НачалоВидео ревюВИДЕО: Samsung The Sero - първият телевизор с въртящ се екран

ВИДЕО: Samsung The Sero - първият телевизор с въртящ се екран

2377
Написана от  nixanbal

Това пред вас е вероятно най-чудноватият телевизор, който някога сте виждали. Пристига във вертикална кутия и когато го сглобите със стойката му изглежда като платно на художник. Само че този 43-инчов екран може много лесно да се завърти и да придобие вид на съвсем конвенционален телевизор.

Това всъщност е The Sero на Samsung. Още един модел от т.нар. линия лайфстайл телевизори на корейците, които се стремят да бъдат повече от конвенциоален телевизор. Този модел е насочен към съвременното поколение, хората, които искат не просто екран за консумиране на съдържание, а екран, който да се напасва с консумираното от тях съдържание.

Ето защо и The Sero е създаден да следва позицията на смартфона, на който понякога гледаме видео или играем игри, но все по-често използваме за социални мрежи, като TikTok, Instagram и за създаване на сторита във вертикален режим.

За екрана

Samsung The Sero

Преди да продължа със забавната част, нека ви разкажа основните неща, защото това преди всичко е телевизор и екранът е най-важното. Samsung The Sero има 43" дисплей с Ultra HD 4K резолюция и е част от QLED моделите на компанията. Последната технология се използва от Samsung във високия клас вече три години и половина, а ако се чудите как водя такава статистика - просто си спомням, че бях на световната премиера на първите QLED модели в Париж през март 2017-а. Благодарение на QLED можете да очаквате широка цветова гама и наситени нюанси, високи яркост и контрастът, а също и широк ъгъл на видимост, което е важно, когато споделяте екрана с приятели или повече членове на семейството.

Предлага се технология за AI upscaling, което означава, че дори да гледате видео с по-ниска резолюция, например новините по телевизията или някакъв стар запис с телефона, телевизорът ще използва изкуствен интелект, за да подобри качеството до 4K. Разбира се, не можете да очаквате неотличима от 4K картина, но все пак е някакъв начин да получите по-добър образ.

Също в тази посока работи т.нар. Intelligent Mode, с който The Sero анализира заобикалящата го среда, за да оптимизира картината и звука спрямо нея. Този режим може например автоматично да променя яркостта на дисплея, ако усети промяна в околната осветеност, или пък да подсили диалозите във филма, ако наоколо е твърде шумно.

Вертикална позиция

Samsung The Sero

Така стигам до същината на този телевизор, чието име, The Sero, на корейски означава вертикален, или поне така ми споделиха от офиса на Samsung, а те би трябвало да са наясно с корейския. И може би първият въпрос, който е изскочил в съзнанието ви, когато сте видели The Sero за първи път, е тъкмо този - за какво служи портретната ориентация на екрана?

Когато пуснете телевизора за първи път, той е във вертикален режим. Когато го изключвате, той отново се връща в тази позиция. В нея имате достъп до т.нар. Portrait mode, който цели да придаде смисъл на телевизора във времето, в което не го използвате активно за гледане на съдържание. Тук можете да изберете различни тапети за екрана, анимирани снимки с дзен звуци, разполагате с няколко дизайна на часовник, както и т.нар. Sound Wall, който следва ритъма на слушаната музика.

За мнозина това звучи странно и някои от вас вероятно ще си кажат, че телевизорът е за гледане на телевизия. Само че с The Sero Samsung се прицелва в една по-различна аудитория - да кажем, хора с творческо мислене, такива, за които гледането на телевизия всъщност не би могло да бъде достатъчен мотив да си купят телевизор през 2020 г. и търсят допълнителни приложения, различен дизайн и дори вписване като част от интериора на дома им.

The Sero + смартфон

Samsung The Sero

Само че естетическите предимства на вертикалния екран са само едната част от историята. Най-сериозното предимство на The Sero е отличната интеграция със смартфона, която позволява да прехвърлите екрана си и всички приложения, които използвате на мобилния, върху тези 43 инча. Тук отново погледът е към по-младата аудитория, поколението Z, за която социални мрежи като Instagram и TikTok са феномен, ангажиращ повече внимание и време, отколкото гледането на конвенционална телевизия.

The Sero може да се свързва по безжичен път с различни устройства, като дори поддържа AirPlay 2 на Apple, така че работи дори с iPhone. Само че най-интересната част идва, ако сте собственик на смартфон Galaxy, който попада в същата екосистема с телевизора.

Аз тествах The Sero с моя Galaxy Note 20 Ultra, при който в падащото меню с шорткътите има директен достъп до функцията Smart View, чието предназначение най-после научих. С натискането на този бутон телефонът открива всички телевизори наблизо, избирате The Sero, оптимизирате съотношението на образа и готово. Android с всичките му приложения е прехвърлен върху 43" дисплей. Така можете да използвате всички инсталирани игри и приложения на телефона, но акцентът по всяка вероятност са споменатите по-горе Instagram, TikTok, а аз бих добавил и Twitter. Всички те са популярни с ползването им във вертикален режим, което още веднъж придава смисъл на портретната ориентация.

Samsung The Sero

Само че връзката телефон-телевизор в много случаи би имала смисъл и за по-стандартни занимания, като например гледане на видео в YouTube или филми и сериали в HBO GO и Netflix. Тогава трябва просто да завъртите телефона хоризонтално и телевизорът ще завърти екрана си заедно с него. Ето това е едно от най-интересните неща, които прави новият The Sero толкова вълнуващ продукт. И не съдя само по собственото си мнение, а по десетките коментари, с които реагирахте на сторитата ми за телевизора в Instagram. Имайте предвид, че въпросното следване позицията на телефона се случва само с моделите Galaxy. В останалите случаи можете да използвате включеното дистанционно, което има и бутон за завъртане на екрана.

Когато свържете мобилния си и започнете да гледате съдържание върху екрана на The Sero, дисплеят на смартфона преминава в Always On режим, което пести батерията му, а освен това премахва излишната подсветка, която може да ви разсейва от големия екран.

60 W звук

Samsung The Sero

Освен качествения 4K QLED дисплей и широките възможности за общуване с телефона, The Sero на Samsung има и още един силен коз - озвучаването. Вероятно ви е направила впечатление по-особената стойка на модела, чиято основа е покрита от фин текстил и остава открита и във вертикална, и в хоризонтална позиция. Да, зад тази тъмносиня фасата са скрити високоговорителите на The Sero, които осигуряват 4.1-канално звучене и мощност от цели 60 W.

Това със сигурност е най-добре звучащият телевизор на Samsung, който съм тествал досега. Качественият звук с поддръжка на Dolby Atmos ме накара да го използвам за слушане на музика през Spotify повече, отколкото някога съм слушал на собствения си телевизор. The Sero се превърна в съвременен джубокс в хола ми, който с вертикалната си позиция беше особено подходящ за кратките видео откъси в портретен режим, въртящи се към повечето песни в Spotify.

Samsung The Sero

Между другото, когато не използвате телевизора и сте го оставили в хоризонтален режим, можете да активирате Ambient Mode - това е популярна функционалност за моделите на Samsung, която превръща екрана в дигитална рамка за красиви абстрактни изображения. Ambient Mode обаче дава и възможност чрез приложението SmartThings да заснемете стената зад телевизора и да създадете същия тапет за него. Това е особено интересно, когато стената ви е с по-нестандартен релеф или някакъв шарен тапет, защото така екранът почти се слива с нея.

Това беше моят поглед към със сигурност най-интересния телевизор на Samsung, който с въртящия си механизъм адресира по-младото поколение, но съм сигурен, че този дизайн, възможностите за прехвърляне на съдържание от телефона и мощното и качествено озвучаване ще достигнат и до по-широка аудитория. 

Motorola Edge+ е първият флагман на компанията от години - 90 Hz дисплей, 108 МР камера и Snapdragon 865

Най-после! След няколко години на затишие и постепенно заглъхване на концепцията за смартфона с модули, Motorola най-после реши да отбележи…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer