НачалоНовиниVIVACOM направи заявка да стартира 5G услуги още догодина

VIVACOM направи заявка да стартира 5G услуги още догодина

2146
Написана от  nixanbal 31 октомври 2019
VIVACOM направи заявка да стартира 5G услуги още догодина

На събитие до централния си офис в София този четвъртък VIVACOM направи заявка да стартира с първите 5G услуги за крайни клиенти още през 2020 г. Телекомът демонстрира някои от приложенията на новата технология, а Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, обяви, че правителството ще подпомогне въвеждането ѝ в България чрез решаване на някои от ключовите проблеми пред нея досега. 

5G не е просто по-доброто 4G, както 4G беше по-доброто 3G, обяви Желязков, акцентирайки върху значението на новото поколение мрежи и влиянието, което те ще окажат в най-различни области от живота ни.

Министърът обеща държавата да намали тарифите за радиочестотния спектър, така че цената на 5G услугата да бъде адекватна за крайните клиенти, а не за да увеличи печалбата на операторите. Освен това беше дадена заявка да бъде облекчена административната тежест за разполагане на нови 5G, а и каквито и да било, базови станции, което е друг ключов проблем пред въвеждането на 5G у нас. 

Радслав Златков Главен техничски директор

На опасенията от влиянието на новите мрежи върху човешкото здраве Желязков отговори, че "една базова станция има по-малко електромагнитно лъчение от един сешоар".

На сцената след това излезе и Иван Димитров, председател на КРС, който спомена, че очаква операторите да имат постоянен лиценз за ползване на честоти за 5G до края на първото полугодие на 2020 г. 

Така VIVACOM ще може да започне да предлага 5G услуги за крайни клиенти още следващата година, заяви Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на телекома.

Министър Росен Желязков

На събитието бяха направени и няколко демонстрации на 5G, като главният технически директор, Радослав Златков, поясни, че те се случват чрез 5G оборудване, инсталирано в реалната мрежа на VIVACOM.

Музика

Може би най-интересно беше включването на музиканти от две точки на София, които изпълниха обща песен, излъчена на живо на мястото на събитието. Това беше възможно не толкова заради по-големия капацитет и скорости на 5G, колкото заради минималното времезакъснение на тези мрежи. 

5G скорост

За любителите на спийдтестовете - VIVACOM се похвали с достигане на скорост 2 104 Mbps в тестовата си 5G мрежа, пояснявайки, че това е било възможно в лабораторни условия. 

Samsung Galaxy S21, S21+ и S21 Ultra - кога излизат в България, колко струват + условия на преордер

Samsung току-що представи новите си смартфони от висок клас в серията Galaxy S21 и обяви подробности за пускането им на…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer