НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Sony WF-1000XM5

ВИДЕО: Ревю на Sony WF-1000XM5

682
Написана от  nixanbal

Това тук са Sony WF-1000XM5 - най-новите безжични слушалки от висок клас на японците, които вече са и на българския пазар. За супер качествения звук, отличната изолация на околния шум и останалите дребни, но полезни екстри - ще ви разкажа в следващите минути.

По-компактни - по-удобни

Започвам с дизайна, който е доста променен и бих казал опростен спрямо предходния модел. XM5 са приблизително 20% по-леки и с една четвърт по компактни от XM4. Всяка слушалка вече тежи 5.9 грама. Това е ключово, защото прави новия модел по-лесен и удобен за носене - най-важното за този тип слушалки. Поне в моя случай слушалките пасват доста стабилно и е много трудно да се стигне до разместването или падането им.

Важно е да подберете и точния размер на накрайниците, като аз обичайно винаги използвам М, но тук реших да пробвам по-малкия размер S и нещата си дойдоха на мястото. Има и размер SS, което ще бъде полезно за хората с по-малки уши. Тапичките не са силиконови, а от вече познатия материал тип мемори пяна, който заема формата на ушния канал.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Иначе WF-1000XM5 се предлагат в черно и този пясъчен цвят, който според Sony трябва да се нарича "сребрист", но Sony винаги е имала проблем с имената, така че - прощаваме им за това. Слушалките са с почти изцяло полирана повърхност, с изключение на ето тази част. Това решение може да е чисто дизайнерско, но това е зоната, която се докосва за управлението на XM5, така че матовото ѝ покритие означава по-малко видими пръстови отпечатъци. Има IPX4 защита от вода, която ще ви осигури спокойствие при тичане под дъжда или по-обилно потене във фитнеса.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Кутийката за съхранение и зареждане на слушалките е в същия пясъчен цвят и с леко грапаво усещане. Бих казал, че напомня на варовиков камък, каквито едно време използвах в аквариумите си. Размерите на кутийката също са намалени и въпреки че далеч не е най-малката, която съм виждал - удобна е за носене и прибиране във всеки джоб.

Батерия и зареждане

Слушалките се зареждат през USB C, като в комплекта им влиза доста къс USB C към USB A кабел, който не ми върши никаква работа, тъй като вече изцяло преминах към новия стандарт. Имайки предвид, че това е най-високият клас слушалки тип тапи на Sony, съвсем очаквано се поддържа и безжично зареждане. Функцията е много ценна за мен, защото винаги мога да презаредя набързо дори от смартфона си, когато съм в движение.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Въпреки че са по-леки и по-компактни новите WF-1000XM5 са запазили отличния живот на батерията от предходния модел. Ако използвате активната изолация на околния шум, ще разчитате на 8 часа нонстоп слушане на музика + две презареждания от калъфчето, или общо до 24 часа. Без ANC животът на батерията скача на 36 часа. Това е отличен показател, защото позволява да използвате XM5 през целия работен ден, без да ги сваляте от ушите си. Скоро ми предстои по-голямо пътуване и смятам да ги изпитам на максимум, тъй като ще съм в движение близо 20 часа.

ANC и качество на звука

Така стигам до най-важната тема - качеството на звука и активната изолация на околния шум, които за мен правят WF-1000XM5 един от най-добрите модели тип тапи на пазара. Слушалките имат 8.4 мм говорител, който е значително по-голям от 5-милиметровия при XM4, но пък все още доста по-малък от този на конкурентни модели. Размерът обаче не е най-важното в случая, защото звукът, на който са способни тези дребосъци, е изключителен - и като сила, и като качество.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Поддържа се кодекът LDAC на Sony, който позволява пренос на HD аудио или просто по-качествен звук. LDAC не се поддържа от iPhone, имайте го предвид, но ползвах слушалките и с 14 Pro Max, при което не бих казал, че звукът беше осезаемо по-лош.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Активната изолация на околния шум също е на много високо ниво, като успява да спре най-различни разсейващи и дразнещи фонови шумове. Тя е подобрена спрямо предходното поколение и потиска звуци в широка честотна лента. Не заглушава напълно човешки говор, да речем, т.е. не сте съвсем в друго измерение, но ANC-то е толкова добро, че с тези слушалки ще можете да се изключите и да се съсредоточите върху работата и мислите си дори в шумно кафене, в офиса, градския транспорт или при полет.

XM5 имат по 3 микрофона във всяка слушалка, включително двойни микрофони за обратна връзка, които подобряват изключването на нискочестотните шумове. Към шумопотискащия процесор QN2e е добавен и процесорът V2, като те заедно управляват шумопотискането и се адаптират спрямо средата в реално време.

Смартфон приложение и екстри

Sony WF-1000XM5, разбира се, може да се свързва директно към устройства чрез Bluetooth, но има и приложение за смартфони. Във въпросното Sony Headphones Connect можете да направите различни настройки и да се запознаете с допълнителните възможности на слушалките.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Тук все така предлага функцията Ambient Sound Control, която регулира автоматично шумоизолацията спрямо това какво правите или къде се намирате. Ако например просто сте седнали или сте в градския транспорт - ANC ще работи с пълна сила. Ако вървите или тичате в парка, когато се предполага, че трябва да сте наясно със случващото се около вас - ANC ще бъде с намалено действие или напълно изключена.

В приложението е и функцията Speak-to-Chat. Когато е активирана, музиката ще спира на пауза, щом започнете да говорите и ще се възобновява, щом приключите разговора си. Както и преди - няма как Speak-to-Chat да разпознае дали говорите или пеете на глас с любимото си парче, така че, ако сте от тези хора, по-добре я изключете. Полезна е обаче, ако например често се случва да размените две думи с колега или пък когато си плащате кафето на касата на път към работа. Има настройка колко чувствителна да е функцията и колко бързо да тръгва отново музиката.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

В приложението можете още да регулирате звученето чрез еквалайзер и да настроите каква команда да бъде всяко докосване на лявата и дясната слушалка. Общо взето можете да регулирате почти всичко с докосвания и задържания върху двете тапи, включително силата на звука. Има опция да активирате и жестове с главата, а именно - да приемате обаждане с кимване и да отказвате такова с поклащане на главата.

Слушалките могат да се свързват с две устройства едновременно и да превключват между тях, в зависимост от случващото се. Например може да слушате музика от лаптопа си, а щом получите входящо обаждане - да приемете разговора от телефона си.

Кристални разговори

XM5 предлагат и най-доброто качество на разговорите в модел на Sony досега. Разбира се, за това спомага отново технологията за активна изолация на околния шум, като в играта е намесен и изкуствен интелект, който използва над 500 милиона гласови проби, така че да изолира отлично гласа ви, независимо от средата. Тествах слушалките за разговор, докато се разхождам из града и действително отсрещната страна дори не разбра, че съм на открито и около мен има хора, автомобили и вятър.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Sony също така разчита на сензори за костна проводимост, които улавят вибрациите на гласа директно от костите на челюстта. Всичко това звучи като доста усилия да се постигнат по-чисти разговори, а хубавото е, че са си стрували.

Под чертата

Това беше моето ревю на Sony WF-1000XM5, които са по-удобни за носене, с още по-качествено звучене и с по-ефективна шумоизолация. Цената им за начало е около 629 лв., което е в по-горната граница на категорията, но, ако сумата е ОК за вас или ги намерите за по-малко - със сигурност бих ги препоръчал.

VIVACOM вече предлага заплащане за съдържание от Apple чрез месечната сметка

VIVACOM обяви, че от днес започва да предлага на клиентите си възможност да плащат за съдържание от Apple чрез месечната…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer