НачалоНовиниВИДЕО: Samsung Q950TS - новият премиум 8K QLED телевизор

ВИДЕО: Samsung Q950TS - новият премиум 8K QLED телевизор

3091
Написана от  nixanbal 29 ноември 2020
ВИДЕО: Samsung Q950TS - новият премиум 8K QLED телевизор

Преди малко повече от две години бях на затворено събитие за медии на изложението IFA в Берлин, където Samsung представи за първи път телевизор с 8K резолюция, който малко по-късно щеше да пусне на пазара. Спомням си, че тогава всички журналисти бяхме въодушевени от идеята за 4 пъти повече пиксели от 4K екраните, но всички се запитахме готов ли е пазарът за 8K и къде е съдържанието?

Оттогава до днес много неща се промениха и въпреки че телевизионните канали още са далеч от тази свръхвисока резолюция, 8K телевизорите продължават да се развиват и да предлагат все по-усъвършенствани технологии, придаващи им по-голяма стойност. А и нека изясним нещо още отначало - дали bTV и National Geographic ще излъчват в 4, 8 или колкото и да е K, никога няма да бъде определящо за темповете на развитие на тези технологии.

Преди дни имах възможност да прекарам няколко часа с най-новото в каталога 8K телевизори на южнокорейсия производител, моделът Samsung Q950TS, а в това видео и на следващите редове, като част от поредицата WithGalaxy, ще ви разкажа подробности за него.

Samsung Q950TS e най-актуалната флагман серия 8K телевизори, която е представена от няколко модела с диагонал от 65, 75 и 85". Първото, което ще забележите при тези екрани, е супер фината рамка около тях. Според производителя дисплеят заема 99% от лицевата част на телевизора и реално, когато гледате дисплея от няколко метра разстояние тези очертания почти напълно изчезват.

В основата е солидната стойка, която държи екрана под лек ъгъл, който не се регулира. Възможна е обаче и инсталация на стената, като заради плоския си гръб телевизорът почти напълно залепва към нея.

Samsung Q950TS - новият премиум 8K QLED телевизор

Само че за мен още по-интересен елемент от дизайна е металната решетка, която преминава през всички страни на телевизора. Оказва се, че това не е само декоративно решение на дизайнерите, а зад тези симетрични отвори се крият цял куп високоговорители, които осигуряват мощен и обемен звук. Samsung използва и технологията Object Tracking Sound+ (OTS+), която следи обектите на екрана и променя посоката, от която идва звукът спрямо тях. Идеята на производителя е без допълнителна озвучителна система да се постигне по-близък ефект до усещането в киносалона.

Другата смислена технология при звука е Active Voice Amplifier (AVA), която автоматично усилва диалозите във филма, който гледате, ако изведнъж в помещението стане много шумно.

Samsung Q950TS - новият премиум 8K QLED телевизор

По отношение на образа тук говорим за QLED екран с богати цветове, висока яркост, 8K резолюция (7680 x 4320 пиксела) и суперширок ъгъл на видимост. 8K съдържанието все още е твърде малко, въпреки че в YouTube се появиха някои такива клипове, а от началото на 2020 г. смартоните Galaxy от високия клас на Samsung, а и други модели, също имат възможност за видеозапис при тази супервисока резолюция. Така че гледането на филми и сериали с 8K резолюция няма как да е водещ стимул, за да погледнете към 8K телевизор като този, но идеята тук е, че с помощта на изкуствения интелект Samsung Q950TS успява да подобри образа, независимо какъв е източникът. Това е т.нар. функция AI Upscaing, която е възможна благодарение на процесора Quantum 8K. Независимо дали гледате вечерните новини или стриймвате филми, телевизорът ще ги преобразува в съдържание с близко до 8K качество чрез машинно самообучение. Така че дори да не гледате сериала Бьорнстад по HBO в 8K, на този екран той ще изглежда по-добре.

Тук ще отбележа и функцията за адаптивна настройка на картината, която е част от интелигентния режим на Q950TS. С нейна помощ яркостта на екрана се регулира автоматично, напасвайки се към променливата среда на осветеност. Така през деня, когато в стаята влизат повече слънчеви лъчи, яркостта ще е по-висока, а вечер - автоматично ще бъде намалена, за да не дразни очите ви в по-тъмното помещение.

Samsung Q950TS - новият премиум 8K QLED телевизор

Телевизорът се базира на Tizen OS, която Samsung активно използва за редица свои продуктови категории. В случая бих казал, че за мен важните неща са две - навигацията из платформата е супер пъргава, а списъкът с наличните приложения включва всички, които използвам. Тук влизат Netflix, HBO GO, Spotify, YouTube, браузър и дори Apple TV, през която можете да гледате съдържание и в Apple TV+.

В софтуерно отношение е интересна например функцията Multi View, която поставя от едната страна картината, а от другата - екрана на свързан смартфон. Другата полезна екстра е Tap View, при която само с докосване на телефона до рамката на телевизора прехвърляте музиката или филма, който гледате на мобилния си върху големия екран.

Всъщност дотук на няколко пъти става дума за смартфони и това не е случайно. Този телевизор е част от екосистемата Smart Things на Samsung, в която всички устройства от производителя в дома ви могат да си говорят помежду си. Наред с мобилния телефон, големият екран на телевизора е нещо като централният хъб за управление на всичко това, като на него можете да получавате дори известия от пералнята и други електроуреди.

Samsung Q950TS - новият премиум 8K QLED телевизор

Управлението на Samsung Q950TS става с едно компактно и изчистено дистанционно без много бутони, каквото вече сме виждали при предишни модели на компанията. Самият телевизор също акцентира на минималистичния подход при инсталация, като от него излиза само един тънък кабел, включващ се към кутията, даваща достъп до различни портове за връзка с периферни устройства. Идеята е да няма видими кабели, независимо къде инсталирате телевизора, като кутията може дори да бъде прибрана в тв шкафа.

Samsung Q950TS - новият премиум 8K QLED телевизор

Това бяха моите впечатления от новия премиум модел 8K телевизор на Samsung, който успях да разгледам отблизо за няколко часа. Надявам се видеото да ви е било интересно и ще се радвам да чуя и вашите коментари относно 8K резолюцията и ролята й в съвременния тв бизнес.

Xiaomi 14 Ultra получи европейска премиера, очакваме го в България през април

Здравейте от слънчева Барселона, където Xiaomi току-що представи в Европа новия си премиум смартфон Xiaomi 14 Ultra. Това е най-напредналият…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer