксела за гъстота на точките от 387 ppi, който вече има цели 1500 нита пикова яркост, както и 120 Hz адаптивно опресняване. Тези показатели означават дисплей от най-висок клас, с изключително богати цветове, дълбоко черно и супер бързи реакции. По-важният въпрос обаче е можете ли да използвате Galaxy Z Fold 3 само през този дисплей? Отговорът е да. През него получавате абсолютно пълноценен смартфон и няма нещо, което да не може да се свърши без отварянето на телефона.

По-особеното и бих казал проблемът за някои потребители са пропорциите от 25 към 9. Това означава, че външният дисплей е с изключително тясна и издължена форма - може би дори твърдя тясна, за супер комфортно писане с клавиатурата. И въпреки че хората с по-големи пръсти може да имат проблем с улучването на осезаемо по-малките виртуални клавиши тук, моят съвет е просто да разчитате на метода на писане с движение на пръста по дисплея. Той е по-удобен отколкото при стандартно широк екран заради лесното достигане на всеки край на клавиатурата с палеца.

Плюс за външния екран е, че можете да го отворите на около 45 градуса и така да преглеждате върху него някакво съдържание, оставяйки телефона на масата, защото той сам ще играе ролята на статив.

Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Вълнуващата част обаче идва, когато отворите Fold 3 и разгърнете огромния му 7.6-инчов дисплей. Това е площ, която прави четенето на новини, гледането на видео, игрите и дори стандартното разцъкване на социалните мрежи съвсем различно преживяване. Изведнъж се оказва, че имате истински таблет в джоба си.

Малко детайли - става въпрос за 7.6" Dynamic AMOLED 2X панел с резолюция 2208 х 1768 пиксела и гъстота на точките от 374 ppi, 120 Hz адаптивно опресняване и до 1200 нита пикова яркост.

Дисплеят има фин стъклен слой в структурата си, а най-отгорему е залепено фолио от нов, по-устойчив материал. Той все пак продължава да бъде по-уязвим от стандартните стъклени екрани и е сравнително лесен за надраскване, но само ако искате умишлено да го направите.

Голямата новина тук е, че Samsung въвежда поддръжка на S Pen - за първи път при смартфон със сгъваем екран. Това е възможно като дигитайзерът е разделен на две - за двете части на дисплея. Въпреки тази особеност, няма проблем писецът да преминава през сгъвката на екрана. Браздата между другото продължава да бъде ясно видима и се усеща при допир, за което ви разказах в детайли в ревюто на Galaxy Z Flip 3. S Pen за Galaxy Z Fold 3 е специална версия с накрайник, който се прибира при по-силен натиск, така че да не нарани сгъваемия дисплей. Не бива да опитвате да използвате стилус от Galaxy Note, защото е много вероятно да надраскате фолиото. Въпросният S Pen не се прибира в корпуса и не идва в комплекта на телефона, точно както беше при Galaxy S21 Ultra. Бих го препоръчал на хората, които са свикнали с този аксесоар от серията Note, като обаче ще трябва да се сдобиете и с калъфче, в което писалката се прибира. Въпросното калъфче не ми е любимото и бих предпочел кожения Flip Case, но пък той няма гнездо за S Pen.

Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Вероятно се питате кога бихте използвали въпросния 7.6-инчов дисплей. В ежедневието си, когато съм в движение, почти винаги разчитам на външния екран и рядко отварям телефона, защото просто не е удобно да се разхождаш с мини таблет в ръка, особено ако се разминаваш с хора и има вероятност някой да те отнесе и за миг да се разделиш с няколко хиляди. Вътрешният екран обаче беше задължителен при всяко четене на новини, писане на имейли или гледане на видео. Играта Clash Royale също е неповторима на тази голяма площ, а също и всяко друго заглавия от Google Play. Вечер, излежавайки се на дивана - това беше най-приятното приложение на Fold 3 - устройството напълно изключи нуждата ми от таблет, която иначе упорито назряваше точно за такива моменти. И, разбира се, когато имах нужда да си запиша нещо и използвах S Pen - той просто не работи на външния екран, а дори да работеше - тясната му форма едва ли е подходяща.

Големият екран е супер удобен за всички споменати занимания дотук, а освен това е подходящ за мултитаскинг. За хората, които наистина имат нужда да отворят няколко приложения наведнъж и те дори да взаимодействат помежду си. Можете например да отворите в едната половина текстови документ, а в другата галерията и от нея с влачене да прехвърлите снимка в Word. Има опция за ползване на до три приложения по този начин, а ценно удобство е, че любимите комбинации от отворени прозорци могат да бъдат запаметени.

Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Сгъвайки екрана и поставяйки смартфона като лаптоп върху бюрото, ви прехвърля в т.нар. Flex Mode. Това означава, че някои приложения разпознават сгънатата позиция и прехвърлят част от интерфейса си върху горната, а друга част - върху долната половина на дисплея. Можете да зададете в настройките всички приложения да се съобразяват с Flex Mode, но това честно казано не е особено смислено, тъй като отдолу просто се появяват контролите за яркостта на дисплея, силата на звука, правене на скрийншот и други. Както казах и преди - надявам се все повече разработчици да въведат за приложенията си поддръжка на този режим, защото е супер удобен например при камерата, YouTube, Spotify и други.

Добрата новина е, че Samsung изцяло премахва разсейващите елементи от екрана на Galaxy Z Fold 3 и дори селфи камерата вече е скрита. Под самия дисплей. Всъщност пикселите над обектива са по-разредени и все пак можете да видите къде точно е въпросната камера, което отначало ми се стори нелепо. Честно казано смятам, че Samsung трябваше да изчакат по-усъвършенствана версия на тази технология и тогава да я въведат при смартфоните си. Заради тази по-особена ситуация въпросната селфи камера под екрана е с едва 4 МР резолюция и без изобщо да се колебая ще кажа, че не бих се снимал с нея. Качеството е не просто много под това на всяка друга селфи камера, то е като на евтин телефон отпреди няколко години. Хубавото е, че върху външния дисплей има стандартна 10 МР селфи камера, която постига далеч по-добри изображения и ви препоръчвам винаги да използвате нея. Или дори основната - защото в интерфейса на камерата има бутон за прехвърляне на образа от основната камера върху външния екран и когато разгърнете телефона и го обърнете с гърба към себе си, ще можете да си направите автопортрет с която и да е от основната тройна камера. ... Все пак трябва да знаете, че, макар и далеч от съвършена, тази технология за скриване на камерата под екрана помага за по-пълно потапяне в случващото се на дисплея, защото пикселизираната зона просто изчезва от погледа в един момент и въобще не се забелязва. А ако се питате за какво изобщо тогава я има - отговорът е за видеоразговори. И слава богу в тези ситуации видеовръзката не е никак лоша или поне е със съвсем приемливо качество.

Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Колкото до основната камера - Galaxy Z Fold 3 не е най-способният камерафон на пазара и тройната му камера всъщност повтаря конфигурацията на миналогодишния Fold 2. Тук имаме отново 12 MP основна камера с Dual Pixel AF технология, широка бленда f/1.8 и оптична стабилизация, още една 12 МР камера с ултраширок обхват от 123 градуса и трета 12 МР камера за 2-кратен оптичен зуум. Новото тук е, че обективите са с покритие от стъкло Gorilla Glass with DX, което не само предпазва от драскотини, но и намалява отразената светлина, а това води до по-качествени изображения. Световните медии вече споделиха, че Fold 3 все пак видимо предлага една идея по-добри снимки спрямо предшественика си, но като цяло това не е най-напомпаният камерафон на пазара и не може да се конкурира с Galaxy S21 Ultra например. Така или иначе, смятам, че камерата се справя много добре и предвид, че не е фокусът в това устройство, едва ли бихте имали забележки към нея.

Конфигурацията на Galaxy Z Fold 3 обаче отговаря на най-високо позиционираните смартфони на пазара и се базира на премиум чипсета Snapdragon 888, щедрите 12 GB RAM и 256 GB вградена памет в базовата или 512 GB в по-скъпата версия. Слот за microSD карти няма, но не бих казал, че това може да бъде проблем с толкова голям капацитет на вградената памет. Интересното е, че Fold 3 има две гнезда за физически nanoSIM карти, но също поддържа и eSIM. Солидната конфигурация е жизнено необходима за този смартфон, не само защото подобава на толкова скъпо устройство, но и заради сложните задачи, които се предполага, че ще извършвате с него. Тук визирам работата със стилуса S Pen, мултитаскинга с едновременно активни три приложения, прехвърлянето от единия екран към другия и т.н.

Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Колкото до батерията - тя е от две части с общ капацитет 4400 mAh, което е стъпка назад спрямо 4500 mAh при миналогодишния Fold. Все пак с новия Fold 3 можете да разчитате на малко повече от денонощие време на ползване, макар и не при невъобразимо сериозно натоварване. В дните, в които прекарвах в повече игри на основния екран, а това си беше лесно изкушение, често ми се случваше да презареждам още в края на същия ден. Като цяло бих казал, че животът на батерията е много добър, особено имайки предвид предизвикателния сгъваем екран с огромни размери.

Зареждането на Galaxy Z Fold 3 е максимум 25 W и в комплекта не идва зарядно, а само USB C към USB C кабел. Предлага се и сравнително бавно 10 W безжично зареждане, а също и 4.5 W обърнато безжично зареждане, което позволява да презаредите слушалките или часовника си, като просто ги поставите върху гърба на Fold 3.

Скенерът за пръстови отпечатъци на смартфона е странично разположен, в бутона за включване, което честно казано е доста удобно решение. А и може би най-добрият вариант, предвид необичайния дизайн и двата екрана. Скенерът работи бързо и без забележки в разпознаването, а освен това се предлага и също толкова пъргава технология за сканиране на лицето.

Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

По корпуса на Galaxy Z Fold 3 ще видите и двете решетки за високоговорителите. Това категорично са най-мощните спикъри на смаръфон, които някога съм чувал, като освен супер супер силен, звукът от тях е и изключително качествен. Новото парче на Кание Уест звучеше толкова кристално чисто, че в първия момент реших, че звукът излиза от друго устройство на бюрото ми. Наистина не мисля, че има мобилен телефон с по-добро аудио от този и това наистина е отлична новина, защото прави всяко занимание на Fold 3 още по-вълнуващо.

Ревю на Samsung Galaxy Z Fold 3 @ nixanbal.com

Това беше моето ревю на Galaxy Z Fold 3. Смартфон с бих казал по-тясна аудитория спрямо Galaxy Z Flip 3, който може да не пасне на всеки джоб заради солидните си размери, тегло и... цена. Ако се абстрахираме от това какво пише на етикета, така, както го правим при обсъждането на нови коли да речем, това е устройство, което дава сериозна увереност в категорията на сгъваемите смартфони и реализира по най-добрия досега начин мечтата на много хора за сгъваем таблет с джобни размери. Galaxy Z Fold 3 е смартфон, който дава нови възможности и нови изживявания чрез най-съвременните технологии. Устройството в никой случай не е съвършено и тепърва предстои да виждаме прогреса на Samsung, а и на други производители в посока сгъваемите модели. Просто, хубаво е, че нещо подобно съществува, за да направи смартфоните и най-вече техните дизайн и приложение отново вълнуващи.

ТЕСТ ДРАЙВ: 5 неща за новата CUPRA Ateca

Преминаваш в спортен режим, с левия крак натискаш спирачката до долу, с десния - пълна газ и при достигане на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer