НачалоНовиниWindows Phone губи от малкото си пазарен дял през първото тримесечие на 2015 г.

Windows Phone губи от малкото си пазарен дял през първото тримесечие на 2015 г.

6677
Написана от  nixanbal 29 май 2015
Windows Phone губи от малкото си пазарен дял през първото тримесечие на 2015 г.

Слабата екосистема и силната конкуренция са основните причини, поради които пазарният дял на Windows Phone за първото тримесечие на 2015-а се е свил до 2.5%. Това пише в най-актуалния си анализ Gartner, който проследява продажбите на смартфони към крайни клиенти и отчита ръст от 19.3% за периода януари-март т.г. спрямо същото тримесечие на миналата година. 

Малко над 336 милиона са били продадените смартфони за Q1 на 2015 г., от които около 8.2 млн. са били устройства с Windows Phone - повече като брой спрямо миналата година, но заради сериозния ръст на пазара като цяло делът на Microsoft всъщност пада от 2.7 до 2.5 на сто. 

Лидерът остава Android с лек спад от около 2 пункта до 78.9%, следван от iOS - платформата, която всъщност е откраднала двата процента на Google, за да приключи тримесечието със 17.9% дял. BlackBerry OS идва на четвърто място, но с незначително присъствие от 0.4%. 

продажби на смартфони по операционна система 

По отношение продажбите на отделните производители също има ясно изразени два лидера - Samsung и Apple. Корейците са изгубили около 6 на сто от дела си и за Q1 са продали 24.2% от всички смартфони, докато Apple са наваксали с две точки до 17.9 на сто. 

Класацията нататък продължава с Lenovo (5.6% дял), което включва и продажбите на придобитата от тях Motorola, Huawei (5.4%) и LG (4.6%).

продажби на смартфони по производител

Като цяло Gartner отчита, че ръстът от 19.3% в продажбите на смартфони за Q1 се дължи на развиващите се пазари, но изключвайки Китай, където за периода всъщност се наблюдава забавяне за първи път. Други азиатски страни и източноевропейските държави са били част от най-активните пазари в началото на 2015 г., което вероятно се дължи на закъснялото преминаване на потребителите от фичърфони към смартфони.

Apple се представя блестящо на най-големия пазар на смартфони Китай, където измести родната марка Xiaomi от първото място. А въпреки че Samsung губи дял за първото тримесечие - компанията започва да намалява загубите си (спрямо Q4'14) и в бъдеще се очаква да закрепи положението си, най-вече заради добрите продажби на Galaxy S6, прогнозират от Gartner.

AirPods Pro 2 - снимки и лични впечатления от новите слушалки на Apple

Обявените по-рано този месец премиум слушалки в компактен формат AirPods Pro 2 на Apple излязоха на пазара преди дни, като…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer