НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Sony WF-1000XM5

ВИДЕО: Ревю на Sony WF-1000XM5

1043
Написана от  nixanbal

Това тук са Sony WF-1000XM5 - най-новите безжични слушалки от висок клас на японците, които вече са и на българския пазар. За супер качествения звук, отличната изолация на околния шум и останалите дребни, но полезни екстри - ще ви разкажа в следващите минути.

По-компактни - по-удобни

Започвам с дизайна, който е доста променен и бих казал опростен спрямо предходния модел. XM5 са приблизително 20% по-леки и с една четвърт по компактни от XM4. Всяка слушалка вече тежи 5.9 грама. Това е ключово, защото прави новия модел по-лесен и удобен за носене - най-важното за този тип слушалки. Поне в моя случай слушалките пасват доста стабилно и е много трудно да се стигне до разместването или падането им.

Важно е да подберете и точния размер на накрайниците, като аз обичайно винаги използвам М, но тук реших да пробвам по-малкия размер S и нещата си дойдоха на мястото. Има и размер SS, което ще бъде полезно за хората с по-малки уши. Тапичките не са силиконови, а от вече познатия материал тип мемори пяна, който заема формата на ушния канал.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Иначе WF-1000XM5 се предлагат в черно и този пясъчен цвят, който според Sony трябва да се нарича "сребрист", но Sony винаги е имала проблем с имената, така че - прощаваме им за това. Слушалките са с почти изцяло полирана повърхност, с изключение на ето тази част. Това решение може да е чисто дизайнерско, но това е зоната, която се докосва за управлението на XM5, така че матовото ѝ покритие означава по-малко видими пръстови отпечатъци. Има IPX4 защита от вода, която ще ви осигури спокойствие при тичане под дъжда или по-обилно потене във фитнеса.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Кутийката за съхранение и зареждане на слушалките е в същия пясъчен цвят и с леко грапаво усещане. Бих казал, че напомня на варовиков камък, каквито едно време използвах в аквариумите си. Размерите на кутийката също са намалени и въпреки че далеч не е най-малката, която съм виждал - удобна е за носене и прибиране във всеки джоб.

Батерия и зареждане

Слушалките се зареждат през USB C, като в комплекта им влиза доста къс USB C към USB A кабел, който не ми върши никаква работа, тъй като вече изцяло преминах към новия стандарт. Имайки предвид, че това е най-високият клас слушалки тип тапи на Sony, съвсем очаквано се поддържа и безжично зареждане. Функцията е много ценна за мен, защото винаги мога да презаредя набързо дори от смартфона си, когато съм в движение.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Въпреки че са по-леки и по-компактни новите WF-1000XM5 са запазили отличния живот на батерията от предходния модел. Ако използвате активната изолация на околния шум, ще разчитате на 8 часа нонстоп слушане на музика + две презареждания от калъфчето, или общо до 24 часа. Без ANC животът на батерията скача на 36 часа. Това е отличен показател, защото позволява да използвате XM5 през целия работен ден, без да ги сваляте от ушите си. Скоро ми предстои по-голямо пътуване и смятам да ги изпитам на максимум, тъй като ще съм в движение близо 20 часа.

ANC и качество на звука

Така стигам до най-важната тема - качеството на звука и активната изолация на околния шум, които за мен правят WF-1000XM5 един от най-добрите модели тип тапи на пазара. Слушалките имат 8.4 мм говорител, който е значително по-голям от 5-милиметровия при XM4, но пък все още доста по-малък от този на конкурентни модели. Размерът обаче не е най-важното в случая, защото звукът, на който са способни тези дребосъци, е изключителен - и като сила, и като качество.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Поддържа се кодекът LDAC на Sony, който позволява пренос на HD аудио или просто по-качествен звук. LDAC не се поддържа от iPhone, имайте го предвид, но ползвах слушалките и с 14 Pro Max, при което не бих казал, че звукът беше осезаемо по-лош.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Активната изолация на околния шум също е на много високо ниво, като успява да спре най-различни разсейващи и дразнещи фонови шумове. Тя е подобрена спрямо предходното поколение и потиска звуци в широка честотна лента. Не заглушава напълно човешки говор, да речем, т.е. не сте съвсем в друго измерение, но ANC-то е толкова добро, че с тези слушалки ще можете да се изключите и да се съсредоточите върху работата и мислите си дори в шумно кафене, в офиса, градския транспорт или при полет.

XM5 имат по 3 микрофона във всяка слушалка, включително двойни микрофони за обратна връзка, които подобряват изключването на нискочестотните шумове. Към шумопотискащия процесор QN2e е добавен и процесорът V2, като те заедно управляват шумопотискането и се адаптират спрямо средата в реално време.

Смартфон приложение и екстри

Sony WF-1000XM5, разбира се, може да се свързва директно към устройства чрез Bluetooth, но има и приложение за смартфони. Във въпросното Sony Headphones Connect можете да направите различни настройки и да се запознаете с допълнителните възможности на слушалките.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Тук все така предлага функцията Ambient Sound Control, която регулира автоматично шумоизолацията спрямо това какво правите или къде се намирате. Ако например просто сте седнали или сте в градския транспорт - ANC ще работи с пълна сила. Ако вървите или тичате в парка, когато се предполага, че трябва да сте наясно със случващото се около вас - ANC ще бъде с намалено действие или напълно изключена.

В приложението е и функцията Speak-to-Chat. Когато е активирана, музиката ще спира на пауза, щом започнете да говорите и ще се възобновява, щом приключите разговора си. Както и преди - няма как Speak-to-Chat да разпознае дали говорите или пеете на глас с любимото си парче, така че, ако сте от тези хора, по-добре я изключете. Полезна е обаче, ако например често се случва да размените две думи с колега или пък когато си плащате кафето на касата на път към работа. Има настройка колко чувствителна да е функцията и колко бързо да тръгва отново музиката.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

В приложението можете още да регулирате звученето чрез еквалайзер и да настроите каква команда да бъде всяко докосване на лявата и дясната слушалка. Общо взето можете да регулирате почти всичко с докосвания и задържания върху двете тапи, включително силата на звука. Има опция да активирате и жестове с главата, а именно - да приемате обаждане с кимване и да отказвате такова с поклащане на главата.

Слушалките могат да се свързват с две устройства едновременно и да превключват между тях, в зависимост от случващото се. Например може да слушате музика от лаптопа си, а щом получите входящо обаждане - да приемете разговора от телефона си.

Кристални разговори

XM5 предлагат и най-доброто качество на разговорите в модел на Sony досега. Разбира се, за това спомага отново технологията за активна изолация на околния шум, като в играта е намесен и изкуствен интелект, който използва над 500 милиона гласови проби, така че да изолира отлично гласа ви, независимо от средата. Тествах слушалките за разговор, докато се разхождам из града и действително отсрещната страна дори не разбра, че съм на открито и около мен има хора, автомобили и вятър.

Ревю на Sony WF-1000XM5 @ nixanbal.com

Sony също така разчита на сензори за костна проводимост, които улавят вибрациите на гласа директно от костите на челюстта. Всичко това звучи като доста усилия да се постигнат по-чисти разговори, а хубавото е, че са си стрували.

Под чертата

Това беше моето ревю на Sony WF-1000XM5, които са по-удобни за носене, с още по-качествено звучене и с по-ефективна шумоизолация. Цената им за начало е около 629 лв., което е в по-горната граница на категорията, но, ако сумата е ОК за вас или ги намерите за по-малко - със сигурност бих ги препоръчал.

Нов Xiaomi Store ще отвори врати в още един търговски център в София

Xiaomi скоро ще отвори в България втория официален Xiaomi Store. Това става ясно от брандиран с "Очаквай скоро" нов магазин…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer