НачалоВидео ревюВИДЕО: Ревю на Sony WH-1000XM5

ВИДЕО: Ревю на Sony WH-1000XM5

1533
Написана от  nixanbal

Новите премиум слушалки на Sony идват с променен дизайн и с още по-добра изолация на околния шум. Ако често пътувате или просто обичате да потъвате в музиката си - WH-1000XM5 са един от най-добрите модели, които ще намерите на пазара в тази ценова категория.

Sony WH-1000XM5 са продължение на популярния XM4 от 2020 г., като бих казал, че носят най-сериозната промяна в дизайна на серията досега. Тук визирам по-тънката диадема отгоре, както и тези изтеглящи се плъзгачи - като цяло малко по-свеж и осъвременен дизайн, който много ми допада, въпреки че елементи от него са ни познати от различни конкурентни модели. И лентата отгоре, и самите слушалки имат меки части, покрити от приятна на допир изкуствена кожа.

Отдолу е бутонът за включване и сдвояване с устройства, както и този за превключване от режим с пълна изолация на околния шум към такъв с пропускане на част от звуците. Това може да стане и през приложението, но за него по-късно.

Ревю на Sony WH-1000XM5 от nixanbal.com

Ревю на Sony WH-1000XM5 от nixanbal.com Ревю на Sony WH-1000XM5 от nixanbal.com

Единственият недостатък в новия дизайн за мен е невъзможността слушалките да се сгъват навътре, както преди, а освен това, ако искате да ги положите на раменете си, докато не слушате музика, тук също липсва възможност за прегъване в правилната посока.

Управлението на слушалките все така става с докосвания по дясната - двойно потупване спира на пауза, плъзване нагоре или надолу контролира звука, а напред и назад - преминаване към следващата или предишната песен в плейлиста.

По корпуса на слушалките ще забележите цял куп микрофони, които вече са два пъти повече спрямо WH-1000XM4 - цели 8. Целта е, разбира се, с тяхна помощ да се постигне още по-добра изолация на околния шум, а също така да се реши един от основните недостатъци на предходния модел - качеството на разговорите. Въпреки че този тип слушалки не се създават, за да се използват основно за това, със сигурност ще ви се наложи да приемете някое и друго обаждане, докато слушате музика с тях, особено ако ги използвате по цял ден. Sony WH-1000XM5 използват фирмената технология за прецизно улавяне на човешкия глас Voice Pickup, която си служи с четири насочени микрофона и базирана на AI структура за намаляване на шума. Благодарение на това гласът се изолира по-прецизно, а в същото време се намалява и шумът от вятъра по време на разговори. При няколкото разговора, които проведох с XM5, звукът в двете посоки беше много добър и със сигурност бих казал, че можете да използвате слушалките дори в офиса си за работна комуникация.

Ревю на Sony WH-1000XM5 от nixanbal.com

Колкото до шумоизолацията - тя не е била по-добра в никой друг модел на Sony досега. Слушалките използват не само познатия отпреди QN1, но и новия процесор V1. С негова помощ Sony казват, че са успели да намалят още шумовете, особено по-високочестотните. По-фина настройка на активната изолация на околния шум можете да направите в приложението Headphones на Sony, където е и функцията Adaptive Sound Control. Когато е включена, слушалките ще разпознават автоматично какво правите и ще променят нивото на шумоизоплация спрямо това. Например, ако сте седнали зад бюрото или в автобуса, ще получите пълно заглушаване на околните звуци, ако тичате в парка - ще бъдат пропускани шумовете на средата, за да не ви блъсне велосипед например и т.н. Има опция и системата да запомни най-често посещаваните от вас места и настройките да се променят спрямо тях.

Също в приложението можете да активирате функцията Speak-to-Chat, която спира слушаната музика, щом започнете да говорите. Така можете да проведете разговор на касата, докато си поръчвате сутрешното кафе на път към офиса, или пък да си кажете няколко думи с колегата до вас, след което музиката автоматично ще започне отново. Както и друг път съм казвал - ако сте от хората, които си пеят на глас, изключете Speak-to-CHat, защото ще спира музиката не когато трябва.

Ревю на Sony WH-1000XM5 от nixanbal.com

В приложението можете още да включите функцията за подобряване качеството на аудиото DSEE Extreme, да позволите връзка с две устройства едновременно - например смартфона и лаптопа, както е в моя случай, да изключите сензорния панел за управление на слушалката и да направите още някои други настройки.

За мен всички тези т.нар. Смарт функции са наистина ценни, защото правят ползването на слушалките по-приятно и ежедневието по-удобно. Не е нужно например да свалям слушалките, за да си поговоря с някой, не е нужно да се ровя в настройките, за да намаля шумоизолацията, когато излизам и т.н. Разбира се, слушалките спират музиката, когато ги свалите, а ако не ги поставите обратно за известно време, ще се изключат автоматично.

Ревю на Sony WH-1000XM5 от nixanbal.com

Аудиото наистина е изключително качествено и бих казал, че всеки музикален стил звучи чудесно на Sony WH-1000XM5. Налице е и еквалайзер, ако имате собствени предпочитания за настройките. Моделът всъщност използва чисто нов 30 мм драйвър и има по-богато звучене и и по-дълбок бас.

Ревю на Sony WH-1000XM5 от nixanbal.com

Батерията на модела обещава сходно време на слушане с това на предишния модел. Sony казват, че с включена шумоизолация WH-1000XM5 могат да издържат до 30 часа музика, което са два презокеански полета, времето на летището и пътя до там. Презареждането става през USB C, което е супер, като се поддържа USB PD и за 3 минути слушалките могат да почерпят заряд за 3 часа слушане на музика.

Ревю на Sony WH-1000XM5 от nixanbal.com

Слушалките идват с доста приятен калъф с текстилно покритие, който има доста чупки и сгъвки, но всъщност не може да се сгъне на две, дори когато сте извадили слушалките. Все пак има някакъв ъгъл на прегъване, който позволява да го приберете една идея по-удобно в раницата или в джоба на самолета отпред. В калъфа има магнитно капаче, което съхранява кабелите, но предполагам, че можете да носите там и някакъв допълнителен аксесоар или каквото друго се събере.

Ревю на Sony WH-1000XM5 от nixanbal.com

Е, това беше моето ревю на Sony WH-1000XM5 - едни от най-добрите слушалки с активна шумоизолация, които можете да си купите в тази ценова категория. Те предлагат отлично качество на звука, чудесен дизайн, изобилие смарт функции и издръжлива батерия. Цената име около 750 лв., но имайте предвид, че предходният модел WH-1000XM4 вече струва 499 лв. и също заслужава специално внимание. 

5 ключови подобрения в компактния флагман Samsung Galaxy S24

Galaxy S24 е у мен от няколко дни и, въпреки че добре познавате моята зависимост към по-големите смартфони, трябва да…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer