НачалоНовиниXiaomi Robot Vacuum X10+ - най-напредналият технологично робот прахосмукачка на компанията

Xiaomi Robot Vacuum X10+ - най-напредналият технологично робот прахосмукачка на компанията

4140
Написана от  nixanbal 16 октомври 2023
Xiaomi Robot Vacuum X10+ - най-напредналият технологично робот прахосмукачка на компанията

Xiaomi е един от популярните брандове, когато става дума за роботи прахосмукачки, като самият аз използвам у дома един от по-масовите им модели. От известно време обаче в България се предлага Robot Vacuum X10+ - съвсем ново попълнение от най-висок клас в AIoT гамата на Xiaomi, което отваря нова страница със своите възможности за почистване и автономност.

Да, ако и вие имате стандартен робот прахосмукачка, вероятно знаете, че тези машини все пак имат някои недостатъци, като например нуждата да се внимава дали всички кабели и играчки от пода са събрани, дали сте се подсигурили, че няма да стъпи с мокрия моп върху килима и след това да изперете и изсушите мопа, преди отново да е готов за ползване. Освен това повечето модели имат сравнително малки контейнери и това налага ръчното почистване и изпразване на боклука, ако не при всяко минаване, то поне на всеки два курса из жилището.

Е, на фона на всичко това новият Xiaomi Robot Vacuum X10+ беше изненада с нивото си на автономност и възможност да върши почти всичко сам. Ето и какви са основните му възможности, които ми направиха впечатление през последните дни на ползване.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Започвам с основното - Robot Vacuum X10+ има по-скоро познат дизайн и не може да се сбърка, че това е робот на Xiaomi. Към него обаче получавате и почистваща станция, която също идва в бял цвят, има отпечатък 423 x 340 мм и височина около нивото на коленете или 568 мм. Добре е да я поставите плътно до стената и по възможност встрани от други мебели, а също и около контакт, който да използвате за захранването ѝ.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Въпросната All-in-one станция далеч не служи просто за "паркиране" и зареждане на прахосмукачката. Тя е много по-напреднала технологично и неслучайно обемът ѝ е по-сериозен. С нейна помощ контейнерът на робота може да бъде почистван след всяка обиколка на жилището, като прахът и останалите отпадъци се изсмукват и складират в торбичка в самата станция. Тази торбичка има обем от 2.5 литра и може да победе праха от до 60 цикъла. Така, дори да ползвате робота всеки ден, вашата намеса ще бъде нужна ведъж на два месеца.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Повдигайки горния капак на станцията ще получите достъп до други два контейнера. И двата са за вода - единият за чиста, другият за мръсна. Те влизат в действие, когато използвате моп функцията на Xiaomi Robot Vacuum X10+. Единият контейнер доставя водата за автоматично овлажняване на двата дисковидни мопа за мокро почистване на прахосмукачката (не добавяйте препарат за под), а другият събира отпадната вода след автоматичното изпиране на замърсените от почистването мопове.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Точно така - роботът не просто осигурява автономност и на мокрото почистване, но и ви спестява процеса по пране на подложките. За мен беше супер интересна функцията за сушенето на дисковете, което става с горещ въздух от станцията и гарантира, че няма да усетите лоша миризма на мухал, ако просто не ви е до прането им веднага след цикъла на бърсане на пода.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Xiaomi Robot Vacuum X10+ е подобрена и по отношение на ориентацията в дома и разпознаването на мебели и дребни предмети. Роботът използва усъвършенстваната система S-Cross SI, която си служи с AI и 3D картографиране, за да "види" препятствия по пътя си и да ги заобиколи с висока прецизност. Това означава, че някой забравен пантоф, чорап или дори кабел от зарядно няма да попаднат в прахосмукачката, спирайки работния ѝ процес или по-лошо - повреждайки я. Разбира се, като повечето такива машини от висок клас, и тук няма нужда да се притеснявате от падане по стълбите, а освен това сензорите помагат на робота да разбере дали би могъл да влезе в определено тясно пространство и изобщо да не се опитва, ако това е невъзможно.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

И като стана дума за сензори и камери - има потребители, за които това може да предивзика притеснение. От гледна точка на сигурността и защитата Xiaomi са получили за прахосмукачката си сертификат от TÜV Rheinland, което би трябвало да носи доза спокойствие. Може би най-важното е, че изображенията и данните, събрани от тези сензори, се обработват в самото устройство, което има и чип за сигурност MJA1. Съхранението на картите на жилището в облака пък е придружено от криптирането на информацията.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Другото изключително важно за мен предимство е възможността за разпознаване на килими и автоматичното повдигане на мопа при преминаване през тях. Така прахосмукачката може съвсем самостоятелно да направи сухо и мокро почистване, без да забърше меките настилки с мръсния моп. Мопът всъщност се повдига с около 7 мм, така че, ако килимът е по-дебел от това или е някакъв тип с дълги косми, Xiaomi препоръчва да изберете режим за избягването му. В моя случай става въпрос за съвсем нисък икейски килим, така че не съм имал проблеми с това.

Xiaomi Robot Vacuum X10+ @ nixanbal.com

Това бяха по-важните акценти от Xiaomi Robot Vacuum X10+ - един от най-функционалните и ефективни модели в категорията на роботите прахосмукачки, които съм използвал досега. С този модел Xiaomi предлага наистина следващо ниво на автономност и лекота на ползване, което всъщност ме стимулира да използвам робота много по-активно, както за сухо, така и за мокро почистване. Освен това цената ми се струва съвсем адекватна.

Lidl ще използва изкуствен интелект за персонализирани промоции

Приложението Lidl Plus, което вече се използва от над 1.3 милиона потребители в България, скоро ще въведе нова функционалност. Компанията…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer