НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Sony WF-1000XM4

ВИДЕО: Ревю на Sony WF-1000XM4

2770
Написана от  nixanbal

Sony току-що представи новите си компактни безжични слушалки WF-1000XM4, които са позиционирани във високия клас и осигуряват премиум звучене и изключителна шумоизолация. Разликите с предходния модел отпреди 2 години не са никак малко, а изцяло промененият дизайн и много по-скромните размери са само началото.

Нов еко дизайн

Всъщност аз съм един от първите потребители и фенове на предишния модел от тази серия, така че чаках с интерес продължението й и ето че след близо две години то най-после е факт. Новите WF-1000XM4 обаче изглеждат съвсем различно.

Започвайки още с опаковката - тя е значително по-малка и е 99% хартиена, вече без съдържание на пластмаса. Sony следва еко вълната и това всъщност е чудесно, тъй като клиентът не плаща за луксозна опаковка, която никога повече няма да му потрябва.

Самата кутийка на слушалките също е с редуцирани габарити - обемът й е с 40% по-малък. Това е супер, макар че сякаш вече не носи онова премиум усещане на предишния модел. Слушалките обаче все така се усещат като скъп и качествен продукт, а формата им е кръгла и също с намалени размери и тегло (7.3 грама спрямо 8.5 грама).

NIX02656

Sony WF-1000XM4 имат и IPх4 защита от вода, което не позволява да се къпете с тях, ако въобще подобно нещо ви е минавало през ума, но със сигурност ще са защитени от дъжд и от обилно потене във фитнеса.

Може би по-специалното в дизайна сега са накрайниците - тапичките, отговорни за по-доброто пасване на слушалките. В комплекта пристигат три чифта в три различни размера, но те вече не са силиконови, а от полиуретанова пяна. Напомнят ми на мемори пяната в някои матраци, но с по-солидна структура. Идеята е тези нови накрайници от една страна да помогнат за още по-добра шумоизолация, а от друга - да направят слушалките удобни за всеки потребител. А това е изключително важно.

В моя случай трябваше да премина към най-малкия размер тапи, за да постигна стабилно захващане в ухото си. И въпреки че при седене зад бюрото нямам никакви забележки, иска ми се в дизайна да се появи някаква кукичка или друг елемент, който да добавя допълнителна сигурност, че дребните тапи няма да изскочат от ухото, ако например се затичате да хванете трамвая.

Безжично зареждане

Другата голяма новина е, че Sony добавя възможност за безжично зареждане на слушалките. Това, разбира се, става, докато те са прибрани в калъфчето. Можете да ги зареждате така от стандартна подложка за безжично зареждане или поставяйки ги върху смартфон с функция за обърнато безжично зареждане.

Sony WF-1000XM4 @ nixanbal.com

Хубавото е, че въпреки значително намалените габарити WF-1000XM4 не са с по-кратък живот на батерията. Напротив. Слушалките, заедно с възможността за презареждането им от калъфчето, осигуряват до 24 часа слушане на музика с включена шумоизолация или цели 36 часа без noice cancelling. Нещо повече - самите слушалки имат живот от 8 часа с включена шумоизолация, което е повече спрямо предходния модел и неговите 6 часа. С калъфчето получавате още две презареждания и така общо 24 часа. Поддържа се и бързо зареждане, което според Sony за 5 минути осигурява 60 минути време на работа. Зареждането освен безжично става и през USB C порта на калъфчето.

Премиум звук

Така стигам до същината на всеки модел слушалки - качеството на звука. За мен това са едни от най-добре звучащите или дори най-качествените слушалки в този формфактор. Звукът е плътен и богат, много силен и в последните дни дори използвах Sony WF-1000XM4 пред лаптопа у дома, така де - в хоум офиса, просто защото са удобни и звучат супер.

WF-1000XM4

Слушалките разполагат с чисто нови 6-милиметрови драйвъри и използват също новоразработен от Sony процесор V1, който заменя QN1e в предходния модел. Процесорът прави възможна обработката на кодека LDAC, който пък въвежда при този модел поддръжка на High-Res Audio Wireless. На V1 разчита и функцията DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) Extreme, която с помощта на изкуствен интелект подобрява качеството на музиката в реално време, независимо какъв е източникът й.

Разбира се, шумопотискането също е подобрено заради новия процесор, който обработва информацията за шума от двойките микрофони във всяка слушалка.

Подходящи за разговори

Колкото до разговорите - тук също има чудесни новини. Качествено звучи не само гласът на отсрещната страна, но и предаваният към нея звук. Това е така заради технологията за прецизно отделяне на вашия глас от шумна среда, разчитаща на насочените микрофони и на сензора за улавяне на вибрациите от костите при говор. Тествах слушалките в много шумна среда и наистина отсрещната страна нямаше проблем с това да ме чуе, дори когато умишлено се доближих до източник на силна музика.

Разбира се, сериозната система за шумопотискане съдейства за безпроблемните разговори, като дори има функция за автоматично потискане на свистенето на вятъра.

Смарт функции

Продължавам с т.нар. смарт функции, или дребните, но изключително полезни екстри, които добавят още стойност към тези слушалки. Запазена е вече добре познатата от предходни модели на Sony Adaptive Sound Control, която "разбира" къде сте и какво правите, за да настрои нивото на шумопотискане спрямо ситуацията. Ако например пътувате в градския транспорт, ще разчитате на пълна шумоизолация. Ако вървите, като мярка за сигурност, ще чувате и част от околния шум.

Другата очаквана екстра е спирането на музиката, когато свалите една от слушалките и възобновяването й, когато я върнете обратно в ухото си. Няма проблем да слушате музика и само с едната слушалка.

WF-1000XM4

Новост за серията е функцията Speak-to-Chat, която познаваме от модела тип диадема WH-1000XM4. Това е възможността музиката да спре автоматично, когато започнете да говорите и след това да продължи, няколко секунди след приключване на разговора ви. Колко секунди по-късно се настройва в приложението Sony Headphones Connect. Ако сте от хората, които често си припяват с песента, може би е най-добре да изключите тази функция.

Разбира се, все така WF-1000XM4 предлагат и контрол чрез докосване. С единично и двойно потупване или със задържане на пръст върху някоя от слушалките можете да управлявате музиката си и да сменяте режима за шумоизолация. Добавена е възможност да се стартира гласовият асистент само с команда, без докосване, което важи за Google Assistant и Alexa, но не и за Siri. Иначе слушалките работят без проблем с Android и iPhone, а, както споменах, аз ги тествах и на макбука си.

Sony WF-1000XM4 @ nixanbal.com

Единствената не толкова смарт характеристика на слушалките е липсата на поддръжка на едновременна връзка с няколко устройства. Това означава, че не можете да сте постоянно свързани с телефона и лаптопа си например и ще трябва да превключвате между тях ръчно. За потребителите на Mac и iPhone това може да не е проблем, тъй като там е лесно да приемеш обаждане от компютъра, но като цяло е нещо, което в бъдеще Sony вероятно ще трябва да добави като възможност.

Под чертата

Е, това бяха моите впечатления от новите компактни безжични слушалки на Sony, които все така предлагат безапелационно качество на звука, имат още по-добра шумоизолация, изключителен живот на батерията и нови екстри като Speek-To-Chat и безжично зареждане.

Sony WF-1000XM4 излизат на българския пазар до края на юни в черно и пясъчното, което виждате у мен, а цената им е 499 лв. - малко по-ниска от стартовата на предходния модел.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ - най-напредналият технологично робот прахосмукачка на компанията

Xiaomi е един от популярните брандове, когато става дума за роботи прахосмукачки, като самият аз използвам у дома един от…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer