НачалоНовиниVIVACOM прави първи стъпки към 5G с покритие в централните части на 27 областни града

VIVACOM прави първи стъпки към 5G с покритие в централните части на 27 областни града

5160
Написана от  nixanbal 21 септември 2020
VIVACOM прави първи стъпки към 5G с покритие в централните части на 27 областни града

VIVACOM изненадващо обяви днес, че започва да предлага на клиентите си първите 5G услуги в България. Телекомът е пуснал 5G мрежа в централните градски части на всички 27 областни центъра. 

Тези първи стъпки към 5G в България са възможни чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, обясняват от оператора. Технологията е реализирана чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS), който по думите на VIVACOM e приложен и от други водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T. Т.е. за настоящия старт VIVACOM не е придобила нов честотен спектър. 

Софтуерно базираната DSS технология позволява разпределянето на спектъра да става динамично - потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретната необходимост от скорост и капацитет. Това според оператора ще осигури плавен преход към пълноценна 5G технология, базиран на нуждите на потребителите и непрекъснато растящия брой 5G устройства и приложения. Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа.

От телекома посочват, че следващият етап е разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G, като операторът ще участва в бъдещите търгове за нов честотен спектър, необходим за пълното разгръщане възможностите на 5G. 

Не се посочва какви са максимално достижимите скорости във въпросната 5G мрежа. 

5G карта

До края на годината всички клиенти на VIVACOM, частни и бизнес, ползващи абонаментни планове Smart, i-Traffic, Business Smart, Business Traffic с 5G съвместими устройства, ще получат безплатен тестови достъп до 31.12.2020 г., като ще бъдат известени със SMS. Ако използвате 4G SIM карта на VIVACOM, няма да е необходимо да я подменяте, за да получите достъп до 5G. 

Имайте предвид, че на този етап достъп до 5G от VIVACOM ще получат само собствениците на смартфона Huawei P40 Pro, но от оператора обещават да разширяват поетапно списъка с поддържани устройства. 

Всеки месец до края на 2020 г. клиентите с 5G устройство ще получават по 30 000 МВ бонус трафик, за да тестват мрежата. 

Повече информация вижте в сайта https://vivacom.bg/bg/5g

Huawei P50 Pocket e адекватна алтернатива на Galaxy Z Flip 3, макар и без 5G

Huawei представи днес в Китай новия си смартфон със сгъваел дисплей P50 Pocket, който е първият им такъв модел с…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer