НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Sony LinkBuds

ВИДЕО: Ревю на Sony LinkBuds

2171
Написана от  nixanbal

Тези малки нещица са току-що обявените безжични слушалки на Sony, които без съмнение са моделът с най-необичаен дизайн на японците досега, а също и може би първият продукт от тях с име, което може да бъде запомнено и изречено лесно - Sony LinkBuds. Откъде идва това име и на какво се дължи необичайната визия с този пръстен, а също и за кого са подходящи тези слушалки - ще ви разкажа в следващите минути...

Започвам преди всичко с това за кого са тези слушалки. Създадени са специално за хората, които искат да имат постоянна възможност да слушат любимата си музика или подкасти или пък да провеждат дълги разговори, но без да се изолират от околната среда. Моделът е пълна противоположност на слушалките WF-1000XM4 или на диадемата WH-1000XM4 от Sony, при които водещото е мощният звук и перфектната изолация на околния шум. Тук идеята е, че без да правиш никакви настройки, ти винаги ще си осведомен какво се случва около теб и ще чуеш, ако някой колега те заговори в офиса или кучето ти бутне саксията с другата стая, докато ти кротко си работиш в домашния работен кът. Ето оттук идва и името LinkBuds - слушалките са създадени да свържат твоя онлайн свят с офлайн ежедневието ти.

Ревю на слушалките Sony LinkBuds @ nixanbal.com

Разбира се, разумно е да си кажете - защо пък да не си купя слушалки с активна изолация на околния шум и просто да я изключвам, когато не ми е необходима? Да, това е силен аргумент и със сигурност зависи дали имате нужда от ANC или не, но за мен по-ценното предимство на LinkBuds е, че те нямат тапички, които да влизат в ушния канал. Да, това е нещо, което аз не харесвам при повечето компактни безжични слушалки и ако за вас също такъв дизайн е некомфортен - ето ви алтернатива.

Новите LinkBuds всъщност имат доста особен дизайн и отначало ми беше непонятно как изобщо се поставят в ухото. Това става като първо мушнете този кръг в долната част на ухото си, а след това подпъхнете тази силиконова халка в кухината отгоре. Въпросната халка идва в пет размера от XS до XL, като по начало поставени са тези размер M, но можете лесно да ги подмените, за да намерите най-точните за себе си. Слушалките наистина застават доста стабилно в ухото и Sony дори ги рекламира като подходящи за спорт. Освен това имат защита от пръски вода и пот IPx4, но не бива да ги потапяте напълно в течност. Мини размерите също са важен акцент тук. Всяка от тези слушалки тежи по едва 4.1 грама, което е с 44% по-малко спрямо WF-1000XM4, а като обем формата им е повече от наполовина по-компактна.

Ревю на слушалките Sony LinkBuds @ nixanbal.com

Основната част от компонентите на LinkBuds са в сферичната част, а рингът до нея крие новия 12-милиметров пръстовиден говорител. Тъкмо той не покрива цялото ухо и пропуска околните звуци. И като казах компоненти - слушалките използват новия процесор Sony V1, който прави възможна и функцията DSEE. Нейната роля е да подобрява качеството на компресираната музика, независимо дали слушате МР3-ки, YouTube или от друг източник. Поддържа се Bluetooth 5.2 и кодеците SBC и AAC.

Звукът между другото е доста приятен, но със сигурност бих го поставил под този от WF-1000XM4, които са може би най-добрите компактни безжични слушалки. Причината до голяма степен е специфичният дизайн на LinkBuds, който има за цел все пак да пропуска и част от околния шум, което влияе на музиката в различна степен. Тествах слушалките и за разговори, което се очаква да е едно от основните им предназначения. Имах много добра връзка и в двете посоки при всички разговори, които проведох, а това се дължи на някои трикове, подпомогнати от изкуствен интелект и машинно самообучение. Sony са снабдили LinkBuds с технология за разпознаване и отделяне на гласа, която изчиства околния шум чрез алгоритъм, разработен на база над 500 милиона гласови проби.

Ревю на слушалките Sony LinkBuds @ nixanbal.com

Имайки предвид миниатюрния дизайн, вероятно се чудите как се осъществява управлението на слушалките. И тук идва една от най-интересните екстри на LinkBuds - контролът става чрез докосвания на зоната пред ушите. Да, точно така - двойно или тройно потупване в ъгълчето на бузата ви може да служи за плей/пауза, смяна на песента, намалявате и увеличаване силата на звука, приемате и отказване на обаждане, както и активиране на гласовия асистент. Каква команда стои зад тези потупвания зависи от личните ви предпочитания. А, ако се чудите - да, можете да потупате и върху самите слушалки, но улучването им ми се струва малко по-сложна задача.

Ревю на слушалките Sony LinkBuds @ nixanbal.com Ревю на слушалките Sony LinkBuds @ nixanbal.com

И като споменах гласов асистент - слушалките поддържат Google Assistant и Alexa, но не и Siri - имайте го предвид. От друга страна няма проблем да ги използвате и с Android, и с iPhone, като за целта сваляте от съответния магазин приложението Sony Headphones Connect.

Ревю на слушалките Sony LinkBuds @ nixanbal.com Ревю на слушалките Sony LinkBuds @ nixanbal.com

Sony LinkBuds поддържат и цял куп смарт функции, включително автоматичен контрол силата на звука, работещ на база нивата на шум около вас. Друга популярна от по-скъпите слушалки на японците екстра е Speak-to-Chat, която автоматично спира слушаната музика на пауза, когато започнете да говорите, и я продължава сама след приключване на разговора. Да, ако си пеете на глас, ще задействате тази функция, така че, ако сте от този тип потребители, по-добре я деактивирайте в приложението. Поддържа се и Fast Pair за Android, както и Swift Pair за Windows, което означава супер лесно и бързо свързване с такива устройства. Минус за мен беше невъзможността да свържа LinkBuds едновременно с телефона и с лаптопа си, защото се поддържа връзка само с по едно устройство. Това не е особено удобно, ако например слушате музика от компютъра си и ви звънне телефона.

Ревю на слушалките Sony LinkBuds @ nixanbal.com

Така стигам до батерията, която се оказа с изненадващо дълъг живот. Дори предвид липсата на активна изолация на околния шум Sony LinkBuds обещават доста щедрите 5.5 часа време на ползване с едно зареждане и още 12 часа с презареждания от калъфчето, или общо 17.5 часа, преди отново да ви се наложи да потърсите кабел. Зареждането става през USB C 20-ина сантиметров USB A към USB C кабел, който честно казано не ми свърши никаква работа, защото вече преминах почти изцяло на USB C и за лаптопа, и за зарядните си. Кабелите между другото са единственият начин да зареждате LinkBuds, защото не се поддържа безжично зареждане. С 10-минутно зареждане между другото получавате около час и половина време на ползване.

И калъфчето за зареждане и съхранение, и самите слушалки са изработени от преработена пластмаса, добита от части на автомобили. Рециклираният материал след това е смесен с естествен камък, от който идва този сякаш напръскан дизайн. Еко вълната е застъпена и при търговската кутия, в която няма пластмаса и е изцяло от хартия.

Ревю на слушалките Sony LinkBuds @ nixanbal.com

Е, това беше моето ревю на тези доста необичайно изглеждащи, но и бих казал супер интересни слушалки от Sony. Още веднъж - бих ги препоръчал на хората, които искат да имат постоянен достъп до музиката си или да водят дълги телефонни разговори, но не искат да чувстват дискомфорт от тежки слушалки тип диадема на главата си или не понасят напъхващите се в ушния канал тапи. Ако работата и изобщо ежедневието ви не позволява да се изключите напълно от средата - концепцията на Sony LinkBuds е точно такава и предполагам, че биха ви паснали идеално. Ако обаче търсите активна изолация на околния шум на най-високо ниво и очаквате премиум звук - категорично бих взел Sony WF-1000XM4.

LinkBuds излизат на българския пазар още преди края на февруари на цена около 349 лв., като ще се предлагат в този светъл цвят, който виждате у мен, както и в тъмносиво.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max предлагат 48 МР камера и супер ярки екрани с Dynamic Island

Dynamic Island. Така Apple описва тази елипсовидна изрязана част в дисплея на току-що обявените си смартфони iPhone 14 Pro и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer