НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Sony SRS-XE300

ВИДЕО: Ревю на Sony SRS-XE300

1476
Написана от  nixanbal

Преносимите говорители на Sony идват в най-различни размери и форми, като у мен вече два месеца е ето този симпатяга в цвят nixanbal и най-после дойде време за детайлното му ревю. Това е Sony SRS-XE300 - високоговорител със супер издръжлива батерия, висока защита от прах и вода и може би най-важното - мощен звук, разпространяван в широк периметър.

Всяка година Sony предлага говорителите си в различни цветове, като този път XE300 е наличен в черно, сребристо и това синьо, което виждате у мен. Корпусът му е с гумирано покритие, а зоните на спикърите са защитени от устойчив текстил. Колонката тежи 1 кг и 300 грама и е висока около една педя (23.8 см), което я прави доста солидна, но все пак остава удобна за пренасяне, дори в раницата или просто подръка.

Когато става въпрос за размерите и теглото всъщност е добре да прецените какво точно търсите. Sony, а и конкуретите им, имат и по-малки, и по-големи и тежки модели, но ако вие искате нещо, което да носите сравнително удобно и да използвате при излизания с приятели и в същото време да разчитате на мощен и качествен звук - XE300 е един от добре балансиращите тези изисквания модели.

Sony SRS-XE300 @ nixanbal.com

Аз взех този говорител на морската си ваканция в средата на септември, като идеята беше да тествам не само музикалните му заложби, за които ще стане дума след малко, но и устойчивостта на корпуса. Да, защото като много други модели на Sony и този идва с висока защита от прах и вода, включително от морските вълни. Това го прави перфектният избор за ползване на плажа или на парти край басейна, но също така можете да го заровите в най-дълбокия сняг и да оцелее.

Хареса ми интересната форма с основа петоъгълник, която позволява да поставяте XE300 както изправен, така и в хоризонтална позиция. Моят съвет е да го използвате във вертикално положение, защото ми се струва, че така звукът има по-голям обхват. Дизайнът не е случаен - Sony обясняват, че са използвали нов тип дифузьор с линейна форма, който насочва звука така, че да има по-широко разпространение. Това означава, че музиката ще покрива по-голяма част от помещението и че всеки от компанията ще чува еднакво добре парчетата.

Sony SRS-XE300 @ nixanbal.com

Sony XE300 използва два говорителя с диафрагма с яйцевидна форма, която има по-голяма площ с по-високо звуково налягане за по-плътен бас и по-малко изкривявания. Отгоре и отдолу има два пасивни говорителя, които също подсилват ниските честоти.

Всичко това звучи интересно, но най-важното е, че звученето на този говорител действително е супер качествено и силно. Със сигурност мощността на колонката е достатъчна да озвучи парти в голяма всекидневна или събиране на открито. Интересна е функцията Ambient Noise Sensing, която "разбира", когато използвате говорителя навън и ако усети повече шум, може да ореже някои звуци, които така или иначе няма да чуете в тази среда. А това пести енергия.

Sony SRS-XE300 @ nixanbal.com

Тази и други функции се управляват от смартфон приложението Sony Music Center, което върви на Android и iPhone. В него можете да следите живота на батерията, да моделирате звука спрямо предпочитанията си и слушаната музика, има дори DJ ефекти, ако искате да разчупите партито.

Sony SRS-XE300 @ nixanbal.com

Също в приложението има директен достъп до стрийминг услуги, както и лесен начин да свържете още говорители в група, така че всички да звучат синхронизирано. Можете да обедините колкото спикъра искате, добре де максимумът е 100, което обещава доста мощен звук и възможност да покриете голяма парти площ.

Sony SRS-XE300 @ nixanbal.com

Върху корпуса на Sony XE300 ще забележите няколко символа, които всъщност са бутоните за директен контрол. Те са под гуменото покритие на колонката и изискват натиск, а не са сензорни. Тук можете да увеличавате и намалявате звука, да проверявате нивото на батерията и дори пускате и спирате музиката и дори да приемате обаждания. Да, защото говорителят е подходящ и за тази цел, като при моите няколко теста качеството на връзката беше без забележки и с кристален звук в двете посоки. Има и бутон за заглушаване на микрофона, ако в някакъв момент малкото ви дете се опита да нахлуе в работния ви разговор.

Sony SRS-XE300 @ nixanbal.com

Тук ще спомена, че освен по време на лятната почивка, в голяма част от времето използвах Sony XE300 под монитора на бюрото си, вместо говорителите на лаптопа. Определено ъпгрейдът ми хареса, особено когато музиката предразполагаше по-силен звук и по-дълбок бас. По същия начин провеждах и редица разговори, без да посягам към телефона.

По спецификации батерията на XE300 може да издържи до 24 часа слушане на музика, но това е при някои условности, като например слушане при едва 34% от силата на звука. Дори да слушате музика при по-високи нива обаче, очаквайте часове работа без нужда от презареждане. А зареждането става през USB-C порта, скрит зад гумено капаче.

Sony SRS-XE300 @ nixanbal.com

Е, това беше моето ревю на един от актуалните и за мен най-интересни преносими говорители на Sony - SRS-XE300. Харесва ми дизайнът и синият цвят, харесва ми супер високата устойчивост на прах и вода, дългият живот на батерията и, разбира се, качественият звук с доста приятен бас. По-компактно решение, макар и за сметка на не чак толкова мощен звук и толкова издръжлива батерия, е Sony SRS-XE200, чиято цена е със 100 лв. по-ниска (239 лв., вместо 329 лв.) и има връзка на корпуса. 

5 ключови подобрения в Samsung Galaxy A54 5G

Смартфоните в серията Galaxy A са сред най-продаваните устройства на Samsung, като тази година промяната при Galaxy A54 5G е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer