НачалоВидео ревюВидео: Samsung Galaxy Note 7 - Първи впечатления

Видео: Samsung Galaxy Note 7 - Първи впечатления

7654
Написана от  nixanbal

Galaxy Note 7 е един от най-дългоочакваните смартфони на 2016 г., не само защото е най-функционалният модел на Samsung, а и защото след пропуска с Note 5 миналата година, този път фаблетът с писалка ще се продава и в България.

Samsung Galaxy Note 7 вече е у мен, за да ви запозная с него отблизо, а преди детайлното ревю реших да ви предложа личните си впечатления от първите ми 48 часа с устройството. Кои са най-важните нови екстри на Note 7 и все още ли тази серия е различна порода от Galaxy S – гледайте в следващите минути...

Започвам видеото с дизайна, който се оказа много близък с този на Galaxy S7 edge. Note 7 има само една версия и тя е с двойно извит дисплей. Това не пречи на писането със стилуса, но и не добавя някаква специална функционалност. Т.нар. Dual Edge екран по-скоро е дизайнерско решение, което заедно с 3D симетричните форми правят Note 7 едно от най-красивите и удобни в ръката устройства.

3D симетричен дизайн всъщност означава, че и дисплеят, и стъкленият гръб са извити към страните на смартфона и се срещат в металната рамка. Когато погледнете Note 7 отстрани, ще забележите симетрията, за която Samsung говори.

Screen Shot 2016-08-17 at 9.14.05 AM

Като цяло първите ми впечатления от дизайна на Note 7 са отлични – корейците успяха да надградят и без друго сполучливата визия на S7 edge, добавяйки по-приятно усещане в ръката и по-красива гледка за окото. Заради извития екран рамката около него е почти незабележима, а и прави формата по-компактна.

Колкото до размерите – Galaxy Note 7 е с 5.7" дисплей и е съвсем малко по-голям от S7 edge, като налагайки двата апарата един върху друг ще забележите минималното увеличение на габаритите. Обърнете внимание, че е трудно да ползваш Note 7 с една ръка, но големият екран и вграденият стилус всъщност така или иначе не предполагат това.

Продължавам със стилуса, който е ключова екстра и отличителен белег за серията Note още от създаването й през 2011 г. Новият S Pen на Galaxy Note 7 е усъвършенстван в посока не само софтуер, но и хардуер.

Screen Shot 2016-08-17 at 9.13.31 AM

Стилусът все още не е удобен като конвенционална писалка, но е най-близкото нещо до нея, което ще откриете у съвременен смартфон. Новият S Pen вече е много по-чувствителен и разпознава 4096 нива на натиск – два пъти повече спрямо Note 5. С това рисуването, писането, скицирането и всяка дейност с него става още по-прецизна и естествена. Върхът на дигиталната писалка е най-финият досега – с дебелина едва 0.7 мм спрямо 1.6 мм при Note 5, което позволява да изрисувате и най-малките детайли в картината си.

Що се отнася до софтуера – тук също има куп подобрения, като най-ценното за мен е преводачът. Функцията се базира на Google Translate и може да превежда от и на десетки езици, включително български. За целта просто я активирате при изваждането на стилуса и посочвате с него върху непознатата дума, а преводът й изскача в малко прозорче над нея.

Добавени са още възможност за записване и поставяне на бележка върху заключения екран, изрязване на gif-чета, има нови накрайници за рисуване и други.

Screen Shot 2016-08-17 at 9.14.41 AM

И стигаме до защитата от вода, която за първи път се въвежда в серията Note с новия Note 7. Фаблетът има IP68 защита от прах и вода и може да издържи на метър и половина дълбочина за до 30 минути. А в това време можете да използвате и стилуса, защото той също е водоустойчив, както и гнездото му. Сериозно – едва ли ще рисувате сцена от Търсенето на Немо, докато се гмуркате с телефон, но с тази защита си гарантирате, че апаратът ще работи и след заливане или изпускане във вода, няма проблем да пишете със стилуса под дъжда, а ако в слота му попадне вода – просто я изтръскайте.

Другата ключова новост в Note 7 е скенерът на ириса. Това е още един начин за биометрична защита на данните, като е запазен и скенерът за пръстови отпечатъци в хоум бутона. Note 7 е първият смартфон на Samsung със скенер на ириса и от първите тестове – той работи добре. В указанията за ползване е посочено, че не можете да разчитате на прецизно разпознаване при ярка светлина, ако носите лещи и очила, но в общия случай само един поглед е достатъчен, за да отключите телефона. Можете да използвате този метод и за логване в сайтове, които изискват парола, което ви спестява повторното й въвеждане.

Screen Shot 2016-08-17 at 9.13.39 AM

Все още не мога да преценя дали бих използвал скенера на ириса в ежедневието, тъй като изисква да светнете екрана на телефона и да поискате да го отключите ръчно, преди инфрачервеният сензор да светне и да ви разпознае. Така че пръстовият отпечатък сякаш остава по-удобен вариант, но в случаите, когато ръцете ви са мръсни – имате опция.

Като конфигурация Note 7 запазва чипсета Exynos с 8-ядрен процесор и 4 GB RAM, познати от Galaxy S7, но идва с два пъти повече вградена памет – цели 64 GB + microSD слот. Познати от S7 са и двете камери на фаблета, но новост е USB Type-C портът и удобният при четене филтър за синята светлина от дисплея. Последният може да се активира бързо от шорткътите в падащата лента, където има и възможност да регулирате силата му. С Note 7 Samsung въвежда и защитената папка Secure Folder, което е защитена със скенера на ириса зона в телефона, криеща от чужди очи втора галерия, имейл, бележки и друга информация. Нещо като телефон в телефона, запазен само за вас.

Screen Shot 2016-08-17 at 9.15.01 AM

Това бяха накратко впечатленията ми от Galaxy Note 7 след първите ми 48 часа с него. Note 7 категорично е най-преливащото от екстри устройство на корейците, което надгражда Galaxy S7 edge с някои ключови подобрения – по-голям екран, скенер на ириса, USB Type-C порт и най-вече – стилуса S Pen.

Дали обаче цената от около 1650 лв. си заслужава, при условие, че S7 edge струва 1500 лв.? Всъщност да, защото Note 7 идва не само с повече възможности, но и с два пъти повече вградена памет. А струва ли си точно вие да разбиете касичката си за този смартфон – очаквайте детайлното ревю на Note 7, в което ще мога да споделя с вас повече подробности и впечатления от работата си с него.

iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max имат подобрени камери и батерии, 120 Hz дисплеи и до 1 TB памет

Apple представи днес новите си смартфони от серията iPhone 13, начело с премиум моделите iPhone 13 Pro и iPhone 13…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer